Απόψεις Πρακτικό Κυνήγι: Επιλογή ή Παραπλάνηση;
Τετάρτη, 30 Ιούνιος 2010 10:12

Πρακτικό Κυνήγι: Επιλογή ή Παραπλάνηση;

Προστέθηκε από Γιάππος Αχιλλέας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

 Η χρονιά που μόλις πριν λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε, ήταν η χρονιά της Ελλάδας για τις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις Πρακτικού Κυνηγιού. Δύο πρωταθλήματα Πανευρωπαϊκά Πρακτικού Κυνηγιού, το Coppa Meditteraneo, το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο αγώνας του Αγίου Ουμπέρτου.

 Όλα αυτά διοργανώθηκαν στη χώρα μας υπό την αιγίδα τόσο του ΚΟΕ, όσο και του ΟΚΑΔΕ. Η εμπειρία αυτή μας έδωσε μια πολύ σημαντική ευκαιρία να δούμε και να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα με την οποία η Ευρωπαϊκή Κυνοφιλία αντιμετωπίζει τους αγώνες Πρακτικού Κυνηγιού.

Έτσι είδαμε κανονισμούς αυστηρούς και πολύπλοκους, περισσότερο και από αυτούς που διέπουν την Έρευνα Κυνηγιού και τη Μεγάλη Έρευνα. Σκυλιά που είναι υποχρεωμένα να κάνουν ακινησία όχι μόνο σε πουλιά που απομακρύνονται πετώντας μακριά τους, αλλά θα έπρεπε να αντισταθούν στο μέγιστο πειρασμό που προκαλεί η πτώση ενός τουφεκισμένου πουλιού (θήραμα εκτροφής) σε απόσταση ελάχιστων μέτρων. Ακολούθως, να υποχρεούνται να περιμένουν καρτερικά να τους δοθεί η εντολή ώστε να απορτάρουν με τρόπο γρήγορο, ευχάριστο και τελετουργικό. Έτσι λοιπόν παρακολουθήσαμε σπουδαίους κυνηγετικούς σκύλους που είχαν ένα κορυφαίο επίπεδο συνεργασίας με τους κυναγωγούς τους, επιβεβαιώνοντας ότι εκτός από τα υψηλά φυσικά τους προσόντα, διαθέτουν και υψηλά ψυχοπνευματικά προσόντα, ώστε να αφομοιώνουν μια απαιτητική εκπαίδευση, δίχως να καταστρέφονται, καθιστώντας τους άτομα άξια για αναπαραγωγή.

Η εικόνα αυτή για μια ακόμα φορά έφερε στην επιφάνεια μια αιώνια αδυναμία της φυλής μας. Η τάση μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής να τα αντιμετωπίζουμε όλα με μια «ευκολία» και μια προχειρότητα. Ήταν φυσικό να μη γλιτώσει τότε η κυνοφιλία από το «δαίμονα» που μας κατατρέχει. Έτσι λοιπόν, η Ελλάδα στους αγώνες Πρακτικού Κυνηγιού παρουσιάζει μια εντελώς άλλη εικόνα, όντας η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που απονέμει βαθμολογία σε σκύλους που δεν κάνουν ακινησία. Όσο για τη διαδικασία του απόρτ, τη θεωρούμε μάλλον προαιρετική και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης σημασίας, αγνοώντας προκλητικά ότι μιλάμε για κυνηγετικούς σκύλους. Οι αξιολογήσεις φτάνουν και ως το επίπεδο της απονομής τίτλου πρωταθλητή (CAC), αγνοώντας τη σημασία της εκπαιδευσιμότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα σκύλο που προτείνεται ως υποψήφιος για αναπαραγωγή.

Το δε CAC στην πορεία με ή χωρίς μπαράζ, μετατρέπεται σε CACIT, στις περιπτώσεις που οι αγώνες είναι διεθνείς. Έτσι λοιπόν, δεν έχουμε μόνο υποβάθμιση του «κυνοτεχνικού εργαλείου» που λέγεται «πρακτικό κυνήγι», έχουμε και μία σαφή παραβίαση των κανονισμών της FCI μας και τα CACIT απονέμονται μόνο από αυτή και είναι υποχρεωτικό να τηρούνται και οι δικοί της κανονισμοί. Το θέμα αυτό όπως ήταν λογικό έγινε και διεθνώς γνωστό, μιας και τέτοια CACIT έχουν αποδοθεί και σε ξένους κυναγωγούς και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε ίσως υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούσαν οι εμπνευστές αυτών των (αντί) κανόνων, ήταν ότι η κυνοφιλία στην Ελλάδα είναι πολύ πρόσφατη και προκειμένου να μην αποκλείεται ο μέσος κυνηγός, θα έπρεπε να δειχθεί μια ελαστικότητα στους κανονισμούς ώστε να συμμετάσχουν όλοι. Η φιλοσοφία αυτή ενδεχομένως να είχε νόημα τα πρώτα χρόνια των ομίλων. Σήμερα όμως που το επίπεδο της ελληνικής κυνοφιλίας διεκδικεί επάξια μια μόνιμη θέση μέσα στην τριάδα της Ευρώπης, το επιχείρημα αυτό μάλλον έχει αυτοκαταρριφθεί.

Έτσι σήμερα έχουμε την εξής εικόνα. Μια μερίδα κυνηγών ασχολείται συστηματικά με τους αγώνες πρακτικού κυνηγίου. Κάποιοι μάλιστα έχουν αναδείξει και σκύλους «πρωταθλητές». Όταν όμως έρχεται η ώρα να στελεχωθούν οι εθνικές ομάδες, όλοι στρέφουν τα βλέμματα στους σκύλους του κάμπου, λόγω του ότι οι περισσότεροι από τους προηγούμενους «πρωταθλητές» είναι ακατάλληλοι για να συμμετάσχουν σε επίπεδο εθνικών.

Έτσι, οι περισσότερες από αυτές τις εθνικές ομάδες χτίζονται από σκύλους που τρέχουν κυρίως στην Έρευνα Κυνηγιού. Αυτό δημιουργεί δύο βασικά προβλήματα. Καταρχήν σύγχυση, μιας και το μήνυμα που εκπέμπεται στον κόσμο είναι ότι άλλοι τρέχουν στους αγώνες Πρακτικού Κυνηγιού και άλλοι παίρνουν τις θέσεις στις εθνικές ομάδες. Το δεύτερο είναι ότι οι σκύλοι της Ε.Κ. δεν είναι πάντα κατάλληλα προετοιμασμένοι για αγώνες Πρακτικού Κυνηγιού και ως τούτου, η συμμετοχή τους είναι πολλές φορές μάλλον τυπική. Αυτό το διαπιστώνει κανείς εύκολα όταν γίνεται κυρίως η διαδικασία του απόρτ, όπου το φαινόμενο είναι κάποιες φορές τραγελαφικό. Αυτό βέβαια είναι λογικό, μιας και οι σκύλοι της Ε.Κ. δεν υπόκεινται στη διαδικασία του απόρτ.

Πολλοί ενδεχομένως από εσάς θα αναρωτιέστε εάν τελικά η επιβολή της ακινησίας ή και του κατευθυνόμενου απόρτ έχει τόσο μεγάλη σημασία στην κυνοτεχνία. Εδώ η απάντηση είναι μία και απόλυτη. Η ικανότητα του σκύλου να αφομοιώσει με τρόπο ευχερή μια αυστηρή εκπαίδευση είναι κορυφαίο κριτήριο επιλογής γεννητόρων. Αυτό είναι αδύνατο να το κατανοήσει ένας απλός κυνηγός, ο οποίος δεν έχει επιδιώξει να επιβάλλει κάτι τέτοιο στους σκύλους του. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ένα αριθμητικό παράδειγμα για να γίνει κατανοητό το επιχείρημα. Από τους 100 σκύλους που γεννιούνται από αξιόλογους γονείς, είναι βέβαιο ότι από μια πρώτη αξιολόγηση, θα κοπούν 90 ως ακατάλληλοι για να στηριχθούν ώστε να κάνουν καριέρα.

Οι λόγοι είναι κυρίως η ελλιπής ποιότητα, η ελλιπής νοοτροπία και τέλος η παρουσία άλλων προβλημάτων που αφορούν την αξιοποίηση του τερέν, του αέρα και του θηράματος. Από τους 10 που απέμειναν, όταν θα αρχίζει σε δεύτερο στάδιο η διαδικασία της εκπαίδευσης, είναι ζήτημα εάν κατορθώσουν να την ολοκληρώσουν 2-3 άτομα.

Σαφέστατα λοιπόν, η κυνοτεχνική αξία των 2-3 αυτών ατόμων είναι στατιστικά πολύ μεγαλύτερη από όλους τους υπόλοιπους. Εδώ αξίζει να πούμε ότι οι περισσότεροι από τους «μεταξεταστέους» είναι βέβαιο ότι θα είναι αρκετά έως πολύ καλά σαν κυνηγόσκυλα, ικανοποιώντας ακόμα και πολύ απαιτητικούς κυνηγούς.

Από αυτό γίνεται κατανοητό ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση ένας σκύλος για να βαθμολογηθεί, να αξιολογείται και στο επίπεδο της εκπαιδευσιμότητας.

Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτής της έκπτωσης των κανονισμών είναι ότι ο απλός κυνηγός, ο οποίος είναι και ο τελικός αποδέκτης της κυνοφιλικής διαδικασίας μένει παντελώς απροστάτευτος. Έτσι, ενώ οι απλουστεύσεις έγιναν με στόχο να αγκαλιάσουν τον κυνηγό (τελικά) μάλλον εναντίον του είναι. Ο λόγος είναι απλός.

Παρακολουθώντας την περσινή χρονιά την πλειοψηφία των αγώνων πρακτικού κυνηγιού, αγώνων βουνού και μπεκάτσας, κάναμε μια σημαντική παρατήρηση. Το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων που συμμετείχαν σε τέτοιου τύπου αγώνες, ήταν κατ’ ευφημισμό «ερασιτέχνες». Πληθώρα από φορτηγάκια, με πολλά σκυλιά, τυπωμένες διαφημίσεις, διαφημιστικά αυτοκόλλητα και η πλειοψηφία αυτών με μόνιμες καταχωρήσεις στα κυνηγετικά έντυπα. Εύκολα μπορούσες να ξεχωρίσεις κάποιους ελάχιστους και αξιέπαινους παθιασμένους ιδιώτες με 1-2 σκυλιά, οι οποίοι σχεδόν σταθερά παρακολουθούν όλους αυτούς τους αγώνες με μια δίψα για τον καλό κυνηγετικό σκύλο.

Το ότι τελικά ένα πλήθος «επαγγελματιών» έχουν αγκαλιάσει τους αγώνες πρακτικού κυνηγιού, είναι θεμιτό και απολύτως θετικό. Το αρνητικό είναι ότι επαγγελματική θα πρέπει να είναι και η δουλειά η οποία προσφέρουν. Δυστυχώς όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των σκύλων που παρουσιάζονται είναι σκύλοι χαμηλού επιπέδου, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε καν ένα νέο κυνηγό. Οι σκύλοι αυτοί μετά από αρκετές συμμετοχές και αφού κάνουν 1-2 «αποτελέσματα», μπαίνουν στην αναπαραγωγική διαδικασία, γεμίζοντας πλήθος από ανέλεγκτα άτομα, με στόχο τον απλό και ανυποψίαστο κυνηγό. Το μήνυμα βέβαια πάντα είναι τυποποιημένο. Ο «σούπερ» επιβήτορας είναι γόνος τις περισσότερες φορές αξιόλογων αγωνιστικών σκύλων και επώνυμων γενεαλογιών και εκτροφών. Επιπλέον, αυτός είναι και «πραγματικός κυνηγός», σε αντιδιαστολή με τους προγόνους του που ήταν «εικονικοί κυνηγοί». Το δέλεαρ για τον ανυποψίαστο κυνηγό, μεγάλο. «Γόνος πρωταθλητών, καταξιωμένος κυνηγός, σε τιμή προσφοράς!». Το αποτέλεσμα τραγικό και το καταλαβαίνει κανείς από τα στοιχεία του ΚΟΕ:

Πάνω από 3.500 πόιντερ και σέτερ εγγράφονται τον χρόνο. Είναι ζήτημα εάν τα 1000 είναι από γνωστές, καταξιωμένες εκτροφές. Εδώ για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να πούμε ότι η κυρίαρχη ευθύνη είναι των ομίλων που έχουν αλλοιώσει προκλητικά τις διαδικασίες επιλογών. Δευτερευόντως των «ερασιτεχνών» που αξιοποιούν αυτή την αδυναμία του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση θύμα είναι ο κυνηγός.

Η λύση είναι απλή. Η πλήρης προσαρμογή στους κανονισμούς της F.C.I. Είναι σίγουρο ότι πολλοί «εκτροφείς πραγματικών κυνηγόσκυλων» θα προτιμήσουν να σταματήσουν αυτή την προσοδοφόρα συμπληρωματική εργασία γιατί απλά θα υποχρεωθούν επιτέλους να εργασθούν. Το σκυλί που πάνε στο κυνήγι δεν θα είναι αρκετό για να τους δώσει ένα ικανοποιητικό και ξεκούραστο εισόδημα. Φανταστείτε όλοι όσοι οδηγούμε απλά ένα αυτοκίνητο να απαιτούμε να σχεδιάζουμε φουτουριστικά μοντέλα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Όχι  μόνο αυτό, αλλά να μας το επιτρέπει και το κράτος. Αλίμονο στους αγοραστές αυτών των οχημάτων. Οι πιο συστηματικοί από τους παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα φροντίσουν να βεβαιωθούν τόσο από πλευράς υλικού τόσο και από πλευράς τεχνικής. Είναι βέβαιο ότι πολλά από τα ζώα που παρουσιάζουν, μόνοι τους θα επιλέξουν να μην επενδύσουν 2-3 χρόνια δουλειάς μιάς και αντιλαμβάνονται ότι δεν ανταποκρίνονται σε υψηλά στάνταρ με συνέπεια μια τέτοια επένδυση χρόνου και χρήματος δεν πρόκειται ποτέ να αποσβεστεί. Μια ακόμη σημαντική κυνοτεχνική στρέβλωση που προκαλούν αυτοί οι ελαστικοί κανονισμοί, αγγίζει και τις εκθέσεις μορφολογίας. Είμαστε ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου οι σκύλοι οι οποίοι παρουσιάζονται στις εκθέσεις στη κατηγορία «εργασίας» είναι κάποιες φορές πολλαπλάσιοι από την «Ανοιχτή» κατηγορία. Ο καθένας που έχει έναν εμφανίσιμο σκύλο σπεύδει χωρίς καμία αναστολή σε όλους τους αγώνες πρακτικού κυνηγιού. Μία απλή φέρμα σε μια πεδινή πέρδικα ή ένα ορτύκι είναι αρκετή ώστε ο σκύλος να βαθμολογηθεί με ένα «πολύ καλός». Αυτόματα αποκτά το προνόμιο για να φιγουράρει ως σκύλος εργασίας. Κάποιοι άλλοι σφραγίζουν τον τίτλο του πρωταθλητή Μορφολογίας για τον οποίο απαραίτητη προϋπόθεση είναι εκτός από το 3CAC σε μορφολογία, ένα «πολύ καλός» σε εργασία. Είναι απολύτως βέβαιο ότι πολλοί πρωταθλητές Μορφολογίας φέρουν εντελώς ανάξια αυτόν τον τίτλο.

Τεράστια βέβαια και η αδικία για τους Πραγματικούς Πρωταθλητές Μορφολογίας οι οποίοι με το σπαθί τους και με πάρα πολύ δουλειά κατακτούν τον τίτλο αυτό, διαμέσων της ΕΚ και Μ.Ε. Φυσικά για μια ακόμη φορά παραμένει θύμα ο κυνηγός ο οποίος είναι κάποιες φορές αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσει την αλήθεια μέσα στο θόλο αυτό τοπίο.

Κλείνοντας θα θέλουμε να πούμε ότι στον παραπάνω γενικό κανόνα υπάρχουν και κάποιες αξιόλογες εξαιρέσεις. Σίγουρα υπάρχουν κάποιο πολύ καλοί σκύλοι καθώς και αντίστοιχα κάποιοι σοβαροί «ερασιτέχνες» τους οποίους οφείλουμε να τους προστατεύσουμε και να τους αναδείξουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αυστηρή τήρηση των διεθνών κανόνων ώστε να κλείσει αυτή η κυνοφιλική «κερκόπορτα».

Μέσα σε ένα πιο ανταγωνιστικό και υγιές περιβάλλον είναι σίγουρο ότι οι εργατικοί θα δικαιωθούν. Οι εποχές πλέον ωρίμασαν και οι συζητήσεις πλέον ωρίμασαν και μέσα στους κόλπους του ΟΚΑΔΕ και θα ευχηθούμε η νέα διοίκηση του ομίλου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε αυτή την εναρμόνιση με τα διεθνή δεδομένα. Το οφείλουμε όλοι μας στην κυνηγετική οικογένεια η οποία μας παρακολουθεί και ταυτοχρονα μας κρινει. Προσφατα  παρακολουθησα ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο που διοργάνωσε ο Όμιλος Κούτσχααρ με καλεσμένο τον Hubertus Kruger. Μεταξύ άλλων έκανε και μια άτυπη μορφολογική αξιολόγηση σκύλων με βάση την Γερμανική φιλοσοφία.

Μετά το πέρας της αξιολόγησης έδινε τον χαρακτηρισμό και έκλεινε με την πρόταση του για το εάν ο υπό αξιολόγηση σκύλος μπορούσε ή όχι να συμμετάσχει στην αναπαραγωγική διαδικασία. Χαρακτηριστικό ήταν ότι από τους 5-6 σκύλους που έλεγξε, τους μισούς τους χαρακτήρισε «πολύ καλός» - «αποκλείεται από την αναπαραγωγή», ενώ 1-2 επιφυλάχθηκε να τους επαναξιολόγησει σε μεγαλύτερη ηλικία μιας και ήταν νεαρά ζώα.

Ήταν ένα τεράστιο μάθημα για το τρόπο που κάνουν κυνοτεχνία προηγμένες κυνοτεχνικά - κυνοφιλικά χώρες.

Ας ευχηθούμε να φτάσουμε και εμείς κάποτε στο επίπεδο αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιούλιος 2012 17:27
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

147 σχόλια

 • Link σχολίου RobertMaw Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 18:19 γράφτηκε από RobertMaw

  can you buy cialis at riteaid

  http://candiancialisuy.com/ - cialis

  cialis cheapviagra headquarters in canada

  http://viagralkas.com/ - buy viagra online

  buy generic viagraviagra uk il prezzo migliore

  http://viagranelius.com/ - generic viagra

  cheap viagra online

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου ethicipTb Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 13:48 γράφτηκε από ethicipTb

  buy viagra online
  natural viagra substitute
  http://viagraabdmr.com
  viagra urban dictionary
  where to buy viagra

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου RobertMaw Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 00:16 γράφτηκε από RobertMaw

  vendo kamagra cialis

  http://candiancialisuy.com/ - cialis cheap

  generic cialisbestall viagra online

  http://viagralkas.com/ - generic viagra online

  cheap viagracanada viagra pharmacies scam

  http://viagranelius.com/ - generic viagra

  buy generic viagra

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου viongeb Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 06:17 γράφτηκε από viongeb

  buy generic cialis online
  buy cialis online ontario
  http://cialisampsl.com
  buy cialis pills generic cialis a
  buy generic cialis online

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου RobertMaw Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 02:02 γράφτηκε από RobertMaw

  wow cialis daily

  http://candiancialisuy.com/ - generic cialis

  generic cialis onlineviagra generico sildenafil

  http://viagralkas.com/ - canadian viagra

  online viagraviagra sample in australia

  http://viagranelius.com/ - buy viagra online

  generic viagra

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Plapype Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 18:44 γράφτηκε από Plapype

  cheap generic cialis from india
  cheap cialis
  cialis for cheap
  cheap cialis
  us cialis pharmacy

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου ethicipT Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 09:03 γράφτηκε από ethicipT

  generic professional cialis
  cialis cheap
  cialis generic price
  cheap cialis online
  online cialis order cialis

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου RobertMaw Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2018 22:30 γράφτηκε από RobertMaw

  cheap canadian pharmacy cialis

  http://candiancialisuy.com/ - cialis

  cialis genericefectos del viagra imagenes

  http://viagralkas.com/ - buy viagra

  viagra onlineviagra canadian store

  http://viagranelius.com/ - online viagra

  generic viagra

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Owenlyb Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2018 07:08 γράφτηκε από Owenlyb

  cialis
  order generic cialis india
  http://cialiskntrc.com
  yasmin light headed cialis generic
  buy cialis

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου abisumpb Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2018 06:43 γράφτηκε από abisumpb

  buy cialis
  cialis for cheap
  http://cialiskntrc.com
  buy cialis australia
  cheap cialis online

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Προσθήκη σχολίου