Απόψεις Η έρευνα κυνηγιού
Κυριακή, 08 Αύγουστος 2010 13:27

Η έρευνα κυνηγιού

Προστέθηκε από Γιάππος Αχιλλέας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Σε προηγούμενο τεύχος ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να παρουσιάσουμε σε γενικές γραμμές τους διάφορους τύπους αγώνων, καθώς και τη σπουδαιότητα της κάθε διαφορετικής κατηγορίας. Στην προσπάθεια αυτή ξεκινήσαμε με τους αγώνες πρακτικού κυνηγίου.

Η περίοδος που μεσολάβησε από το πρώτο αυτό άρθρο ήταν αρκετά μεγάλη, γιατί προτιμήσαμε να σας παρουσιάσουμε, όσο πιο λεπτομερειακά μπορούσαμε, τις σημαντικές εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις που έλαβαν χώρα το αντίστοιχο διάστημα. Έτσι λοιπόν τώρα που το αγωνιστικό πρόγραμμα έχει ανάπαυλα, επανερχόμαστε στη δέσμευσή μας να αναλύσουμε όλους τους τύπους αγώνων. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την «έρευνα κυνηγίου» και τη σπουδαιότητά της.

Η έρευνα κυνηγίου είναι κατά τη γνώμη μας η ραχοκοκαλιά της «καθαρόαιμης κυνηγετικής κυνοφιλίας». Πρόκειται για τον αγώνα κατά τον οποίο ελέγχεται και αξιολογείται ο «κορυφαίος κυνηγετικός σκύλος».

Ενδεχομένως για κάποιους η άποψη αυτή να θεωρείται υπερβολική και ίσως αιρετική. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στη χώρα μας - και όχι μόνο - η έρευνα κυνηγίου θεωρείται λίγο δευτεροκλασάτη.

Ας προσπαθήσουμε όμως να τεκμηριώσουμε το γιατί η έρευνα κυνηγίου είναι το πεδίο ανάδειξης του κορυφαίου κυνηγετικού σκύλου. Καταρχήν ξεκινώντας από τις απαιτήσεις του αγώνα αυτού, οι σκύλοι που συμμετέχουν πρέπει να έχουν μια έρευνα η οποία να είναι περίπου 100-150 μέτρα δεξιά και αριστερά από τον κυναγωγό, διατηρώντας μία μέθοδο η οποία να δίνει σε όλους την αίσθηση ότι ο σκύλος έψαξε το τερέν στο οποίο κινήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούσε να εντοπίσει όλα τα πιθανά θηράματα που τυχόν υπήρχαν εκεί. Αυτό άλλωστε αποτελεί και το ζητούμενο για το ιδανικό κυνηγόσκυλο. Ένα όμως θέμα το οποίο πρέπει να το προσεγγίσουμε και το οποίο αποτελεί και το σημείο προβληματισμού είναι η απόσταση. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν αυτοί που πιστεύουν ότι «όσο μακρύτερα, τόσο καλύτερα».

Τα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι γνωστά. Αναρωτιέται όμως κανείς πόσο ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα είναι. Για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε καλύτερα το μέγεθος της έρευνας αυτής, η οποία από άκρη σε άκρη φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις τα τριακόσια μέτρα, θα πρέπει να φανταστούμε τον εαυτό μας στο κέντρο ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, χωρητικότητας περίπου 50.000 θεατών και το σκύλο μας να ψάχνει από την κορυφή της κερκίδας του ενός πετάλου έως το αντιδιαμετρικό του χωρίς εμείς να έχουμε κινηθεί καθόλου από το κέντρο. Μια έρευνα που στον πραγματικό κυνηγότοπο είναι υπερβολική. Οι λόγοι απλοί. Στον πραγματικό κυνηγότοπο, σε όλο τα τερέν, είναι έως και αδύνατο να παρακολουθήσουμε την εργασία του σκύλου μας σε τέτοιες αποστάσεις καθόλη τη διάρκεια της κυνηγετικής μέρας. Επίσης στο κυνήγι σημαντικό παραμένει η κάρπωση. Το θέαμα πρέπει να συμπορεύεται με το αποτέλεσμα και αντίστροφα. Έτσι λοιπόν εάν σκεφτούμε σοβαρά ότι για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε έγκαιρα το φερμαρισμένο μας σκύλο, να τρέξουμε δίπλα του σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και τέλος να πάρουμε σωστή θέση χωρίς να είμαστε έτοιμοι να λιποθυμήσομε από την κούραση ώστε να έχουμε μια τουφεκιά με καλές προϋποθέσεις, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα αυτά είναι οριακά πολλά. Οτιδήποτε πάνω από αυτό αρχίζει να φλερτάρει με την υπερβολή.

Θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε σε ένα γράφημα τη μεταβολή της αποτελεσματικότητας σε σχέση με την ευρύτητα της έρευνας του σκύλου. Η μελέτη θα μας οδηγήσει σε τρεις καμπύλες που φαίνονται στο διάγραμμα.

Ας προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε. Καταρχήν προκύπτει αβίαστα ότι οι σκύλοι που κινούνται πολύ κοντά στον κυνηγό έχουν πολύ μικρό αριθμό συναντήσεων και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως κατανοητό και δεν χρειάζεται ερμηνεία.

Όσο η απόσταση σιγά - σιγά αυξάνει, τόσο αυξάνουν και οι συναντήσεις, μιας και οι σκύλοι αυτοί αρχίζουν να έχουν μια μεγαλύτερη κατά μέσο όρο ταχύτητα από τους πρώτους και μια μεγαλύτερη πρωτοβουλία μέσα στο τερέν. Έτσι στον ίδιο χρόνο ψάχνουν μεγαλύτερο τόπο από τους πρώτους και είναι αποδοτικότεροι. Η απόδοση αυξάνει μέχρι την περιοχή των 100-150 μέτρων. Έτσι λοιπόν φτάνουμε στην κατηγορία των κυνηγετικών σκύλων που η διάθεσή τους είναι αντίστοιχη με αυτή των σκύλων της έρευνας κυνηγίου. Εδώ φτάνουμε στη μέγιστη αποδοτικότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι σκύλοι αυτοί συνήθως έχουν μια μέγιστη κυνηγετική ταχύτητα και έτσι ερευνά έναν πολύ μεγάλο χώρο περιμετρικά του κυνηγού. Ταυτόχρονα παρέχουν τη δυνατότητα στον κυνηγό να παρακολουθεί στο μεγαλύτερο χρόνο την έρευνά τους και έτσι να βλέπει και το μεγαλύτερο αριθμό των θηραμάτων που εντοπίζουν οι σκύλοι της κατηγορίας αυτής. Μέχρι λοιπόν το σημείο αυτό (Α) βλέπουμε ότι και οι τρεις καμπύλες συμπίπτουν. Μετά το σημείο αυτό, βλέπουμε ότι η θεωρητική καμπύλη (3) με τις πραγματικές (1) και (2) διαχωρίζονται. Έτσι λοιπόν αν με την αύξηση της απόστασης αυξανόταν η αποτελεσματικότητα, τότε θα έπρεπε να ισχύει η καμπύλη (3). Έτσι ένας σκύλος του οποίου η έρευνα τείνει στο άπειρο, τότε αντίστοιχα και ο αριθμός των θηραμάτων θα έτεινε στο άπειρο.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα και ας δούμε το γιατί. Το ότι ένας σκύλος μπορεί να αυξήσει απεριόριστα την έρευνά του, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει και το ίδιο με την ταχύτητά του. Έτσι λοιπόν ένας σκύλος που κυνηγάει για 8 ώρες συνεχόμενα δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει ένα μέσο όρο ταχύτητας 25km/h ανεξάρτητα με το αν πάει 150 ή 500 μέτρα από τον κυνηγό. Έτσι λοιπόν και οι δύο αυτοί σκύλοι θα διανύσουν 8χ25=200km κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής μέρας. Εάν θεωρήσουμε ότι η απόσταση που ελέγχουν με τη μύτη τους από το κάθε σημείο που περνούν είναι περίπου 10m, τότε καταλήγουμε εύκολα στο αποτέλεσμα ότι και οι δύο αυτοί σκύλοι θα έχουν ερευνήσει μια επιφάνεια, η οποία είναι 200kmx10m=2000 στρέμματα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η επιφάνεια την οποία θα έχουν ερευνήσει θα είναι περίπου ίδια και κατά συνέπεια στατιστικά θα εντοπίσουν περίπου τον ίδιο αριθμό θηραμάτων. Aπό αυτό προκύπτει ότι υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι ο σκύλος που πάει μακρυά ερευνά σε μεγαλύτερο χώρο. Αυτό δεν ισχύει.  Έτσι λοιπόν, καταρχήν καταλήγουμε στο ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο στη δυνατότητα εντοπισμού θηραμάτων, το οποίο καθορίζεται κυρίως από την ταχύτητα και τις ώρες που κυνηγάει (καμπύλη 1) και όχι απόλυτα από την απόσταση που απομακρύνεται από τον κυνηγό. Στο σημείο (Β) όπου η απόσταση αρχίζει να ξεπερνάει τα 150m, αναπτύσσεται μια τρίτη καμπύλη (2) η οποία περιγράφει τα θηράματα που αντιλαμβάνεται ο κυνηγός από το πλήθος των θηραμάτων που εντοπίζει ο σκύλος του. Αυτό συμβαίνει διότι ένας υπερβολικά ανοιχτός σκύλος αυξάνοντας την απόσταση επηρεάζει σημαντικά τη μέθοδο. Έτσι αφήνει κενά στην έρευνά του και κατά συνέπεια αφήνει θηράματα στη ζώνη των 100-150m, τα οποία όμως αναπληρώνει με τον εντοπισμό αντίστοιχων περίπου θηραμάτων στα 200, 300 ή και 1000m από τον κυνηγό. Τότε όμως αρχίζουν και οι αρνητικές επιδράσεις της απόστασης στην αποτελεσματικότητα. Όσο η απόσταση μεγαλώνει, τόσο πιο δύσκολα είναι να εντοπιστεί ένας φερμαρισμένος σκύλος, τόσο πιο δύσκολα προσεγγίζεται και αντίστοιχα μεγαλύτερος γίνεται ο χρόνος που χρειάζεται ώστε να βρεθούμε σε απόσταση βολής. Αν προσμετρήσουμε και την καταπόνηση μιας υπερπροσπάθειας ενός κυνηγού και το πόσο επηρεάζεται η ακρίβεια της τουφεκιά τους, τότε η αποτελεσματικότητα μειώνεται δραματικά. Έτσι όχι μόνο δεν αυξάνεται με την απόσταση η αποτελεσματικότητα αλλά αντιθέτως, τείνει στο μηδέν. Θεωρητικά λοιπόν ο μέγιστα ανοιχτός σκύλος θα ήταν αυτός ο οποίος δεν θα γύριζε ποτέ πίσω κατά τη διάρκεια μιας κυνηγετικής μέρας και έτσι η έρευνά του θα ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με τον κυνηγό του. Θεωρητικά θα έπρεπε ο κυνηγός να έχει τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα (καμπύλη 3). Στην πράξη όμως όλοι γνωρίζουμε ότι ένας τέτοιος σκύλος είναι ουσιαστικά άχρηστος (καμπύλη 2).

Το παραπάνω μοντέλο που αναλύσαμε για να βρούμε τη βέλτιστη κυνηγετική έρευνα είναι θεωρητικό, εξετάζει μέσους όρους και κάνει παραδοχές ότι οι σκύλοι όλων των κατηγοριών είναι άτομα ευφυή με την ίδια μύτη και την ίδια προσήλωση στην αναζήτηση θηράματος. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο πολύπλοκη και φυσικά δε λείπουν και οι εξαιρέσεις.

Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει με βεβαιότητα ότι όλοι οι αξιόλογοι σκύλοι Έρευνας Κυνηγίου μπορούν σε γενικές γραμμές να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς κυνηγούς και αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Οφείλουμε δε να καταθέσουμε ότι το σημερινό επίπεδο στην Ελλάδα των σκύλων που συμμετέχουν στην Έρευνα Κυνηγίου από πλευράς ψυχισμού στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι υψηλό. Οι εποχές που στην Έρευνα Κυνηγίου έβλεπες σκύλους των 50 και 80m με σπουδαία καριέρα, μάλλον έχουν τελειώσει.

Ένα δεύτερο ζητούμενο πολύ σπουδαίο για τον κυνηγό είναι ότι στην κατηγορία αυτή μπορεί να βρει άτομα υψηλής ποιότητας για τη φυλή που ανήκουν. Αυτό οφείλεται στο ότι στην Έρευνα Κυνηγίου η ποιότητα είναι κυρίαρχο κριτήριο της αξιολόγησης των σκύλων. Αντίθετα, στη Μεγάλη Έρευνα (ΜΕ) κυρίαρχος είναι ο ψυχισμός. Στην ΕΚ οι σκύλοι που έχουν αυτού του επιπέδου τον ψυχισμό (100-150m), είναι αρκετοί. Έτσι για να επικρατήσει κάποιος θα πρέπει να υπερτερεί έναντι των υπολοίπων σε ποιότητα. Έτσι σε γενικές γραμμές απαιτείται από τους σκύλους αυτής της κατηγορίας να διαθέτουν άριστη ποιότητα ώστε να πετύχουν τη μεγάλη διάκριση. Ο κυνηγός που ενδιαφέρεται να βρει ένα ποιοτικότερο κυνηγόσκυλο είναι ευκολότερο να το αποκτήσει προσφεύγοντας στην ΕΚ (Έρευνα Κυνηγίου).

Στο σημείο αυτό οι θιασώτες της ΜΕ μπορεί να διαφωνήσουν και φυσικά να ρωτήσουν για το ποια είναι τότε η χρησιμότητα της ΜΕ. Το θέμα αυτό θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε στο επόμενό μας άρθρο. Εδώ θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους «εραστές» της υπερβολής. Θα πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να ξεχωρίζουμε τι μας αρέσει να βλέπουμε από το τι μας είναι χρήσιμο. Έτσι λοιπόν, είναι βέβαιο ότι ένας αγώνας Formula 1 είναι ένα θέαμα πολύ πιο εντυπωσιακό από τον καθημερινό «αγώνα» των ΙΧ στους αυτοκινητόδρομους. Ας αναρωτηθούμε όμως πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι μια Formula 1 για την ικανοποίηση των καθημερινών μας αναγκών. Μάλλον καθόλου.

Τέλος, οι σκύλοι της ΕΚ πλεονεκτούν από τους σκύλους που συμμετέχουν στα Πρακτικά Κυνήγια, μιας και έχουν υποστεί και ανταποκριθεί σε μια πολύ πιο αυστηρή εκπαίδευση.

Έτσι λοιπόν οι σπουδαίοι σκύλοι ΕΚ αποτελούν τους εγγυητές της συνέχειας του κορυφαίου κυνηγετικού σκύλου, μιας και διαθέτουν τη βέλτιστη νοοτροπία, ποιότητα και εκπαιδευσιμότητα.

Καλό θα ήταν όλοι μας να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτή την κατηγορία αγώνα και να απαιτήσουμε ακόμη ποιοτικότερους σκύλους. Εδώ οφείλουμε να συνδράμουμε όλοι. Εκτροφείς, κυναγωγοί και κριτές. Και μιας πιο μπροστά αναφερθήκαμε στο καλό μας επίπεδο όσον αφορά τη νοοτροπία των σκύλων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το σημαντικό έλλειμμα ποιότητας.

Το έλλειμμα αυτό με ελάχιστες εξαιρέσεις γίνεται πολύ πιο εμφανές όταν συμμετέχουμε σε διεθνή τουρνουά και κυρίως όταν συναντιόμαστε με σκύλους από την Ιταλία. Έχουμε στο κομμάτι αυτό αρκετό δρόμο να διανύσουμε ως χώρα. Είναι όμως ευχάριστο και ευοίωνο ότι σε παρόμοιες διαπιστώσεις συγκλίνουν και αρκετά μέλη της διοίκησης του ΟΚΑΔΕ.

Δεδομένου ότι η διάγνωση ενός προβλήματος αποτελεί ταυτόχρονα καιτοπρώτο βήμα θεραπείας του,τότε δεν μπορούμε παρά μόνο να είμαστε αισιόδοξοι για τη βελτίωση του επιπέδου των σκύλων της ΕΚ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιούλιος 2012 17:23
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « Εκτροφικές Αναζητήσεις Η μεγάλη έρευνα »

260 σχόλια

 • Link σχολίου ShaneNaise Δευτέρα, 02 Απρίλιος 2018 20:47 γράφτηκε από ShaneNaise

  sildenafil generico lima peru
  buy generic viagra
  4 tabl. sildenafil citrate 100mg
  generic viagra online without script
  is it illegal to buy viagra from overseas
  viagra pills
  can viagra get you high
  viagra tablet
  can viagra help to get pregnant

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου AlvinBEK Κυριακή, 01 Απρίλιος 2018 09:33 γράφτηκε από AlvinBEK

  cialis generique discount
  generic cialis online pharmacy
  buy cialis online uk
  generic cialis online without script
  buy cialis no prescription overnight
  cheap cialis
  can cialis pills cut
  cialis
  can i buy cialis in dubai

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου WillieSor Δευτέρα, 19 Μάρτιος 2018 07:54 γράφτηκε από WillieSor

  buy generic cialis online
  generic cialis tadalafil
  cheap cialis online
  generic cialis online pharmacy
  buy cialis online canadian pharmacy
  cialis online
  cialis c20 pills
  cialis online pharmacy
  male enhancement pills cialis

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου MatthewWal Κυριακή, 18 Μάρτιος 2018 09:43 γράφτηκε από MatthewWal

  cialis mail order pharmacy
  generic cialis
  buy cialis melbourne
  buy generic cialis online
  buy cialis dapoxetine
  buy cialis online
  cialis where to buy - malaysia
  online cialis
  buy cialis ebay

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Brianfub Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 09:16 γράφτηκε από Brianfub

  viagra for sale in tesco
  viagra online
  buy viagra qld
  buy viagra
  viagra cheap overnight
  viagra pills
  viagra sale pharmacy
  buy viagra online
  order viagra united states

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Kevinzom Σάββατο, 17 Μάρτιος 2018 09:15 γράφτηκε από Kevinzom

  getting most out viagra
  viagra order
  viagra se puede comprar en farmacia
  viagra order
  forum viagra generico
  buy viagra online
  online doctor prescribe viagra
  buy viagra
  order viagra pills

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Charlesnon Παρασκευή, 16 Μάρτιος 2018 09:44 γράφτηκε από Charlesnon

  cheap viagra usa
  viagra
  is viagra safe to buy online
  viagra
  viagra de 50 o 100 mg
  buy generic viagra
  generic viagra melt tabs
  buy generic viagra online
  buying viagra online problems

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου GloriaChoks Παρασκευή, 16 Μάρτιος 2018 02:56 γράφτηκε από GloriaChoks

  online casino real money
  online casino real money
  casino games
  online casino slots

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου HildaImmap Τετάρτη, 14 Μάρτιος 2018 11:58 γράφτηκε από HildaImmap

  casinos online
  online casino real money
  slot game
  play casino games online

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Jamesoxype Τετάρτη, 14 Μάρτιος 2018 02:43 γράφτηκε από Jamesoxype

  cheapest viagra and cialis
  prescriptions online
  svenska viagra online
  online prescriptions
  como usar viagra 50mg
  online prescription
  viagra cialis levitra price
  viagra without a doctor prescription
  difference between generic viagra brand viagra

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Προσθήκη σχολίου