Απόψεις Εκτροφικές Αναζητήσεις
Κυριακή, 08 Αύγουστος 2010 13:24

Εκτροφικές Αναζητήσεις

Προστέθηκε από Γιάππος Αχιλλέας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Η άνοιξη μόλις μπήκε και ήδη έχει ξεκινήσει η αναπαραγωγική περίοδος των σκύλων που μαζί της έφερε και μια σειρά από όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες για τη γέννηση ενός σπουδαίου κυνηγού. Για ακόμη μια φορά θα δοκιμάσουμε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και στους οποίους έχουμε αποτύχει οι περισσότεροι από εμάς στο παρελθόν.

Όλοι μας όμως συνεχίζουμε την προσπάθεια, προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα αυτή τη φορά, αφού όλοι μας αισθανόμαστε πιο έμπειροι, πιο ώριμοι, πιο προσεκτικοί, και ευχόμαστε να σταθούμε και πιο τυχεροί.Η πρόκληση είναι μεγάλη και εξίσου μεγάλη και η ικανοποίηση που φέρνει η γέννηση ενός σπουδαίου σκύλου.

Γιατί όμως το τόσο απλό αυτό πράγμα μοιάζει να είναι σχεδόν ακατόρθωτο; Μήπως τελικά δεν είναι τόσο απλό όσο δείχνει; Ποια είναι τα στοιχεία που μας διαφεύγουν; Τι είναι αυτό που δεν γνωρίζουμε; Τελικά υπάρχει μία «συνταγή» που υπόσχεται ένα καλύτερο αποτέλεσμα;

Θα κάνουμε μια προσπάθεια να δώσουμε όποιες απαντήσεις μπορούμε στα παραπάνω ερωτήματα αν και ο στόχος δεν είναι να διδάξουμε κάτι που ουσιαστικά ούτε εμείς γνωρίζουμε. Κάποιους προβληματισμούς κυρίως θα θέσουμε, θέλοντας να ρίξουμε λίγο φως στο εξ ορισμού πολύπλοκο και σκοτεινό κόσμο της γενετικής.

Η δυσκολία που έχει η εκτροφή αποδεικνύεται πανεύκολα από τον πολύ μικρό αριθμό των σπουδαίων εκτροφέων, που με την προσπάθειά τους σημάδεψαν ιστορικά τις πορείες των φυλών και μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δίπλα τους κάποιοι άλλοι, λιγότερο σημαντικοί, που και αυτοί όμως δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες την ίδια περίοδο. Από αυτό και μόνο γίνεται αντιληπτό και στον τελευταίο από εμάς ότι η εκτροφή έχει ένα τρομακτικό βαθμό δυσκολίας. Αυτό βέβαια είναι και το μαγικό στοιχείο που ελκύει όλους όσους αποπειρώνται να την ακολουθήσουν.

Προσπάθειες να δοθούν κάποιες εξηγήσεις που θα βοηθήσουν τους εκτροφείς, έχουν γίνει διαχρονικά πολλές. Αρχικά υπερτονίστηκε η αξία του αρσενικού, όπου ουσιαστικά ήταν ο φορέας των σπουδαίων χαρακτηριστικών. Έχοντας τη δυνατότητα να ζευγαρώνει με αναρίθμητες θηλυκές, μπορούσε να μεταδώσει με μεγάλη ταχύτητα μέρος των σπουδαίων χαρακτηριστικών του. Έτσι, αρχικά θεωρήθηκε ότι η συμμετοχή του αρσενικού στο αποτέλεσμα είναι σημαντικότερη από του θηλυκού.

Η άποψη αυτή ακόμα και σήμερα βρίσκει πολλούς θιασώτες, κυρίως ανθρώπους που δεν έχουν συστηματικά ασχοληθεί με την εκτροφή και έχοντας στη διάθεση τους μία οποιαδήποτε θηλυκιά, τρέχουν σε ένα διάσημο αρσενικό, προσδοκώντας η παρέμβασή του να είναι καταλυτική.

Η εμπειρία έδειξε ότι κάτι τέτοιο ελάχιστα αποτελέσματα έφερνε. Από παρατήρηση διαπιστώθηκε ότι τα καλύτερα άτομα προέρχονταν από ζευγαρώματα όπου και η θηλυκιά ήταν ένα εξαιρετικό ζώο. Έτσι σιγά σιγά άρχισε να αναπτύσσεται η πιο πρόσφατη θεωρία όπου κυρίαρχο ρόλο στην αναπαραγωγή έπαιζε η θηλυκιά. Η θεωρία αυτή άρχιζε να κερδίζει περισσότερο έδαφος. Πάρα πολλοί εκτροφείς έχουν επισημάνει το ρόλο της θηλυκιάς και συμβουλεύουν όλους τους υπόλοιπους να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές. Παρά το γεγονός όμως ότι με αυτή την προσέγγιση πιστεύουμε ότι έχουμε δώσει λύση στο δύσκολο αυτό πρόβλημα, η αναπαραγωγή σπουδαίων ατόμων εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Το κοινό, αυτό, πλέον μυστικό, δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα.

Τέλος, κάποιοι περισσότερο παθιασμένοι μπαίνουν στα άδυτα της γενετικής για να επιστρέψουν στην «πηγή» των επιθυμητών χαρακτηριστικών και αναζητούν τη λύση στην εφαρμογή των νόμων του Mendel. Επιχειρούν να αναγνωρίζουν ομοζυγώτες επιθυμητών χαρακτηριστικών από ετεροζυγώτες, καθώς και να ανιχνεύσουν από τη μακροσκοπική έκφραση των χαρακτηριστικών, ποια από τα γονίδια είναι κυρίαρχα και ποια υπολειπόμενα.

Μία προσέγγιση που είναι σαφέστατα επιστημονική και αναμφισβήτητα έχει την αξία της σε ένα εργαστηριακό επίπεδο. Είναι όμως άραγε πρακτικά εφαρμόσιμη; Φυσικά όταν προσπαθούμε να αναπαράγουμε το χρώμα ενός σκύλου, τότε ενδεχομένως ανατρέχοντας στους προγόνους του σκύλου, μπορούμε με τη συνδυαστική ανάλυση να καταλήξουμε σε ένα ακριβές συμπέρασμα. Όταν όμως θέλουμε να αναπαραγάγουμε, σηματοδομικά και ψυχοπνευματικά χαρακτηριστικά τότε πόσο εφαρμόσιμα είναι όλα αυτά; Σημειωτέον ότι όλα τα χαρακτηριστικά αυτά εκτός από τη γενετική «εντολή», επηρεάζονται καθοριστικά και από το περιβάλλον (διατροφή, εκπαίδευση κ.ά.).

Εκεί το πρόβλημα γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο και είναι έως και αδύνατο να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την αλληλουχία των γονιδίων στο DNA των σκύλων που προτιθέμεθα να ζευγαρώσουμε. Έτσι λοιπόν επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν και το πρόβλημα εξακολουθεί να ορθώνεται μπροστά μας.

Ο λόγος είναι απλός. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο και όλες οι παραπάνω προσεγγίσεις αγγίζουν τμήμα του προβλήματος. Για να είμαστε πιο ακριβείς, θα πρέπει να πούμε ότι η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι η τελευταία, έχει όμως σημαντικά προβλήματα εφαρμογής. Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε και εμείς μια προσέγγιση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ρόλο των δύο γεννητόρων στον προκαθορισμό του αποτελέσματος. Εφόσον στο γονιδιακό αλυσίδωμα των απογόνων συμμετέχει σε κάθε ζεύγος γονιδίων, ένα γονίδιο του αρσενικού και ένα του θηλυκού, τότε γίνεται σαφές ότι η συμμετοχή των γεννητόρων στο αποτέλεσμα είναι ισοβαρή. Στο βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι όσοι έχουν εκτροφικές ανησυχίες, για το ποιος από τους δύο γονείς είναι πιο σημαντικός, η απάντηση είναι 50-50.

Επειδή όμως, το τελικό αποτέλεσμα επηρεάζεται όπως είπαμε παραπάνω και από το περιβάλλον, τότε για το λόγο αυτό θα δώσουμε ένα μικρό προβάδισμα στο ρόλο της θηλυκιάς. Είναι αυτή η οποία με το χαρακτήρα της «διαπαιδαγωγεί» τα κουτάβια, τους δύο πρώτους και πολύ σημαντικούς μήνες της ζωής τους.

Έως εδώ τα πράγματα είναι απλά. Φροντίζουμε να ζευγαρώσουμε δύο πολύ καλά ζώα και το αποτέλεσμα επιτεύχθει. Σωστό;  Λάθος.

Εδώ είναι που ξεκινούν τα προβλήματα. Ξεκινώντας από την επιλογή του αρσενικού, προκύπτουν ένα σωρό ερωτήματα. Ποιον απ’ όλα τα διαθέσιμα αρσενικά να επιλέξουμε και γιατί; Δύο μεγάλα ερωτήματα και πολύ δύσκολα να απαντηθούν για όλους τους υποψήφιους αναπαραγωγούς.

Για να μην χαθούμε μέσα σε δαιδαλώδεις αναζητήσεις, θα θεωρήσουμε ότι οι επιλογές μας θα περιοριστούν στους σκύλους που συμμετέχουν ενεργά σε διαδικασίες αξιολόγησης (αγώνες). Έτσι λοιπόν, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία μακρά λίστα από υποψήφιους μπαμπάδες.

Ένα μεγάλο πλήθος από πρωταθλητές που ο καθένας από αυτούς υπόσχεται σπουδαίους απογόνους. Ποιος όμως κρατάει το κλειδί του παραδείσου; Χιλιάδες απόπειρες γίνονται κάθε χρόνο με αρκετά φτωχά αποτελέσματα. Τι φταίει;

Οι περισσότεροι που προστρέχουν σε ένα τέτοιο ζευγάρωμα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αντλούν πληροφορίες μέσα από τις σελίδες κάποιου περιοδικού. Λιγότεροι κάνουν μια μικρή έρευνα, συζητώντας με κάποιους που ενδεχομένως έχουν δει το σκύλο ή κάτι έχουν ακούσει γι’ αυτόν. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν μια προσωπική άποψη για τους υποψήφιους «εραστές». Μια γνώμη που σχηματίζεται από μια δυο φορές, καθώς και από συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου.

Οι πρώτες δύο κατηγορίες θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολα να επιτύχουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς πολλές φορές υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των μηνυμάτων που εκπέμπονται από περιοδικά και πάντως είδους «ειδικούς» με την πραγματικότητα. Πολλοί «σπουδαίοι» σκύλοι είναι προϊόντα πολύχρονης δουλειάς του κυναγωγού και αρκετές φορές δημιούργημα δημοσίων σχέσεων.

Το κακό με τους «εικονικούς» πρωταθλητές είναι ότι μεταδίδουν την πραγματική τους αξία και όχι την εικονική.

Για τους ελάχιστους ρομαντικούς που αφιερώνουν κάποιο από το χρόνο τους ώστε να έχουν και μια προσωπική άποψη για τον επιβήτορα που πρόκειται να επιλέξουν, τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα.

Είναι όμως αρκετό αυτό; Από μόνο του όχι. Η έρευνα μόλις τότε ξεκινά. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά που αφορά τη γενεολογία του επιβήτορα. Τι έχουν δώσει οι γονείς τους στο παρελθόν; Εάν υπάρχουν άλλα σπουδαία άτομα στην τοκετοομάδα του επιβήτορα.

Τέλος, να ελεγχθούν οι απόγονοι του συγκεκριμένου σκύλου.

Μια τέτοια δουλειά είναι βέβαιο ότι θα μας φέρει πολύ πιο κοντά στην αποτύπωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας για την αξία της επιλογής μας. Βέβαια, ακόμη και αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μας εγγυηθεί ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Δυστυχώς η δυνατότητα των γονιδίων να συνδυαστούν με οποιονδήποτε τυχαίο συνδυασμό, είναι ουσιαστικά άπειρη. Εύκολα αυτό το κατανοούμε εάν επαναλάβουμε το ίδιο ζευγάρωμα πολλές φορές (max 6 φορές), θα υπάρξουν σε πολλές περιπτώσεις τεράστιες αποκλίσεις τόσο προς τα πάνω, όσο και προς τα κάτω, γύρω από έναν ενδεχομένως συγκεκριμενο μέσο όρο.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να εγγυηθούμε με μια επιλογή επιβήτορα ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, έχει σαφή εξήγηση. Δεν υπάρχει πουθενά κάποιο σύστημα ακριβής καταγραφής του γενετικού αποτελέσματος.

Για να γίνει κατανοητό αυτό, καλό είναι να φέρουμε στο μυαλό μας έναν κορυφαίο γεννήτορα. Είναι σίγουρο ότι οι λάτρεις των pedigree γνωρίζουν όλους τους σημαντικούς απογόνους αυτού του γεννήτορα. Ενδεχομένως να έχουν γραφεί και τόμοι γύρω από την αξία του. Δυστυχώς ουδείς έχει καταγράψει τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανώνυμους απογόνους. Αυτοί μπορεί να αντιπροσωπεύουν μία ομάδα πολύ καλών ή πολύ κακών ατόμων. Αυτή η παράμετρος που παραβλέπεται από τους «ιστορικούς», δεν την αγνοούν τα γονίδια τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν και στους πολύ σπουδαίους απογόνους αυτού του γεννήτορα. Έτσι η απροσδιοριστία του αποτελέσματος είναι πραγματικά τεράστια.

Σε χώρους όπου η αναπαραγωγή έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, η χαρτογράφηση του συνόλου των απογόνων είναι υποχρεωτική. Έτσι όσοι είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα προσόντα των επιβητόρων στο χώρο των βοοειδών, θα καταλάβουμε τη σπουδαιότητα της συνολικής καταγραφής των αποτελεσμάτων της αναπαραγωγής.

Ένας ταύρος που διατίθεται για θηλυκές της ράτσας του, εκτός από τα σωματικά του προσόντα, περιγράφονται με στατιστικά στοιχεία όλα τα χαρακτηριστικά των απογόνων του. Έτσι ο εκτροφέας ελέγχει το μέσο βάρος των μοσχαριών του, το μέσο ποσοστό λίπους που είχαν ανά περιοχή του σώματός τους, το μέσο όγκο γάλατος που έδιναν τα θηλυκά άτομα.

Έχοντας λοιπόν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στη διάθεσή του, ο εκτροφέας επιλέγει με σαφή αντικειμενικά κριτήρια και με βάση τους στόχους του. Αυτό του εξασφαλίζει ένα ακριβές εκτροφικό αποτέλεσμα.

Βέβαια ακόμα και στο χώρο αυτό, οι απόγονοι που θα συναγωνιστούν σε αξία τον γεννήτορά τους, ώστε να πάρουν τη σκυτάλη της αναπαραγωγής και της εξέλιξης, θα παραμείνουν ελάχιστοι. Δυστυχώς η φύση είναι φειδωλή στην αναπαραγωγή κορυφαίων ατόμων.

Δυστυχώς στους σκύλους μια τέτοια καταγραφή δεν υπάρχει και είναι ίσως και αδύνατη. Ο λόγος είναι ότι ο σκύλος εκτός από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά μας ενδιαφέρει και για τα ψυχοπνευματικά του προσόντα που εκεί δεν υπάρχει μια αντικειμενική λίστα καταγραφής των προσόντων. Το έργο λοιπόν του εκτροφέα σκύλων είναι πολύ πιο δύσκολο.

Περνώντας στο ρόλο της θηλυκιάς, η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι ακριβώς ίδια. Εδώ ο καθένας που σκέφτεται σοβαρά την εκτροφή, θα πρέπει με την ίδια αυστηρότητα που επιλέγει αρσενικό, να αξιολογεί και τη θηλυκιά. Δυστυχώς εδώ επειδή στην πλειοψηφία των ανθρώπων που γεννούν σκύλους διαθέτουν μόλις ένα ή δύο θηλυκές, έχουν μοιραία ένα υψηλό συναισθηματικό δέσιμο που τους εμποδίζει να κάνουν μια αντικειμενική κρίση.

Έτσι, ενώ απορρίπτουμε έναν αρσενικό, λόγο του ότι δεν είναι εξαίρετος μορφολογικά, ζευγαρώνουμε την ακόμη μετριότερη θηλυκιά μας. Ενώ δεν ζευγαρώνουμε σκύλους έρευνας κυνηγίου λόγω του ότι δεν έχουν τεράστια νοοτροπία, αναπαραγάγουν τη θηλυκιά μας που στην πλειοψηφία η έρευνά της είναι των 50 μέτρων. Ενώ κόβεται ένας αρσενικός λόγω μέτριου καλπασμού, χρησιμοποιείται η θηλυκιά μας που κινείται στις παρυφές της φυλής που ανήκει. Καταδικάζεται ο αρσενικός που έγινε πρωταθλητής στα 4 του χρόνια, αθωώνεται όμως η θηλυκιά μας που φέρμαρε την πρώτη της μπεκάτσα στα 3 της.

Μεγάλη η λίστα των παραδειγμάτων. Εδώ λοιπόν, στην αντικειμενική απροσδιοριστία της προσπάθειας προστίθεται και η υποκειμενικότητα στην αξιολόγηση του δικού μας ζώου. Γίνεται κατανοητό ότι στις περιπτώσεις αυτές το όνειρο της γέννησης ενός σπουδαίου ζώου απομακρύνεται ακόμη περισσότερο. Αν μάλιστα αγνοηθούν και οι γεννεολογικές συγγένειες, τότε οι πιθανότητες για να γεννήσουμε ένα σπουδαίο σκύλο είναι συγκρίσιμες με αυτές που έχουμε να κερδίσουμε το Lotto.

Καλές λοιπόν οι γνώσεις για κλειστές, γραμμικές και ανοιχτές αναπαραγωγές, δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα. Ποια άτομα της κάθε γενεαλογίας να επιλέξουμε; Ποιοι την αντιπροσωπεύουν και ποιοι όχι;

Έργο δύσκολο και χρονοβόρο. Τελικά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ελάχιστοι εκτροφείς κατόρθωσαν να γράψουν το όνομά τους στην ιστορία. Προσπαθώντας να βρούμε το μυστικό της επιτυχίας τους θα καταλήξουμε στο εξής απλό συμπέρασμα. Όλοι τους ήταν άνθρωποι πολύ παθιασμένοι, αφιερωμένοι στο ρόλο του εκτροφέα που τον έκαναν στόχο ζωής. Αφιέρωσαν αμέτρητα χρόνια παρατήρησης και εμπειρίας ώστε μέσα από το χάος της δημιουργίας, να κατορθώνουν να βελτιστοποιούν τις επιλογές τους. Δεν αρκέστηκαν σε πληροφορίες μέσω τρίτων και φυσικά δεν έλειψαν και σ’ αυτούς οι πολλές αποτυχίες. Μέσα από πολλές ασκήσεις δοκιμής και σφάλματος, δημιούργησαν τη δική τους επιτυχημένη συνταγή και έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα στις φυλές. Κανένας από αυτούς δεν πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια, με κάποιες γέννες και με μόνο ένα σπουδαίο σκύλο. Πριν απολαύσουν ελάχιστες επιτυχίες, γεύτηκαν πολλές πίκρες.

Η υπόθεση εκτροφή λοιπόν διαφέρει εντελώς από την αναπαραγωγή σκύλων. Είναι ένα καθήκον απαιτητικό, δύσκολο και μακροχρόνιο. Όσοι νέοι ονειρεύονται να γίνουν κι αυτοί σπουδαίοι κάποια στιγμή στο μέλλον, καλό είναι να έχουν τα παραπάνω στο μυαλό τους.

Να θεωρήσουν την πρώτη τους γέννα σαν το πρώτο βήμα σε ένα μεγάλο ταξίδι.

Όλοι όσοι θέλουν να γεννήσουν ένα σπουδαίο σκύλο επειδή κάποια στιγμή επένδυσαν κάποιο κεφάλαιο σε κάποια ζώα και πιστεύουν ότι έτσι θα τους κάτσει το λαχείο, ενώ ταυτόχρονα θα αποσβέσουν και την επένδυση, τους συμβουλεύουμε να το ξανασκεφτούν.

Είναι η πιο σίγουρη συνταγή αποτυχίας. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να μην αποκτήσουν ποτέ το σκύλο που ονειρεύονται.

Καλή επιτυχία σε όλους μας!

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιούλιος 2012 17:24
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Gallery Φωτογραφιών

Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « Αγώνες Πρακτικού Κυνηγιού Η έρευνα κυνηγιού »

234 σχόλια

 • Link σχολίου RobertMaw Σάββατο, 17 Φεβρουάριος 2018 02:00 γράφτηκε από RobertMaw

  buy cialis super active plus

  http://candiancialisuy.com/ - cialis generic

  buy cialispfizer viagra 50mg safe to use

  http://viagralkas.com/ - buy generic viagra

  canadian viagrai use it purchase of viagra

  http://viagranelius.com/ - cheap viagra

  buy generic viagra

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου RobertMaw Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 23:27 γράφτηκε από RobertMaw

  cialis 40 m

  http://candiancialisuy.com/ - cialis

  generic cialis onlineviagra avec hypertension

  http://viagralkas.com/ - buy generic viagra

  canadian viagraviagra generico line italia

  http://viagranelius.com/ - buy generic viagra

  buy generic viagra

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου JustinMence Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 20:00 γράφτηκε από JustinMence

  how does one get viagra
  viagra without a doctor prescription
  keep getting viagra spam
  viagra without prescription
  ok take 200 mg viagra
  viagra online
  cape town viagra sale
  online viagra
  viagra pill imprint

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Jesusgek Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 15:33 γράφτηκε από Jesusgek

  buy viagra at tesco online
  viagra without prescription
  viagra cialis sale
  viagra without doctor
  does half a pill of viagra work
  viagra price
  how to cut a viagra pill in half
  viagra coupon
  sildenafil medana tabletki cena

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου MariaEroca Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 03:34 γράφτηκε από MariaEroca

  slimming tablets
  weight loss products
  diet pills that really work
  top weight loss supplements

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου RobertMaw Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 22:10 γράφτηκε από RobertMaw

  cialis und kiffen

  http://candiancialisuy.com/ - generic cialis

  cialis25mg barato viagra

  http://viagralkas.com/ - cheap viagra

  cheap viagratry it viagra uk delivery fast

  http://viagranelius.com/ - generic viagra

  buy generic viagra

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου RobertMaw Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 21:04 γράφτηκε από RobertMaw

  cialis rezeptfrei uberweisung

  http://candiancialisuy.com/ - cialis generic

  cialis genericclick now viagra where to buy

  http://viagralkas.com/ - buy viagra

  cheap viagraviagra oder hnliches

  http://viagranelius.com/ - viagra online

  viagra online

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Jess Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 19:53 γράφτηκε από Jess

  casino games
  casino games real money
  kasino
  online gambling sites for real money
  free casino games and poker

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου OliverFrork Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 06:29 γράφτηκε από OliverFrork

  cheap cialis from china
  cialis coupon
  safe place order cialis
  cialis price
  where to purchase cialis cheap
  cialis generic
  buy cialis daily
  cialis coupon
  cheap cialis sale

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου HowardLiece Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 04:21 γράφτηκε από HowardLiece

  buy cialis canadian pharmacy
  cialis cost
  where to buy cheap cialis online
  tadalafil prices
  mail order cialis canada
  generic cialis at walmart
  cheapest cialis online canada
  cialis price
  cialis cheap usa

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Προσθήκη σχολίου