Απόψεις Αγώνες Πρακτικού Κυνηγιού
Κυριακή, 08 Αύγουστος 2010 13:18

Αγώνες Πρακτικού Κυνηγιού

Προστέθηκε από Γιάππος Αχιλλέας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 vote)

Μετά από τις σημαντικές αλλαγές που επιτελέστηκαν φέτος λόγω της ενεργότερης εμπλοκής του ΚΟΕ στη διοργάνωση αγωνιστικών δραστηριοτήτων, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μια σειρά άρθρων, στα οποία θα ασχοληθούμε με όλες τις διαφορετικές κατηγορίες αγώνων.

Θα ξεκινήσουμε με πρώτη αναφορά στους αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου και στη συνέχεια θα περάσουμε στην Έρευνα Κυνηγίου, Μεγάλη Έρευνα και Κλασικούς Αγώνες.

Στα άρθρα αυτά θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε σε γενικές γραμμές τους κανονισμούς που διέπουν τους αγώνες αυτούς, σε ποιους απευθύνονται, τι αναδεικνύεται σε κάθε ένα τύπο αγώνα και ποια η σπουδαιότητά τους τόσο για τις ίδιες τις φυλές, όσο και για τον κάθε απλό κυνηγό.

Φυσικό λοιπόν είναι να ξεκινάμε από τους αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου. Πρώτον, αυτοί οι αγώνες αποτέλεσαν και την αφετηρία όλων των υπολοίπων αγώνων. Δεύτερον, είναι οι αγώνες οι οποίοι δεν διέπονται από μια «αυστηρότητα» όσον αφορά την εκπαίδευση του σκύλου, με συνέπεια να απευθύνονται κατεξοχήν στον απλό κυνηγό-κυνόφιλο και τρίτον γιατί, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν το σημαντικότερο τύπο αγώνων για την ανάδειξη του πραγματικού σκύλου-κυνηγού.

Δυστυχώς στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι είμαστε από τις λίγες Ευρωπαϊκές ώρες όπου ασχολούμαστε με το κυνήγι στην αυθεντική του μορφή, οι αγώνες πρακτικού κυνηγίου ουσιαστικά δεν υπήρχαν.

Στο ξεκίνημα της Ελληνικής Κυνοφιλίας δόθηκε βαρύτητα, στη συνέχεια όμως γρήγορα το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην Έρευνα Κυνηγίου και τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον το έχει μονοπωλήσει η Μεγάλη Έρευνα. Για το πρακτικό κυνήγι το ενδιαφέρον περιορίστηκε δραματικά. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που θέλουμε να εκλέξουμε μια εθνική ομάδα πρακτικού κυνηγίου η επιλογή γίνεται από τα σκυλιά της Έρευνας Κυνηγίου.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει ότι κάτι τέτοιο είναι φυσικό, μιας και η Έρευνα Κυνηγίου και η Μεγάλη Έρευνα αποτελούν τα «εργαστήρια» της εξέλιξης των σκύλων. Για να στηρίξεις όμως μια «ερευνητική» δραστηριότητα θα πρέπει να ξεκινάς από το «α», κάτι που ισχύει σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων. Από την οικονομία, την υγεία, τη βιομηχανία, δεν θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει εξαίρεση η κυνοφιλία.

Ας δούμε λοιπόν καταρχήν τα μοντέλα τα οποία ισχύουν στις προηγμένες κυνοφιλικά χώρες. Τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ιταλία, το μεγαλύτερο μέρος του αγωνιστικού τους προγράμματος το κατέχουν οι αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου. Όταν πέρσι παρευρέθηκα στην Ιταλία για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πρακτικού Κυνηγίου, στο ξενοδοχείο το οποίο ήταν και το κέντρο της διοργάνωσης, υπήρχε αναρτημένο πρόγραμμα αγώνων που διεξήχθησαν ή επρόκειτο να γίνουν στο συγκεκριμένο χώρο. Στο πρόγραμμα αυτό υπήρχαν περίπου 40 αγωνιστικές μέρες, οι οποίες διοργανώνονταν όχι μόνο από τον ιταλικό όμιλο, αλλά και από το γαλλικό και από τον ελβετικό. Και όλα αυτά μόνο σε μια περιοχή. Αν κάνουμε την αναγωγή σε ολόκληρη την Ιταλία, θα δούμε ότι είναι μερικές εκατοντάδες οι αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου που διοργανώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια. Αντίθετα, οι αγώνες Μεγάλης Έρευνας είναι συνολικά μερικές δεκάδες για ολόκληρη την Ευρώπη. Σημειωτέον, ότι κανένας από αυτούς δεν γίνεται εντός Ιταλίας. Οι λόγοι πολλοί. Έλλειψη τερέν και άγριων πουλιών λέει η μία άποψη. Μπορεί να είναι κι αυτό. Μην αυταπατόμαστε όμως.

Είναι δυνατόν μια τεράστια χώρα όπως η Ιταλία, πανίσχυρη οικονομικά και με χαρακτηριστική ευρηματικότητα να μην μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα; Πάρα πολύ εύκολα. Οι κυριότεροι λόγοι είναι κυρίως άλλοι και θα τους αναλύσουμε όταν αναφερθούμε στο άρθρο για τη Μεγάλη Έρευνα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι κυρίαρχες κυνοφιλικές δυνάμεις δίνουν τεράστια σημασία στους αγώνες αυτούς και σίγουρα όχι τυχαία. Με μεγάλη ικανοποίηση φέτος για πρώτη φορά ο ΚΟΕ εξελίσσει τη διοργάνωση του κυπέλλου. Ο καταξιωμένος αυτός θεσμός μετατρέπεται από μια ημερήσια διοργάνωση σ’ ένα πολυήμερο πρωτάθλημα το οποίο θα συνοδεύεται από την απονομή ενός βαρύτιμου τρόπαιου. Το τρόπαιο αυτό ονομάστηκε «Michelle Iajjeta» προς τιμή του προσφάτως αδικοχαμένου κυναγωγού. Συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή του ΚΟΕ ήταν όλοι οι όμιλοι φυλών (ΟΚΑΔΕ, ΟΕΜΠΕ, ΟΚΕ), δίνοντας κι αυτοί το στίγμα τους για την αλλαγή αυτή.

Όσον αφορά τους κανονισμούς, αυτοί διαφοροποιούνται κυρίως όσον αφορά τις απαιτήσεις στην έρευνα του σκύλου. Ο σκύλος δεν χρειάζεται να «υπερβάλλει» σε ρυθμό και διάθεση, ούτε χρειάζεται να τηρήσει ένα αυστηρό πρωτόκολλο στη μέθοδο. Ο σκύλος καλείται να κάνει περίπου ότι κάνει και όταν πάει στο κυνήγι. Πρέπει να είναι παθιασμένος, συγκεντρωμένος, ευφυής, συνεργάσιμος και αποτελεσματικός. Πρέπει να συναινεί, να απορτάρει ενώ δεν επιβάλλεται να έχει ακινησία. Αν και εδώ πρέπει να πούμε ότι στο εξωτερικό και στα διεθνή πρωταθλήματα ένας σκύλος για να διεκδικήσει CACT θα πρέπει να κάνει ακινησία. Επίσης το απόρτ θα πρέπει να γίνεται κατ’ εντολή. Στην Ελλάδα CACT δίνεται και χωρίς ακινησία, ενώ συνήθως δεν γίνεται έλεγχος απόρτ, κυρίως στις αγγλικές φυλές.Τα τελευταία χρόνια δεν γινεται ελενχος απορτ ουτε στο Πανευρωπαικο Βουνου ουτε  στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπεκάτσας Πόιντερ.

Από τα παραπάνω είναι κατανοητό ότι ο καθένας ο οποίος έχει ένα σκύλο με τα συγκεκριμένα προσόντα, μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου και να διεκδικήσει μία αξιολόγηση του ζώου του.

Εδώ βέβαια πρέπει να πούμε ότι και στους αγώνες αυτούς το ζητούμενο είναι η ανάδειξη των ατόμων τα οποία εκφράζουν σε υψηλό βαθμό τη φυλή τους, κυρίως σε ότι αφορά την ποιότητα του πόντου. Έτσι νικητές αναδεικνύονται αυτοί που θα βρουν θήραμα με το σωστό για τη φυλή τους τρόπο. Παρόλα αυτά επειδή οι κριτές των αγώνων αυτών γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι από τους διαγωνιζόμενους είναι ερασιτέχνες και ίσως είναι η πρώτη φορά που δημόσια και επίσημα παρουσιάζουν τους σκύλους τους, επιτελούν και ένα εκπαιδευτικό ρόλο εκτός από την ευθύνη τους να αναδείξουν το νικητή της μέρας. Έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν μια πιο επίσημη, αντικειμενική και εξειδικευμένη άποψη για την αξία του κυνηγόσκυλού τους.

Από την άλλη μεριά οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της κυνοφιλίας θα πάρουν μια πολύ πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για το επίπεδο του μέσου κυνηγετικού σκύλου στη χώρα μας. Επίσης θα αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την αξία κάποιων σκύλων - επιβητόρων, καθώς και για το μέσο επίπεδο της κάθε επώνυμης εκτροφής. Το μόνο πρόβλημα το οποίο φαίνεται να υπάρχει στους αγώνες αυτούς είναι ότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο στους διαγωνιζόμενους το επίπεδο του αγώνα. Έτσι κάποιοι πιο ψαγμένοι ερασιτέχνες κάνουν αγωνιστική προετοιμασία στους σκύλους τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σκύλους οι οποίοι ελάχιστες διαφορές έχουν από τα σκυλιά που τρέχουν στην Έρευνα Κυνηγίου ή και στη Μεγάλη Έρευνα. Κάποιοι κριτές τα κρίνουν δίνοντάς τους την κορυφαία διάκριση, ενώ κάποιοι άλλοι τα αποκλείουν ως «εκτός επιπέδου». Αυτό δημιουργεί μια σύγχυση στους ιδιοκτήτες, ενώ κάποιους άλλους τους αποθαρρύνει μιας και δεν μπορούν όλοι να είναι έτοιμοι σε αυτό το επίπεδο. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το παραπάνω ζήτημα θα αντιμετωπιστεί ξεκάθαρα και άμεσα.

Ας δούμε όμως γιατί αυτοί οι αγώνες είναι τόσο σημαντικοί. Είναι πράγματι κατά τη γνώμη μου αγώνες κορυφαίας σημασίας για τον κυνηγετικό σκύλο. Είναι οι αγώνες που προσεγγίζουν πολύ πιο ρεαλιστικά το πραγματικό κυνήγι και φυσικά οι σκύλοι οι οποίοι διακρίνονται έχουν αν όχι μεγαλύτερη, τουλάχιστον ίση σπουδαιότητα με ένα σκύλο που διακρίνεται στην Έρευνα Κυνηγίου και στη Μεγάλη Έρευνα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σκύλοι αυτοί δοκιμάζονται σε όλων των τύπων τα τερέν και τα θηράματα. Από ορτύκι και καμπίσια πέρδικα στον κάμπο, στη βουνίσια πέρδικα σε ορεινά κακοτράχαλα βουνά και στη μπεκάτσα σε όλους τους τύπους των δασών. Όσοι ασχολούμαστε με το κυνήγι γνωρίζουμε ότι για να γίνει ένας σκύλος αποτελεσματικός σε όλα τα παραπάνω θηράματα, θα πρέπει υποχρεωτικά, πέρα από το όποιο ταλέντο διαθέτει, να περάσει πολλές μέρες στα παραπάνω τερέν κυνηγώντας τα αντίστοιχα θηράματα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους σκύλους αυτούς έχουν αποδείξει ότι έχουν επαρκές πάθος να κυνηγήσουν για αρκετές ώρες ασταμάτητα, κάτω από όλες τις συνθήκες. Είναι σκύλοι οι οποίοι έχουν αποδείξει την αντοχή τους στην υπερβολική ζέστη, στο έντονο κρύο, στο σκληρό τερέν, στο υγρό και πυκνό των δασών. Έχει δοκιμαστεί η αντοχή των πελμάτων τους, καθώς και η διατήρηση σε ικανοποιητικό επίπεδο της μύτης τους έστω και μετά από όλες τις παραπάνω δοκιμασίες.

Τέλος, αποκαλύπτεται σε όλη τους τη διάσταση η πραγματική νοοτροπία και ποιότητα των συγκεκριμένων σκύλων. Έτσι αυτά τα άτομα τα οποία μετά από ώρες κυνηγίου διατηρούν την απληστία τους για να ψάξουν τόπο

και παραμένουν ποιοτικά σε κίνηση και πόντο, τότε είναι 100% βέβαιο ότι πρόκειται για αυθεντικούς trialers.

Όλα τα παραπάνω είναι ακρογωνιαίοι παράγοντες προσδιορισμού της αξίας ενός κυνηγόσκυλου. Επίσης, όλα τα παραπάνω προσόντα είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία ενός σπουδαίου κυνηγόσκυλου. Και είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά δεν δοκιμάζονται ουσιαστικά στους υπόλοιπους τύπους αγώνων. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όλοι οι υπόλοιποι τύποι αγώνων είναι άχρηστοι. Απλώς εστιάζουν και αναδεικνύουν πιο εξειδικευμένα χαρακτηριστικά των σκύλων. Είναι αγώνες οι οποίοι στηρίζουν την εξέλιξη των φυλών. Όμως η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου κυνηγόσκυλων θα πρέπει να στηρίζεται στους αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου. Το επίπεδο πλέον των σκύλων έχει ανέβει σημαντικά έτσι ώστε με ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι σήμερα ο κάθε σκύλος που μπορεί να διεκδικήσει ένα CACT σε αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου είναι βέβαιο ότι μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό κυνηγό.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να πάμε να κυνηγήσουμε δεν χρειάζεται να έχουμε στα χέρια μας έναν πρωταθλητή Μεγάλης Έρευνας. Είναι σαν να θέλουμε να αγοράσουμε ένα επιβατικό αυτοκίνητο και το πρώτο που κάνουμε είναι να κλείσουμε εισιτήρια για το Grand Prix του Μονακό. Η λογική μας σαν καταναλωτές στην περίπτωση αυτή μας στέλνει προηγουμένως στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για να δοκιμάσουμε τα «test drive» της κάθε μάρκας. Γιατί να κάνουμε κάτι άλλο για τον κυνηγετικό μας σκύλο;

Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες να αποκαταστήσουμε τη φήμη και την αξία του σπουδαίου κυνηγόσκυλου και να πάψουμε να αναφερόμαστε σε αυτόν υποτιμητικά.

Μετά από αυτή τη μεγάλη και ιστορική μεταστροφή προς αυτή την κατηγορία αγώνων, αυτό που πρέπει να γίνει από όλους τους κυνηγούς-κυνόφιλους είναι να αγκαλιάσουμε την πρωτοβουλία αυτή.

Με τη συμμετοχή τους και τη βοήθειά τους να στηρίξουν και την εξέλιξη των αγώνων αυτών. Ίσως έτσι να βρει έδαφος να αναπτυχθεί και ένας αγώνας Grand Master Πρακτικού Κυνηγίου, όπως οι πρώτοι σκύλοι του πρωταθλήματος να υποβάλλονται σε μια ειδική δοκιμασία αρκετά μεγαλύτερης των 15 λεπτών.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιούλιος 2012 17:25
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « Αγώνες Α.Κ.Ι. Λαγκαδα Εκτροφικές Αναζητήσεις »

305 σχόλια

 • Link σχολίου PeterBeito Σάββατο, 17 Φεβρουάριος 2018 00:21 γράφτηκε από PeterBeito

  can get viagra free
  viagra without a doctor prescription
  buy viagra on the internet
  viagra without a doctor
  difference between generic and brand name viagra
  viagra online
  cialis 20mg ou viagra
  viagra coupon
  purchase sildenafil online

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Albertounpat Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 20:06 γράφτηκε από Albertounpat

  medicinale generico come viagra
  viagra without a doctor
  sildenafil 100mg for women
  viagra without a doctor
  can you get high from viagra
  viagra coupons
  buy viagra manila
  viagra price
  anyone tried generic viagra

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου TommyAceft Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 18:19 γράφτηκε από TommyAceft

  updates windows 10
  microsoft windows
  hotmail inbox windows live
  microsoft windows
  what is windows

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου PeterBeito Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 15:22 γράφτηκε από PeterBeito

  comprar viagra online
  viagra without a prescription
  can buy viagra online australia
  viagra without prescription
  cheap viagra ebay
  viagra coupons
  viagra 100mg low price
  viagra pills
  whats viagra pills

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου JamesTIT Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 10:36 γράφτηκε από JamesTIT

  microsoft essentials
  update windows 10
  defer upgrades in windows 10
  microsoft windows
  office365

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Ronalddieno Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 01:46 γράφτηκε από Ronalddieno

  microsoft office download
  windows 8
  microsoft essentials
  windows update
  where was microsoft founded

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Joshuanex Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 00:11 γράφτηκε από Joshuanex

  pfizer viagra uk online
  viagra without prescription
  is it safe to take more than 100mg of viagra
  viagra no prec
  viagra sildenafil 100 mg pfizer
  viagra tablets
  o viagra generico e bom
  viagra cheap
  generic viagra en amazon.com

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου GeorgeStick Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 22:52 γράφτηκε από GeorgeStick

  microsoft silverlight
  windows 8.1
  microsoft powerpoint
  windows server
  how to screenshot on windows

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου JeromeRes Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 21:50 γράφτηκε από JeromeRes

  do need prescription buy viagra online
  viagra without a doctor
  viagra 50mg funciona
  viagra no pres
  legal age buy viagra
  viagra price
  generic viagra sildenafil citrate 50 mg
  online viagra
  order viagra cialis

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Rogerorerm Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 21:14 γράφτηκε από Rogerorerm

  windows 7 download
  windows 8
  windows.microsoft.com
  microsoft windows
  microsoft surface

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Προσθήκη σχολίου