Απόψεις Εκτροφικές Αναζητήσεις
Κυριακή, 08 Αύγουστος 2010 13:24

Εκτροφικές Αναζητήσεις

Προστέθηκε από Γιάππος Αχιλλέας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η άνοιξη μόλις μπήκε και ήδη έχει ξεκινήσει η αναπαραγωγική περίοδος των σκύλων που μαζί της έφερε και μια σειρά από όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες για τη γέννηση ενός σπουδαίου κυνηγού. Για ακόμη μια φορά θα δοκιμάσουμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και στους οποίους έχουμε αποτύχει οι περισσότεροι από εμάς στο παρελθόν.

Όλοι μας όμως συνεχίζουμε την προσπάθεια, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα αυτή τη φορά, αφού όλοι μας αισθανόμαστε πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο προσεκτικοί, και ευχόμαστε να σταθούμε και πιο τυχεροί.Η πρόκληση είναι μεγάλη και εξίσου μεγάλη και η ικανοποίηση που φέρνει η γέννηση ενός σπουδαίου σκύλου.

Γιατί όμως το τόσο απλό αυτό πράγμα μοιάζει να είναι σχεδόν ακατόρθωτο; Μήπως τελικά δεν είναι τόσο απλό όσο δείχνει; Ποια είναι τα στοιχεία που μας διαφεύγουν; Τι είναι αυτό που δεν γνωρίζουμε; Τελικά υπάρχει μία «συνταγή» που υπόσχεται ένα καλύτερο αποτέλεσμα;

Θα κάνουμε μια προσπάθεια να δώσουμε όποιες απαντήσεις μπορούμε στα παραπάνω ερωτήματα αν και ο στόχος δεν είναι να διδάξουμε κάτι που ουσιαστικά ούτε εμείς γνωρίζουμε. Κάποιους προβληματισμούς κυρίως θα θέσουμε, θέλοντας να ρίξουμε λίγο φως στο εξ ορισμού πολύπλοκο και σκοτεινό κόσμο της γενετικής.

Η δυσκολία που έχει η εκτροφή αποδεικνύεται πανεύκολα από τον πολύ μικρό αριθμό των σπουδαίων εκτροφέων, που με την προσπάθειά τους σημάδεψαν ιστορικά τις πορείες των φυλών και μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δίπλα τους κάποιοι άλλοι, λιγότερο σημαντικοί, που και αυτοί όμως δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες την ίδια περίοδο. Από αυτό και μόνο γίνεται αντιληπτό και στον τελευταίο από εμάς ότι η εκτροφή έχει ένα τρομακτικό βαθμό δυσκολίας. Αυτό βέβαια είναι και το μαγικό στοιχείο που ελκύει όλους όσους αποπειρώνται να την ακολουθήσουν.

Προσπάθειες να δοθούν κάποιες εξηγήσεις που θα βοηθήσουν τους εκτροφείς, έχουν γίνει διαχρονικά πολλές. Αρχικά υπερτονίστηκε η αξία του αρσενικού, όπου ουσιαστικά ήταν ο φορέας των σπουδαίων χαρακτηριστικών. Έχοντας τη δυνατότητα να ζευγαρώνει με αναρίθμητες θηλυκές, μπορούσε να μεταδώσει με μεγάλη ταχύτητα μέρος των σπουδαίων χαρακτηριστικών του. Έτσι, αρχικά θεωρήθηκε ότι η συμμετοχή του αρσενικού στο αποτέλεσμα είναι σημαντικότερη από του θηλυκού.

Η άποψη αυτή ακόμα και σήμερα βρίσκει πολλούς θιασώτες, κυρίως ανθρώπους που δεν έχουν συστηματικά ασχοληθεί με την εκτροφή και έχοντας στη διάθεση τους μία οποιαδήποτε θηλυκιά, τρέχουν σε ένα διάσημο αρσενικό, προσδοκώντας η παρέμβασή του να είναι καταλυτική.

Η εμπειρία έδειξε ότι κάτι τέτοιο ελάχιστα αποτελέσματα έφερνε. Από παρατήρηση διαπιστώθηκε ότι τα καλύτερα άτομα προέρχονταν από ζευγαρώματα όπου και η θηλυκιά ήταν ένα εξαιρετικό ζώο. Έτσι σιγά σιγά άρχισε να αναπτύσσεται η πιο πρόσφατη θεωρία όπου κυρίαρχο ρόλο στην αναπαραγωγή έπαιζε η θηλυκιά. Η θεωρία αυτή άρχιζε να κερδίζει περισσότερο έδαφος. Πάρα πολλοί εκτροφείς έχουν επισημάνει το ρόλο της θηλυκιάς και συμβουλεύουν όλους τους υπόλοιπους να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές. Παρά το γεγονός όμως ότι με αυτή την προσέγγιση πιστεύουμε ότι έχουμε δώσει λύση στο δύσκολο αυτό πρόβλημα, η αναπαραγωγή σπουδαίων ατόμων εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Το κοινό, αυτό, πλέον μυστικό, δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα.

Τέλος, κάποιοι περισσότερο παθιασμένοι μπαίνουν στα άδυτα της γενετικής για να επιστρέψουν στην «πηγή» των επιθυμητών χαρακτηριστικών και αναζητούν τη λύση στην εφαρμογή των νόμων του Mendel. Επιχειρούν να αναγνωρίζουν ομοζυγώτες επιθυμητών χαρακτηριστικών από ετεροζυγώτες, καθώς και να ανιχνεύσουν από τη μακροσκοπική έκφραση των χαρακτηριστικών, ποια από τα γονίδια είναι κυρίαρχα και ποια υπολειπόμενα.

Μία προσέγγιση που είναι σαφέστατα επιστημονική και αναμφισβήτητα έχει την αξία της σε ένα εργαστηριακό επίπεδο. Είναι όμως άραγε πρακτικά εφαρμόσιμη; Φυσικά όταν προσπαθούμε να αναπαράγουμε το χρώμα ενός σκύλου, τότε ενδεχομένως ανατρέχοντας στους προγόνους του σκύλου, μπορούμε με τη συνδυαστική ανάλυση να καταλήξουμε σε ένα ακριβές συμπέρασμα. Όταν όμως θέλουμε να αναπαραγάγουμε, σηματοδομικά και ψυχοπνευματικά χαρακτηριστικά τότε πόσο εφαρμόσιμα είναι όλα αυτά; Σημειωτέον ότι όλα τα χαρακτηριστικά αυτά εκτός από τη γενετική «εντολή», επηρεάζονται καθοριστικά και από το περιβάλλον (διατροφή, εκπαίδευση κ.ά.).

Εκεί το πρόβλημα γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο και είναι έως και αδύνατο να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την αλληλουχία των γονιδίων στο DNA των σκύλων που προτιθέμεθα να ζευγαρώσουμε. Έτσι λοιπόν επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν και το πρόβλημα εξακολουθεί να ορθώνεται μπροστά μας.

Ο λόγος είναι απλός. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο και όλες οι παραπάνω προσεγγίσεις αγγίζουν τμήμα του προβλήματος. Για να είμαστε πιο ακριβείς, θα πρέπει να πούμε ότι η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι η τελευταία, έχει όμως σημαντικά προβλήματα εφαρμογής. Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε και εμείς μια προσέγγιση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ρόλο των δύο γεννητόρων στον προκαθορισμό του αποτελέσματος. Εφόσον στο γονιδιακό αλυσίδωμα των απογόνων συμμετέχει σε κάθε ζεύγος γονιδίων, ένα γονίδιο του αρσενικού και ένα του θηλυκού, τότε γίνεται σαφές ότι η συμμετοχή των γεννητόρων στο αποτέλεσμα είναι ισοβαρή. Στο βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι όσοι έχουν εκτροφικές ανησυχίες, για το ποιος από τους δύο γονείς είναι πιο σημαντικός, η απάντηση είναι 50-50.

Επειδή όμως, το τελικό αποτέλεσμα επηρεάζεται όπως είπαμε παραπάνω και από το περιβάλλον, τότε για το λόγο αυτό θα δώσουμε ένα μικρό προβάδισμα στο ρόλο της θηλυκιάς. Είναι αυτή η οποία με το χαρακτήρα της «διαπαιδαγωγεί» τα κουτάβια, τους δύο πρώτους και πολύ σημαντικούς μήνες της ζωής τους.

Έως εδώ τα πράγματα είναι απλά. Φροντίζουμε να ζευγαρώσουμε δύο πολύ καλά ζώα και το αποτέλεσμα επιτεύχθει. Σωστό;  Λάθος.

Εδώ είναι που ξεκινούν τα προβλήματα. Ξεκινώντας από την επιλογή του αρσενικού, προκύπτουν ένα σωρό ερωτήματα. Ποιον απ’ όλα τα διαθέσιμα αρσενικά να επιλέξουμε και γιατί; Δύο μεγάλα ερωτήματα και πολύ δύσκολα να απαντηθούν για όλους τους υποψήφιους αναπαραγωγούς.

Για να μην χαθούμε μέσα σε δαιδαλώδεις αναζητήσεις, θα θεωρήσουμε ότι οι επιλογές μας θα περιοριστούν στους σκύλους που συμμετέχουν ενεργά σε διαδικασίες αξιολόγησης (αγώνες). Έτσι λοιπόν, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία μακρά λίστα από υποψήφιους μπαμπάδες.

Ένα μεγάλο πλήθος από πρωταθλητές που ο καθένας από αυτούς υπόσχεται σπουδαίους απογόνους. Ποιος όμως κρατάει το κλειδί του παραδείσου; Χιλιάδες απόπειρες γίνονται κάθε χρόνο με αρκετά φτωχά αποτελέσματα. Τι φταίει;

Οι περισσότεροι που προστρέχουν σε ένα τέτοιο ζευγάρωμα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αντλούν πληροφορίες μέσα από τις σελίδες κάποιου περιοδικού. Λιγότεροι κάνουν μια μικρή έρευνα, συζητώντας με κάποιους που ενδεχομένως έχουν δει το σκύλο ή κάτι έχουν ακούσει γι’ αυτόν. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν μια προσωπική άποψη για τους υποψήφιους «εραστές». Μια γνώμη που σχηματίζεται από μια δυο φορές, καθώς και από συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου.

Οι πρώτες δύο κατηγορίες θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολα να επιτύχουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς πολλές φορές υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των μηνυμάτων που εκπέμπονται από περιοδικά και πάντως είδους «ειδικούς» με την πραγματικότητα. Πολλοί «σπουδαίοι» σκύλοι είναι προϊόντα πολύχρονης δουλειάς του κυναγωγού και αρκετές φορές δημιούργημα δημοσίων σχέσεων.

Το κακό με τους «εικονικούς» πρωταθλητές είναι ότι μεταδίδουν την πραγματική τους αξία και όχι την εικονική.

Για τους ελάχιστους ρομαντικούς που αφιερώνουν κάποιο από το χρόνο τους ώστε να έχουν και μια προσωπική άποψη για τον επιβήτορα που πρόκειται να επιλέξουν, τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα.

Είναι όμως αρκετό αυτό; Από μόνο του όχι. Η έρευνα μόλις τότε ξεκινά. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά που αφορά τη γενεολογία του επιβήτορα. Τι έχουν δώσει οι γονείς τους στο παρελθόν; Εάν υπάρχουν άλλα σπουδαία άτομα στην τοκετοομάδα του επιβήτορα.

Τέλος, να ελεγχθούν οι απόγονοι του συγκεκριμένου σκύλου.

Μια τέτοια δουλειά είναι βέβαιο ότι θα μας φέρει πολύ πιο κοντά στην αποτύπωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας για την αξία της επιλογής μας. Βέβαια, ακόμη και αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μας εγγυηθεί ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Δυστυχώς η δυνατότητα των γονιδίων να συνδυαστούν με οποιονδήποτε τυχαίο συνδυασμό, είναι ουσιαστικά άπειρη. Εύκολα αυτό το κατανοούμε εάν επαναλάβουμε το ίδιο ζευγάρωμα πολλές φορές (max 6 φορές), θα υπάρξουν σε πολλές περιπτώσεις τεράστιες αποκλίσεις τόσο προς τα πάνω, όσο και προς τα κάτω, γύρω από έναν ενδεχομένως συγκεκριμενο μέσο όρο.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να εγγυηθούμε με μια επιλογή επιβήτορα ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, έχει σαφή εξήγηση. Δεν υπάρχει πουθενά κάποιο σύστημα ακριβής καταγραφής του γενετικού αποτελέσματος.

Για να γίνει κατανοητό αυτό, καλό είναι να φέρουμε στο μυαλό μας έναν κορυφαίο γεννήτορα. Είναι σίγουρο ότι οι λάτρεις των pedigree γνωρίζουν όλους τους σημαντικούς απογόνους αυτού του γεννήτορα. Ενδεχομένως να έχουν γραφεί και τόμοι γύρω από την αξία του. Δυστυχώς ουδείς έχει καταγράψει τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανώνυμους απογόνους. Αυτοί μπορεί να αντιπροσωπεύουν μία ομάδα πολύ καλών ή πολύ κακών ατόμων. Αυτή η παράμετρος που παραβλέπεται από τους «ιστορικούς», δεν την αγνοούν τα γονίδια τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν και στους πολύ σπουδαίους απογόνους αυτού του γεννήτορα. Έτσι η απροσδιοριστία του αποτελέσματος είναι πραγματικά τεράστια.

Σε χώρους όπου η αναπαραγωγή έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, η χαρτογράφηση του συνόλου των απογόνων είναι υποχρεωτική. Έτσι όσοι είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα προσόντα των επιβητόρων στο χώρο των βοοειδών, θα καταλάβουμε τη σπουδαιότητα της συνολικής καταγραφής των αποτελεσμάτων της αναπαραγωγής.

Ένας ταύρος που διατίθεται για θηλυκές της ράτσας του, εκτός από τα σωματικά του προσόντα, περιγράφονται με στατιστικά στοιχεία όλα τα χαρακτηριστικά των απογόνων του. Έτσι ο εκτροφέας ελέγχει το μέσο βάρος των μοσχαριών του, το μέσο ποσοστό λίπους που είχαν ανά περιοχή του σώματός τους, το μέσο όγκο γάλατος που έδιναν τα θηλυκά άτομα.

Έχοντας λοιπόν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στη διάθεσή του, ο εκτροφέας επιλέγει με σαφή αντικειμενικά κριτήρια και με βάση τους στόχους του. Αυτό του εξασφαλίζει ένα ακριβές εκτροφικό αποτέλεσμα.

Βέβαια ακόμα και στο χώρο αυτό, οι απόγονοι που θα συναγωνιστούν σε αξία τον γεννήτορά τους, ώστε να πάρουν τη σκυτάλη της αναπαραγωγής και της εξέλιξης, θα παραμείνουν ελάχιστοι. Δυστυχώς η φύση είναι φειδωλή στην αναπαραγωγή κορυφαίων ατόμων.

Δυστυχώς στους σκύλους μια τέτοια καταγραφή δεν υπάρχει και είναι ίσως και αδύνατη. Ο λόγος είναι ότι ο σκύλος εκτός από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά μας ενδιαφέρει και για τα ψυχοπνευματικά του προσόντα που εκεί δεν υπάρχει μια αντικειμενική λίστα καταγραφής των προσόντων. Το έργο λοιπόν του εκτροφέα σκύλων είναι πολύ πιο δύσκολο.

Περνώντας στο ρόλο της θηλυκιάς, η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι ακριβώς ίδια. Εδώ ο καθένας που σκέφτεται σοβαρά την εκτροφή, θα πρέπει με την ίδια αυστηρότητα που επιλέγει αρσενικό, να αξιολογεί και τη θηλυκιά. Δυστυχώς εδώ επειδή στην πλειοψηφία των ανθρώπων που γεννούν σκύλους διαθέτουν μόλις ένα ή δύο θηλυκές, έχουν μοιραία ένα υψηλό συναισθηματικό δέσιμο που τους εμποδίζει να κάνουν μια αντικειμενική κρίση.

Έτσι, ενώ απορρίπτουμε έναν αρσενικό, λόγο του ότι δεν είναι εξαίρετος μορφολογικά, ζευγαρώνουμε την ακόμη μετριότερη θηλυκιά μας. Ενώ δεν ζευγαρώνουμε σκύλους έρευνας κυνηγίου λόγω του ότι δεν έχουν τεράστια νοοτροπία, αναπαραγάγουν τη θηλυκιά μας που στην πλειοψηφία η έρευνά της είναι των 50 μέτρων. Ενώ κόβεται ένας αρσενικός λόγω μέτριου καλπασμού, χρησιμοποιείται η θηλυκιά μας που κινείται στις παρυφές της φυλής που ανήκει. Καταδικάζεται ο αρσενικός που έγινε πρωταθλητής στα 4 του χρόνια, αθωώνεται όμως η θηλυκιά μας που φέρμαρε την πρώτη της μπεκάτσα στα 3 της.

Μεγάλη η λίστα των παραδειγμάτων. Εδώ λοιπόν, στην αντικειμενική απροσδιοριστία της προσπάθειας προστίθεται και η υποκειμενικότητα στην αξιολόγηση του δικού μας ζώου. Γίνεται κατανοητό ότι στις περιπτώσεις αυτές το όνειρο της γέννησης ενός σπουδαίου ζώου απομακρύνεται ακόμη περισσότερο. Αν μάλιστα αγνοηθούν και οι γεννεολογικές συγγένειες, τότε οι πιθανότητες για να γεννήσουμε ένα σπουδαίο σκύλο είναι συγκρίσιμες με αυτές που έχουμε να κερδίσουμε το Lotto.

Καλές λοιπόν οι γνώσεις για κλειστές, γραμμικές και ανοιχτές αναπαραγωγές, δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα. Ποια άτομα της κάθε γενεαλογίας να επιλέξουμε; Ποιοι την αντιπροσωπεύουν και ποιοι όχι;

Έργο δύσκολο και χρονοβόρο. Τελικά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ελάχιστοι εκτροφείς κατόρθωσαν να γράψουν το όνομά τους στην ιστορία. Προσπαθώντας να βρούμε το μυστικό της επιτυχίας τους θα καταλήξουμε στο εξής απλό συμπέρασμα. Όλοι τους ήταν άνθρωποι πολύ παθιασμένοι, αφιερωμένοι στο ρόλο του εκτροφέα που τον έκαναν στόχο ζωής. Αφιέρωσαν αμέτρητα χρόνια παρατήρησης και εμπειρίας ώστε μέσα από το χάος της δημιουργίας, να κατορθώνουν να βελτιστοποιούν τις επιλογές τους. Δεν αρκέστηκαν σε πληροφορίες μέσω τρίτων και φυσικά δεν έλειψαν και σ’ αυτούς οι πολλές αποτυχίες. Μέσα από πολλές ασκήσεις δοκιμής και σφάλματος, δημιούργησαν τη δική τους επιτυχημένη συνταγή και έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα στις φυλές. Κανένας από αυτούς δεν πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια, με κάποιες γέννες και με μόνο ένα σπουδαίο σκύλο. Πριν απολαύσουν ελάχιστες επιτυχίες, γεύτηκαν πολλές πίκρες.

Η υπόθεση εκτροφή λοιπόν διαφέρει εντελώς από την αναπαραγωγή σκύλων. Είναι ένα καθήκον απαιτητικό, δύσκολο και μακροχρόνιο. Όσοι νέοι ονειρεύονται να γίνουν κι αυτοί σπουδαίοι κάποια στιγμή στο μέλλον, καλό είναι να έχουν τα παραπάνω στο μυαλό τους.

Να θεωρήσουν την πρώτη τους γέννα σαν το πρώτο βήμα σε ένα μεγάλο ταξίδι.

Όλοι όσοι θέλουν να γεννήσουν ένα σπουδαίο σκύλο επειδή κάποια στιγμή επένδυσαν κάποιο κεφάλαιο σε κάποια ζώα και πιστεύουν ότι έτσι θα τους κάτσει το λαχείο, ενώ ταυτόχρονα θα αποσβέσουν και την επένδυση, τους συμβουλεύουμε να το ξανασκεφτούν.

Είναι η πιο σίγουρη συνταγή αποτυχίας. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να μην αποκτήσουν ποτέ το σκύλο που ονειρεύονται.

Καλή επιτυχία σε όλους μας!

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιούλιος 2012 17:24
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Gallery Φωτογραφιών

Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « Αγώνες Πρακτικού Κυνηγιού Η έρευνα κυνηγιού »

274 σχόλια

 • Link σχολίου AlvinBEK Κυριακή, 01 Απρίλιος 2018 19:44 γράφτηκε από AlvinBEK

  where can i buy cheap cialis
  generic cialis
  discount viagra cialis levitra
  generic cialis online pharmacy
  cialis compare discount price
  cheap cialis
  non generic cialis sale
  cheap cialis
  cialis for sale australia

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Andrewglusa Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 05:40 γράφτηκε από Andrewglusa

  adobe professional
  adobe creative
  adobe illustrator cs6
  adobe creative
  flash professional cs6
  adobe photoshop cs5
  adobe premiere
  photoshop cs6
  télécharger adobe reader

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Bad Credit Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 19:06 γράφτηκε από Bad Credit

  loans online loans online quality loan service loans online

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Michaelfem Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 17:39 γράφτηκε από Michaelfem

  buy cialis discount online
  cialis generic
  can buy cialis over counter usa
  generic cialis
  cialis for sale
  online cialis
  where can i buy cialis online
  cialis online
  pills like cialis

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Loan Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 09:02 γράφτηκε από Loan

  quick loans quick payday loans payday loan application bad credit loans for bad credit

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου AndresLep Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 08:56 γράφτηκε από AndresLep

  can i order viagra online
  buy viagra online
  get viagra prescription canada
  buy viagra
  where to buy viagra from
  viagra online
  legal viagra online australia
  online viagra
  prix viagra 50 mg pharmacie

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Russellsmeva Παρασκευή, 16 Μάρτιος 2018 09:17 γράφτηκε από Russellsmeva

  generic viagra coming
  viagra without prescription
  viagra online 24 ore
  viagra without doctor
  colour of viagra pills
  viagra without prescription
  online generic viagra uk
  viagra without a doctor prescription
  usa viagra cheap info

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Floydgar Παρασκευή, 16 Μάρτιος 2018 09:12 γράφτηκε από Floydgar

  viagra for sale birmingham
  viagra prices
  viagra + where to buy + .au
  viagra without a doctor prescription
  buy viagra uk over counter
  viagra without a doctor prescription
  edu buy viagra allowed html tags
  viagra without prescription
  buy viagra australia online no prescription

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Robertnib Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2018 08:34 γράφτηκε από Robertnib

  do i need a physical to get viagra
  viagra online
  how much does a 100mg viagra cost
  buy viagra
  viagra cialis sale
  over-the-counter viagra
  viagra 50mg tomar metade
  viagra without prescription
  buy viagra super active online

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Peterrit Πέμπτη, 15 Μάρτιος 2018 01:34 γράφτηκε από Peterrit

  will there be a generic viagra
  viagra without prescription
  sildenafil bula 50mg
  viagra without a doctor prescription
  can i buy viagra in asda
  viagra without a doctor prescription
  taking valium viagra together
  viagra prices
  sildenafil tab 100mg

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Προσθήκη σχολίου