Κυριακή, 08 Αύγουστος 2010 13:34

Η μεγάλη έρευνα

Προστέθηκε από Γιάππος Αχιλλέας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Φτάσαμε στο κορυφαίο επίπεδο αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων. Αφού μιλήσαμε για τους αγώνες πρακτικού κυνηγίου και την Έρευνα Κυνηγίου, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη Μεγάλη Έρευνα.

Ένας τύπος αγώνα, ο οποίος από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε στο Ευρωπαϊκό αγωνιστικό στερέωμα, προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον. Αρκετές δεκαετίες μετά εξακολουθεί να αποτελεί την κορωνίδα των αγώνων. Οι αγώνες αυτοί με το που ήρθαν στη χώρα μας, κέρδισαν αμέσως το ενδιαφέρον του κυνόφιλου κοινού. Ικανοποιήθηκε ένα αίτημα χρόνων κάποιων ανθρώπων που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά δρώμενα από κοντά. Έτσι λοιπόν και στην Ελλάδα, την πρώτη θέση στη «θεαματικότητα» την κατέχει η Μ.Ε.

Οι αγώνες αυτοί αφορούν μόνο στις αγγλικές φυλές και αποτελούν το κορυφαίο κυνοφιλικό «εργαλείο». Όπως έχουμε ξαναπεί, πρόκειται για ένα εργαστήριο από όπου αναζητούνται οι κυνηγετικές ικανότητες στον υπερθετικό βαθμό. Στον αγώνα αυτό συμμετέχουν σκύλοι οι οποίοι διακρίνονται κυρίως για τον τεράστιο ψυχισμό τους. Είναι άτομα τα οποία στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν πέρδικες το γρηγορότερο δυνατό, απομακρύνονται από τον κυναγωγό τους σε τεράστιες αποστάσεις. Τόσο μεγάλες που κάποιες στιγμές είναι αδύνατο για τον κυναγωγό να δει το σκύλο του εκεί χρειάζεται τη βοήθεια που του προσφέρουν οι δύο ακριανοί κριτές. Εδώ πρέπει να πούμε ότι το μεγάλο εύρος πρέπει ταυτόχρονα να συνοδεύεται από αντίστοιχο βάθος και τεράστια ορμή. Ο συνδυασμός των παραπάνω ιδιοτήτων αποτελούν και τα κυρίαρχα κριτήρια του ψυχισμού του σκύλου.

Αυτό προσπαθούμε να διαγνώσουμε και να αναδείξουμε μέσα από την επιλογή των αγώνων Μ.Ε. Πάντοτε βέβαια σε συνάρτηση με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα. Βέβαια, για να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι ο ψυχισμός στον αγώνα αυτό, θα αναφέρουμε το παράδειγμα ενός σκύλου με τεράστιο ψυχισμό και ικανοποιητική ποιότητα και ενός σκύλου με τεράστια ποιότητα και ικανοποιητικό ψυχισμό. Στις περισσότερες φορές νικητής μεταξύ τους θα αναδειχθεί ο πρώτος. Η λογική είναι ότι οι σκύλοι οι οποίοι εξωθούν τα τερέν και το ρυθμό στα άκρα, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να εντοπίσουν τα θηράματα, τότε είναι λογικό να θεωρούμε ότι οι ίδιοι αυτοί σκύλοι διαθέτουν σε υπερθετικό βαθμό και όλες τις υπόλοιπες ιδιότητες, που απαιτούνται για να ολοκληρώσουν επιτυχημένα έναν εντοπισμό θηράματος.

Άρα πρόκειται για άτομα με τεράστια φυσικά προσόντα, υψηλότατη εκπαιδευσιμότητα, εκπληκτική μύτη και κορυφαία αίσθηση θηράματος. Αυτά τα προσόντα υπάρχουν κυρίως στα κορυφαία άτομα των αγώνων Μ.Ε.

Μέχρι ενός σημείου αυτά είναι απολύτως σωστά. Βέβαια, εδώ πρέπει να πούμε ότι η πλειονότητα των σκύλων που γεμίζουν τα προγράμματα των αγώνων Μ.Ε. παρουσιάζουν αρκετές ελλείψεις τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα των ιδιοτήτων αυτών.

Οι συστηματικοί εκτροφείς στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις αγαπημένες τους φυλές, παρακολουθούν μετά μανίας τους αγώνες Μ.Ε. ψάχνοντας να βρουν τα άτομα αυτά που διαθέτουν κάποιες ιδιότητες σε υπερθετικό βαθμό και οι οποίες τους ενδιαφέρουν να τις μεταβιβάσουν στη δική τους γραμμή αίματος. Έτσι βελτιώνουν τις νεότερες γενιές σε σχέση με τις προηγούμενες.

Με βάση αυτή τη φιλοσοφία η Μ.Ε. για όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί το εργαστήριο ενός κυνοφιλικού πειραματισμού και έχει δώσει μια τεράστια ώθηση τις φυλές. Επίσης, αποτελεί τον κορυφαίο στίβο όπου όλοι οι συστηματικοί εκτροφείς ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τα σκυλιά τους ώστε να καταξιώσουν τη δουλειά τους.

Η λογική είναι απλή. Όταν μπορείς να γεννήσεις ένα σκύλο πρωταθλητή Μ.Ε., αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά ευκολότερο να γεννήσεις ένα κοινό κυνηγετικό σκύλο. Έτσι λοιπόν διαμέσου της Μ.Ε. διαφημίζονται οι κορυφαίοι εκτροφείς.

Η επί σειρά ετών προσήλωσης μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων στους αγώνες Μ.Ε. είχε πράγματι σαν συνέπεια τη σημαντική εξέλιξη των αγγλικών φυλών. Τραβώντας τα όρια της κυνοφιλικής εξέλιξης η Μ.Ε. καταρχήν αυτοεξελίχθηκε. Και ενώ αρχικά και για αρκετές δεκαετίες η Μ.Ε. είχε ένα εύρος 200-250 μέτρων, την τελευταία 15ετία τα όρια αυτά ξεπεράστηκαν. Η εμφάνιση κάποιων χαρισματικών σκύλων καθώς και ο ανταγωνισμός των κορυφαίων κυναγωγών, οι οποίοι άρχισαν όχι απλά να παρουσιάζουν αλλά να οδηγούν τους σκύλους, οδήγησε στη σημερινή πραγματικότητα όπου οι αποστάσεις αυτές ορίζουν πλέον τα κατώτερα όρια μιας παρουσίασης.

Μεγαλώνοντας η Μ.Ε. οδήγησε πολλά άτομα που δεν μπορούσαν να σταθούν στο νέο επίπεδο, στην Έρευνα Κυνηγίου, με συνέπεια να μεγαλώσει και αυτή. Αποτέλεσμα; Ολόκληρη η αλυσίδα που καταλήγει στον κυνηγετικό σκύλο πραγματικά ανέβηκε πολλά επίπεδα.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτιμήσει την αξία των αγώνων αυτών. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν και η πανάκεια που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν όλα τα χαρακτηριστικά του κορυφαίου κυνηγετικού σκύλου να βελτιωθούν μόνο μέσα από τη Μ.Ε. Η άποψη αυτή, η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, έχει μάλλον κενά. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε είναι βέβαιο ότι θα είχαν καταργηθεί όλοι οι υπόλοιποι τύποι αγώνων. Όπως όμως όλοι ξέρουμε, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί σύντομα. Αντιθέτως, νέοι τύποι αγώνων σχεδιάζονται με σκοπό να επιτευχθεί η ακόμα καλύτερη χαρτογράφηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κυνηγετικού σκύλου.

Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται οι απόλυτες γενικεύσεις του τύπου «ζευγαρώστε με ένα σκύλο Μ.Ε. για να αποκτήσετε ένα κορυφαίο κυνηγόσκυλο».  Κάτι τέτοιες απόψεις είναι υπεραπλουστευμένες, αφελείς και μάλλον επικίνδυνες.

Αν η συνταγή αυτή είχε την αντίστοιχη επιτυχία με την οποία οι υποστηρικτές της την προτείνουν, τότε θα ‘πρεπε τουλάχιστον οι ίδιοι να έχουν να μας δείξουν πλήθος σπουδαίων σκύλων που απέκτησαν με τον τρόπο αυτό. Μάταια όμως. Συνήθως δεν έχουν ούτε ένα καλό κυνηγόσκυλο να μας δείξουν και αρκούνται να αναφέρονται σε κάποια μεμονωμένα παραδείγματα άλλων, οι οποίοι εφάρμοσαν επιτυχημένα την παραπάνω μέθοδο, για να μπορέσουν να στηρίξουν την «ανακάλυψή» τους. Έτσι αναφέρονται στο τυρί και ξεχνούν να μιλήσουν για τη φάκα.

Εδώ θα πρέπει να σταθούμε σε κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις που επέφερε η Μ.Ε. στα σημερινά κυνηγόσκυλα και να προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε. Φαινόμενα των καιρών μας ολοένα και πιο συχνά είναι το κυνηγόσκυλο που δεν κυνηγάει, φέρμα που δεν φερμάρει, το σκυλί «απόλυτος αθλητής» που κατεβάζει ρολά σε 2 ώρες, το πουλόσκυλο που μαγεύεται στη θέα μιας πεταλούδας, ο αεροθήρας ο οποίος κινείται με τον αέρα στην πλάτη, καθώς και άλλα παράδοξα.

Στον αντίποδα των μεμονωμένων επιτυχημένων περιπτώσεων υπάρχουν όλα τα παραπάνω συχνότατα φαινόμενα για τα οποία κανείς δεν αναφέρεται και κανείς δεν μαθαίνει. Είναι σίγουρο ότι θα μάθουμε όλοι για τους πέντε γιους πρωταθλητές ενός «γενάρχη». Δεν θα γίνει ποτέ όμως κουβέντα για το τι συνέβη με τα υπόλοιπα 2-3 χιλιάδες παιδιά που προέκυψαν από τα 300-500 ζευγαρώματα που έκανε ο ίδιος αυτός σκύλος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο χρόνια πριν διαβάζαμε για το ιταλικό ντέρμπι ότι το 1/3 των νέων σκύλων που συμμετείχαν στα πόιντερ, ήταν παιδιά του ίδιου σπουδαίου πατέρα. Πέρασε όμως σχεδόν απαρατήρητο ότι κανένα από αυτά δεν κέρδισε. Πολύ δε πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά κανένας από τους υπεράριθμους και πολλά υποσχόμενα διαδόχους δεν έχει παραμένει στους αγωνιστικούς στίβους για να μας θυμίζει κάτι από την αίγλη του πατέρα του. Παραδείγματα αντίστοιχα με αυτό, πολλά. Καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του όρου «γενάρχη», καθώς και στη χρήση των σκύλων Μ.Ε. στην αναπαραγωγή. Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγγλικές φυλές σήμερα έχουν τις ρίζες τους εκεί.

Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Καταρχήν ξεκινώντας από τη φιλοσοφία των αγώνων Μ.Ε. οδηγηθήκαμε από το σκύλο που κυνηγάει τρέχοντας, στο σκύλο που τρέχει κυνηγώντας. Άρχισε αργά αλλά σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο να παίζει το τρέξιμο. Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η τεράστια νοοτροπία με την ανισορροπία απέχουν ελάχιστα.

Τα δε όρια μεταξύ τους, τις περισσότερες φορές δυσδιάκριτα. Όσο για το αποτέλεσμα;  Έρχεται κι αυτό με τα χρόνια. Είναι δεδομένο ότι ένας σκύλος που «πατάει» τόπο κάποιες φορές θα βρει. Τότε το αποτέλεσμα θα είναι μεγάλο, καθώς και η ανταμοιβή. Αξίζει και ο ιδιοκτήτης να πληρώνει και ο κυναγωγός να δουλεύει για 2-3 χρόνια για να αρχίσουν αμφότεροι να θερίζουν τους κόπους και τα έξοδά τους. Φυσικά και οι εκτροφείς αντίστοιχα, εφόσον το σύστημα αξιολόγησης και το φιλοθεάμον κοινό θέλει τέτοιους σκύλους, γιατί να ενδιαφερθούνε για κάτι άλλο; Έτσι φτάσαμε στο σκύλο κυρίως «τρέχει».

Ένα άλλο «προσόν» είναι το αδιάκοπο της έρευνας. Ένας σκύλος-κυνηγός με ευκολία στα πουλιά, κινδυνεύει να κάνει λάθος σε κάποιες «ζεστές» θέσεις, να χρεωθεί με λευκές φέρμες και να μειωθεί η αξιολόγησή του. Σαν συνέπεια προτιμούνται σκύλοι οι οποίοι να είναι «κάπως» δύσκολοι στα πουλιά. Οι κυναγωγοί θα διορθώσουν αυτά τα «προβληματάκια» και τα αποτελέσματα θα έρθουν. Το εάν βέβαια σε βάθος κάποιων γενεών οι διάδοχοι του «γενάρχη» αυτού δεν θα φερμάρουν καθόλου, αυτό δεν δείχνει να ανησυχεί κανέναν.

Φυσικά, όσο λιγότερο δουλεύει η μύτη, τόσο περισσότερο ενεργοποιείται το μάτι. Έτσι ο σκύλος ο οποίος χάνεται στον ορίζοντα, γιατί ένα αεροπλάνο προκάλεσε την προσοχή του, μάλλον σαν καλό ακούγεται. Μετά από χρόνια δουλειάς και αρκετές σκοτωμένες πέρδικες στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, σε πολλές περιπτώσεις θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πόσα βέβαια παιδιά αυτού του «τράιλερ» θα μαγεύονται στην παρουσία μιας λιβελούλας και θα μένουν ασυγκίνητα στα κοπάδια των πεδινών που θα ξεσηκώνουν καθώς καταδιώκουν τα έντομα, είναι επίσης κάτι που δείχνει να μην ενδιαφέρει πολλούς.

Υπάρχουν και πολλά άλλα που μπορούμε να αναφερουμε, όμως εδώ δεν είναι στόχος να καταδικάσουμε την προσφορά της Μ.Ε. Κάθε άλλο. Την πιστεύουμε, την υποστηρίζουμε και την υπηρετούμε. Εδώ στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να προβληματίσουμε όλους όσους θέλουν να κατευθυνθούν χωρίς μεγάλη σπουδή σε ένα διάσημο σκύλο Μ.Ε. προκειμένου να ζευγαρώσουν τη σκύλα τους. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι μαζί με τα θετικά η Μ.Ε. έφερε και κάποιες «ανεπιθύμητες ενέργειες».  Όλοι όσοι παρακολουθούν από κοντά τα δρώμενα, αυτά τα γνωρίζουν και υπάρχουν και κάποιοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι παρενέργειες αυτές από τους περισσότερους δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται συστηματικά. Αυτό συμβαίνει γιατί καταρχήν οι κριτές τις περισσότερες φορές δεν έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα, μιας και οι σκύλοι όταν πλέον παρουσιάζονται, τα περισσότερα τα έχουν λύσει.

Οι κυναγωγοί κυρίαρχα ενδιαφέρονται για τα μεγάλα και δευτερευόντως για τα πολλά αποτελέσματα. Έτσι, παλεύουν πολλές φορές υπεράνθρωπα και εξαντλητικά ώστε ένας σκύλος που υπόσχεται καριέρα να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να ικανοποιήσει τους στόχους τους.

Το γεγονός όμως ότι ένας σκύλος τελικά εμφανίζεται άρτιος αγωνιστικά, αυτό δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα ότι είναι και άρτιος γονιδιακά. Φυσικά και οι εκτροφείς κυρίως της Ιταλίας, οι οποίοι οδηγούν τη διεθνή αγωνιστική κυνοφιλία έχουν και αυτοί τις ευθύνες τους.

Η εκτροφική τους φιλοσοφία είναι αντίστοιχη. Καλύτερα ένας σπουδαίος σκύλος παρά δεκάδες μεγάλα κυνηγόσκυλα. Η αναγνώριση που θα φέρει ο πρώτος είναι πολύ μεγαλύτερη και από αυτή που θα φέρουν εκατό σπουδαία κυνηγόσκυλα.

Δευτερευόντως μιας και οι περισσότεροι στην Ιταλία κυνηγάνε θηράματα εκτροφείου ή ασχολούνται κυρίως με την αγωνιστική κυνοφιλία, δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούν εάν τα «υποπροϊόντα» της εκτροφής τους δεν μπορούν να φέρουν ούτε τον τίτλο του επαρκούς κυνηγόσκυλου.

Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ορδές παιδιών πρωταθλητών που κινούνται στη μετριότητα, ενώ γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες οι περιπτώσεις όπου δυο ή τρία αδέρφια από την ίδια γέννα, κάνουν σπουδαίες καριέρες.

Ελάχιστοι εκτροφείς διασώζονται από την κατάντια αυτή και εξακολουθούν να διατηρούν υψηλούς μέσους όρους ικανότατων κυνηγόσκυλων.

Στη χώρα μας όμως κυρίαρχα μας ενδιαφέρει το ποιοτικό κυνηγόσκυλο. Έτσι καλό είναι να γνωρίζουμε τους ενδεχόμενους κινδύνους της επιλογής ενός σκύλου Μ.Ε. ως επιβήτορα για την απόκτηση ενός σπουδαίου κυνηγόσκυλου. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια απόφαση είναι να μπορούμε να παρακολουθούμε από πολύ κοντά την πορεία των σκύλων αυτών.

Σημαντικό είναι να έχουμε ολοκληρωμένη και προσωπική εικόνα για τους γονείς των υποψήφιων επιβητόρων.

Ακόμα καλύτερα είναι να εξετάσουμε και τυχόν παιδιά τους, εφόσον ήδη υπάρχουν.

Μια στατιστική καταγραφή των χαρακτηριστικών της γενεαλογίας των ατόμων που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μας είναι πέρα για πέρα αναγκαία.

Τέλος, καλό είναι τα κουτάβια που θα γεννηθούν από ένα τέτοιο ζευγάρωμα να δοθούν στους νέους ιδιοκτήτες μετά τους 6-8 μήνες έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διαγνώσουμε κάποια σημαντικά ελαττώματα και να αποφύγουμε να φορτώσουμε τα λάθη της δικής μας επιλογής σε έναν άλλο άνθρωπο.

Εάν δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όλα τα παραπάνω, τότε καλό είναι το έργο αυτό να το αφήσουμε στους επαγγελματίες εκτροφείς, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια δουλειάς, παρατήρησης και αναζήτησης μπορούν να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Φυσικά αναφέρομαι μόνο σε αυτούς οι οποίοι έχουν κερδίσει αυτή την καταξίωση μέσα από τους σκύλους που έχουν γεννήσει, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα και όχι σε αυτούς των οποίων η εκτροφή «έλαμψε» από τη γέννηση ενός ή δύο καλώς σκύλων.

Δυστυχώς όπως όλα τα «εργαλεία» έτσι και η Μ.Ε. χρειάζεται ικανά και έμπειρα «χέρια» για να τη χειριστούν, ώστε να παραμένει ωφέλιμη.

Σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα μπορεί να είναι από απογοητευτικά έως ολέθρια.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιούλιος 2012 17:21
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία από Γιάππος Αχιλλέας

Gallery Φωτογραφιών

αρχή της σελίδας