Απόψεις Η έρευνα κυνηγιού
Κυριακή, 08 Αύγουστος 2010 13:27

Η έρευνα κυνηγιού

Προστέθηκε από Γιάππος Αχιλλέας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Σε προηγούμενο τεύχος ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να παρουσιάσουμε σε γενικές γραμμές τους διάφορους τύπους αγώνων, καθώς και τη σπουδαιότητα της κάθε διαφορετικής κατηγορίας. Στην προσπάθεια αυτή ξεκινήσαμε με τους αγώνες πρακτικού κυνηγίου.

Η περίοδος που μεσολάβησε από το πρώτο αυτό άρθρο ήταν αρκετά μεγάλη, γιατί προτιμήσαμε να σας παρουσιάσουμε, όσο πιο λεπτομερειακά μπορούσαμε, τις σημαντικές εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις που έλαβαν χώρα το αντίστοιχο διάστημα. Έτσι λοιπόν τώρα που το αγωνιστικό πρόγραμμα έχει ανάπαυλα, επανερχόμαστε στη δέσμευσή μας να αναλύσουμε όλους τους τύπους αγώνων. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με την «έρευνα κυνηγίου» και τη σπουδαιότητά της.

Η έρευνα κυνηγίου είναι κατά τη γνώμη μας η ραχοκοκαλιά της «καθαρόαιμης κυνηγετικής κυνοφιλίας». Πρόκειται για τον αγώνα κατά τον οποίο ελέγχεται και αξιολογείται ο «κορυφαίος κυνηγετικός σκύλος».

Ενδεχομένως για κάποιους η άποψη αυτή να θεωρείται υπερβολική και ίσως αιρετική. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στη χώρα μας - και όχι μόνο - η έρευνα κυνηγίου θεωρείται λίγο δευτεροκλασάτη.

Ας προσπαθήσουμε όμως να τεκμηριώσουμε το γιατί η έρευνα κυνηγίου είναι το πεδίο ανάδειξης του κορυφαίου κυνηγετικού σκύλου. Καταρχήν ξεκινώντας από τις απαιτήσεις του αγώνα αυτού, οι σκύλοι που συμμετέχουν πρέπει να έχουν μια έρευνα η οποία να είναι περίπου 100-150 μέτρα δεξιά και αριστερά από τον κυναγωγό, διατηρώντας μία μέθοδο η οποία να δίνει σε όλους την αίσθηση ότι ο σκύλος έψαξε το τερέν στο οποίο κινήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούσε να εντοπίσει όλα τα πιθανά θηράματα που τυχόν υπήρχαν εκεί. Αυτό άλλωστε αποτελεί και το ζητούμενο για το ιδανικό κυνηγόσκυλο. Ένα όμως θέμα το οποίο πρέπει να το προσεγγίσουμε και το οποίο αποτελεί και το σημείο προβληματισμού είναι η απόσταση. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν αυτοί που πιστεύουν ότι «όσο μακρύτερα, τόσο καλύτερα».

Τα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι γνωστά. Αναρωτιέται όμως κανείς πόσο ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα είναι. Για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε καλύτερα το μέγεθος της έρευνας αυτής, η οποία από άκρη σε άκρη φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις τα τριακόσια μέτρα, θα πρέπει να φανταστούμε τον εαυτό μας στο κέντρο ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, χωρητικότητας περίπου 50.000 θεατών και το σκύλο μας να ψάχνει από την κορυφή της κερκίδας του ενός πετάλου έως το αντιδιαμετρικό του χωρίς εμείς να έχουμε κινηθεί καθόλου από το κέντρο. Μια έρευνα που στον πραγματικό κυνηγότοπο είναι υπερβολική. Οι λόγοι απλοί. Στον πραγματικό κυνηγότοπο, σε όλο τα τερέν, είναι έως και αδύνατο να παρακολουθήσουμε την εργασία του σκύλου μας σε τέτοιες αποστάσεις καθόλη τη διάρκεια της κυνηγετικής μέρας. Επίσης στο κυνήγι σημαντικό παραμένει η κάρπωση. Το θέαμα πρέπει να συμπορεύεται με το αποτέλεσμα και αντίστροφα. Έτσι λοιπόν εάν σκεφτούμε σοβαρά ότι για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε έγκαιρα το φερμαρισμένο μας σκύλο, να τρέξουμε δίπλα του σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και τέλος να πάρουμε σωστή θέση χωρίς να είμαστε έτοιμοι να λιποθυμήσομε από την κούραση ώστε να έχουμε μια τουφεκιά με καλές προϋποθέσεις, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα αυτά είναι οριακά πολλά. Οτιδήποτε πάνω από αυτό αρχίζει να φλερτάρει με την υπερβολή.

Θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε σε ένα γράφημα τη μεταβολή της αποτελεσματικότητας σε σχέση με την ευρύτητα της έρευνας του σκύλου. Η μελέτη θα μας οδηγήσει σε τρεις καμπύλες που φαίνονται στο διάγραμμα.

Ας προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε. Καταρχήν προκύπτει αβίαστα ότι οι σκύλοι που κινούνται πολύ κοντά στον κυνηγό έχουν πολύ μικρό αριθμό συναντήσεων και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως κατανοητό και δεν χρειάζεται ερμηνεία.

Όσο η απόσταση σιγά - σιγά αυξάνει, τόσο αυξάνουν και οι συναντήσεις, μιας και οι σκύλοι αυτοί αρχίζουν να έχουν μια μεγαλύτερη κατά μέσο όρο ταχύτητα από τους πρώτους και μια μεγαλύτερη πρωτοβουλία μέσα στο τερέν. Έτσι στον ίδιο χρόνο ψάχνουν μεγαλύτερο τόπο από τους πρώτους και είναι αποδοτικότεροι. Η απόδοση αυξάνει μέχρι την περιοχή των 100-150 μέτρων. Έτσι λοιπόν φτάνουμε στην κατηγορία των κυνηγετικών σκύλων που η διάθεσή τους είναι αντίστοιχη με αυτή των σκύλων της έρευνας κυνηγίου. Εδώ φτάνουμε στη μέγιστη αποδοτικότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι σκύλοι αυτοί συνήθως έχουν μια μέγιστη κυνηγετική ταχύτητα και έτσι ερευνά έναν πολύ μεγάλο χώρο περιμετρικά του κυνηγού. Ταυτόχρονα παρέχουν τη δυνατότητα στον κυνηγό να παρακολουθεί στο μεγαλύτερο χρόνο την έρευνά τους και έτσι να βλέπει και το μεγαλύτερο αριθμό των θηραμάτων που εντοπίζουν οι σκύλοι της κατηγορίας αυτής. Μέχρι λοιπόν το σημείο αυτό (Α) βλέπουμε ότι και οι τρεις καμπύλες συμπίπτουν. Μετά το σημείο αυτό, βλέπουμε ότι η θεωρητική καμπύλη (3) με τις πραγματικές (1) και (2) διαχωρίζονται. Έτσι λοιπόν αν με την αύξηση της απόστασης αυξανόταν η αποτελεσματικότητα, τότε θα έπρεπε να ισχύει η καμπύλη (3). Έτσι ένας σκύλος του οποίου η έρευνα τείνει στο άπειρο, τότε αντίστοιχα και ο αριθμός των θηραμάτων θα έτεινε στο άπειρο.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα και ας δούμε το γιατί. Το ότι ένας σκύλος μπορεί να αυξήσει απεριόριστα την έρευνά του, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει και το ίδιο με την ταχύτητά του. Έτσι λοιπόν ένας σκύλος που κυνηγάει για 8 ώρες συνεχόμενα δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει ένα μέσο όρο ταχύτητας 25km/h ανεξάρτητα με το αν πάει 150 ή 500 μέτρα από τον κυνηγό. Έτσι λοιπόν και οι δύο αυτοί σκύλοι θα διανύσουν 8χ25=200km κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής μέρας. Εάν θεωρήσουμε ότι η απόσταση που ελέγχουν με τη μύτη τους από το κάθε σημείο που περνούν είναι περίπου 10m, τότε καταλήγουμε εύκολα στο αποτέλεσμα ότι και οι δύο αυτοί σκύλοι θα έχουν ερευνήσει μια επιφάνεια, η οποία είναι 200kmx10m=2000 στρέμματα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η επιφάνεια την οποία θα έχουν ερευνήσει θα είναι περίπου ίδια και κατά συνέπεια στατιστικά θα εντοπίσουν περίπου τον ίδιο αριθμό θηραμάτων. Aπό αυτό προκύπτει ότι υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι ο σκύλος που πάει μακρυά ερευνά σε μεγαλύτερο χώρο. Αυτό δεν ισχύει.  Έτσι λοιπόν, καταρχήν καταλήγουμε στο ότι υπάρχει ένα ανώτατο όριο στη δυνατότητα εντοπισμού θηραμάτων, το οποίο καθορίζεται κυρίως από την ταχύτητα και τις ώρες που κυνηγάει (καμπύλη 1) και όχι απόλυτα από την απόσταση που απομακρύνεται από τον κυνηγό. Στο σημείο (Β) όπου η απόσταση αρχίζει να ξεπερνάει τα 150m, αναπτύσσεται μια τρίτη καμπύλη (2) η οποία περιγράφει τα θηράματα που αντιλαμβάνεται ο κυνηγός από το πλήθος των θηραμάτων που εντοπίζει ο σκύλος του. Αυτό συμβαίνει διότι ένας υπερβολικά ανοιχτός σκύλος αυξάνοντας την απόσταση επηρεάζει σημαντικά τη μέθοδο. Έτσι αφήνει κενά στην έρευνά του και κατά συνέπεια αφήνει θηράματα στη ζώνη των 100-150m, τα οποία όμως αναπληρώνει με τον εντοπισμό αντίστοιχων περίπου θηραμάτων στα 200, 300 ή και 1000m από τον κυνηγό. Τότε όμως αρχίζουν και οι αρνητικές επιδράσεις της απόστασης στην αποτελεσματικότητα. Όσο η απόσταση μεγαλώνει, τόσο πιο δύσκολα είναι να εντοπιστεί ένας φερμαρισμένος σκύλος, τόσο πιο δύσκολα προσεγγίζεται και αντίστοιχα μεγαλύτερος γίνεται ο χρόνος που χρειάζεται ώστε να βρεθούμε σε απόσταση βολής. Αν προσμετρήσουμε και την καταπόνηση μιας υπερπροσπάθειας ενός κυνηγού και το πόσο επηρεάζεται η ακρίβεια της τουφεκιά τους, τότε η αποτελεσματικότητα μειώνεται δραματικά. Έτσι όχι μόνο δεν αυξάνεται με την απόσταση η αποτελεσματικότητα αλλά αντιθέτως, τείνει στο μηδέν. Θεωρητικά λοιπόν ο μέγιστα ανοιχτός σκύλος θα ήταν αυτός ο οποίος δεν θα γύριζε ποτέ πίσω κατά τη διάρκεια μιας κυνηγετικής μέρας και έτσι η έρευνά του θα ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με τον κυνηγό του. Θεωρητικά θα έπρεπε ο κυνηγός να έχει τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα (καμπύλη 3). Στην πράξη όμως όλοι γνωρίζουμε ότι ένας τέτοιος σκύλος είναι ουσιαστικά άχρηστος (καμπύλη 2).

Το παραπάνω μοντέλο που αναλύσαμε για να βρούμε τη βέλτιστη κυνηγετική έρευνα είναι θεωρητικό, εξετάζει μέσους όρους και κάνει παραδοχές ότι οι σκύλοι όλων των κατηγοριών είναι άτομα ευφυή με την ίδια μύτη και την ίδια προσήλωση στην αναζήτηση θηράματος. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο πολύπλοκη και φυσικά δε λείπουν και οι εξαιρέσεις.

Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει με βεβαιότητα ότι όλοι οι αξιόλογοι σκύλοι Έρευνας Κυνηγίου μπορούν σε γενικές γραμμές να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς κυνηγούς και αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Οφείλουμε δε να καταθέσουμε ότι το σημερινό επίπεδο στην Ελλάδα των σκύλων που συμμετέχουν στην Έρευνα Κυνηγίου από πλευράς ψυχισμού στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι υψηλό. Οι εποχές που στην Έρευνα Κυνηγίου έβλεπες σκύλους των 50 και 80m με σπουδαία καριέρα, μάλλον έχουν τελειώσει.

Ένα δεύτερο ζητούμενο πολύ σπουδαίο για τον κυνηγό είναι ότι στην κατηγορία αυτή μπορεί να βρει άτομα υψηλής ποιότητας για τη φυλή που ανήκουν. Αυτό οφείλεται στο ότι στην Έρευνα Κυνηγίου η ποιότητα είναι κυρίαρχο κριτήριο της αξιολόγησης των σκύλων. Αντίθετα, στη Μεγάλη Έρευνα (ΜΕ) κυρίαρχος είναι ο ψυχισμός. Στην ΕΚ οι σκύλοι που έχουν αυτού του επιπέδου τον ψυχισμό (100-150m), είναι αρκετοί. Έτσι για να επικρατήσει κάποιος θα πρέπει να υπερτερεί έναντι των υπολοίπων σε ποιότητα. Έτσι σε γενικές γραμμές απαιτείται από τους σκύλους αυτής της κατηγορίας να διαθέτουν άριστη ποιότητα ώστε να πετύχουν τη μεγάλη διάκριση. Ο κυνηγός που ενδιαφέρεται να βρει ένα ποιοτικότερο κυνηγόσκυλο είναι ευκολότερο να το αποκτήσει προσφεύγοντας στην ΕΚ (Έρευνα Κυνηγίου).

Στο σημείο αυτό οι θιασώτες της ΜΕ μπορεί να διαφωνήσουν και φυσικά να ρωτήσουν για το ποια είναι τότε η χρησιμότητα της ΜΕ. Το θέμα αυτό θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε στο επόμενό μας άρθρο. Εδώ θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους «εραστές» της υπερβολής. Θα πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να ξεχωρίζουμε τι μας αρέσει να βλέπουμε από το τι μας είναι χρήσιμο. Έτσι λοιπόν, είναι βέβαιο ότι ένας αγώνας Formula 1 είναι ένα θέαμα πολύ πιο εντυπωσιακό από τον καθημερινό «αγώνα» των ΙΧ στους αυτοκινητόδρομους. Ας αναρωτηθούμε όμως πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι μια Formula 1 για την ικανοποίηση των καθημερινών μας αναγκών. Μάλλον καθόλου.

Τέλος, οι σκύλοι της ΕΚ πλεονεκτούν από τους σκύλους που συμμετέχουν στα Πρακτικά Κυνήγια, μιας και έχουν υποστεί και ανταποκριθεί σε μια πολύ πιο αυστηρή εκπαίδευση.

Έτσι λοιπόν οι σπουδαίοι σκύλοι ΕΚ αποτελούν τους εγγυητές της συνέχειας του κορυφαίου κυνηγετικού σκύλου, μιας και διαθέτουν τη βέλτιστη νοοτροπία, ποιότητα και εκπαιδευσιμότητα.

Καλό θα ήταν όλοι μας να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτή την κατηγορία αγώνα και να απαιτήσουμε ακόμη ποιοτικότερους σκύλους. Εδώ οφείλουμε να συνδράμουμε όλοι. Εκτροφείς, κυναγωγοί και κριτές. Και μιας πιο μπροστά αναφερθήκαμε στο καλό μας επίπεδο όσον αφορά τη νοοτροπία των σκύλων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το σημαντικό έλλειμμα ποιότητας.

Το έλλειμμα αυτό με ελάχιστες εξαιρέσεις γίνεται πολύ πιο εμφανές όταν συμμετέχουμε σε διεθνή τουρνουά και κυρίως όταν συναντιόμαστε με σκύλους από την Ιταλία. Έχουμε στο κομμάτι αυτό αρκετό δρόμο να διανύσουμε ως χώρα. Είναι όμως ευχάριστο και ευοίωνο ότι σε παρόμοιες διαπιστώσεις συγκλίνουν και αρκετά μέλη της διοίκησης του ΟΚΑΔΕ.

Δεδομένου ότι η διάγνωση ενός προβλήματος αποτελεί ταυτόχρονα καιτοπρώτο βήμα θεραπείας του,τότε δεν μπορούμε παρά μόνο να είμαστε αισιόδοξοι για τη βελτίωση του επιπέδου των σκύλων της ΕΚ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιούλιος 2012 17:23
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « Εκτροφικές Αναζητήσεις Η μεγάλη έρευνα »

232 σχόλια

 • Link σχολίου JustinMence Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 21:11 γράφτηκε από JustinMence

  getting viagra emails from myself
  viagra without a doctor
  the best viagra tablets
  viagra no pres
  where can you buy viagra
  viagra coupons
  sildenafil citrate generic viagra 100mg
  viagra tablets
  cheap viagra no prescription

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου PeterBeito Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 11:36 γράφτηκε από PeterBeito

  viagra online using paypal
  viagra no prescription
  average cost 100 mg viagra
  viagra without a doctor
  order viagra internet
  cheap viagra
  buy viagra cialis levitra online
  online viagra
  cialis and viagra for sale

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου TommyAceft Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 10:18 γράφτηκε από TommyAceft

  windows explorer in windows 10
  update windows 10
  microsoft app store
  windows 10 download
  screenshot windows

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Jesusgek Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 16:14 γράφτηκε από Jesusgek

  get viagra online prescription
  viagra without prescription
  viagra pill ring
  viagra no prec
  can i take two 25 mg viagra
  viagra online
  viagra generika per nachnahme bestellen
  viagra prices
  how to tell fake viagra pills

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου DeidraSot Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 15:25 γράφτηκε από DeidraSot

  weight loss pill
  weight loss supplements for women
  best supplements for weight loss
  best diet pills for weight loss

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Jessievem Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 19:41 γράφτηκε από Jessievem

  cheap cialis sale
  cialis price
  buy cialis from europe
  cialis coupons
  cheap generic cialis uk
  tadalafil price
  cheap viagra cialis
  tadalafil cost
  cheap authentic cialis

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Ronalddieno Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 18:16 γράφτηκε από Ronalddieno

  office 365
  update windows 10
  microsoft whiteboard
  windows store
  video playback settings in windows 10

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου MariaEroca Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 12:13 γράφτηκε από MariaEroca

  whats the best weight loss supplement
  best weight loss pills for women
  best weight loss pill
  top weight loss supplements

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου OliverFrork Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 07:47 γράφτηκε από OliverFrork

  cialis for sale in uk
  cialis coupon 2018
  cheap cialis prices
  cialis prices
  buy cialis cheap prices fast delivery
  generic cialis tablets
  order cialis daily
  generic cialis pills
  order cialis net

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου MarvinLeads Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2018 00:28 γράφτηκε από MarvinLeads

  https //go.microsoft.com
  windows update
  microsoft solitaire collection
  windows 10 upgrade
  microsoft visual studio

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Προσθήκη σχολίου