Κυριακή, 08 Αύγουστος 2010 13:36

Ιταλία vs Ελλάδα

Προστέθηκε από Γιάππος Αχιλλέας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)

Μια σπουδαία χρονιά για την ελληνική κυνοφιλία ολοκληρώθηκε αφήνοντας πίσω της μια σειρά μεγάλων επιτυχιών. Επιτυχίες οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία να πανηγυρίσουμε και να ξαναεπιβεβαιώσουμε τη μεγάλη εξέλιξη της ελληνικής κυνοφιλίας και την ένταξή της στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο ενθουσιασμός μεγάλος, τόσο που κάποιοι παρασυρόμενοι δήλωναν ότι τελικά τα καλά σκυλιά βρίσκονται στην Ελλάδα και ότι τους «φάγαμε» τους Ιταλούς.

Εδώ λοιπόν θα ήθελα να σταθούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και τώρα πλέον που έχει κάτσει η σκόνη από τους πανηγυρισμούς να δούμε και να εξετάσουμε πιο ψύχραιμα κατά πόσο ο ισχυρισμός αυτός ισχύει.

θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τον όρο «κυνοφιλία». Εάν με τον όρο αυτό εννοούμε την ανάδειξη κάποιων πρωταθλητών σε διεθνές επίπεδο τότε πρέπει όντως να είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι. Αν όμως συμπεριλάβουμε και την εκτροφή, τότε πραγματικά θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσγειωμένοι και ίσως θα έλεγα και προβλητισμένοι.

Αν κάτσουμε και δούμε το σύνολο των μεγάλων ελληνικών διακρίσεων θα διαπιστώσουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών έχει γίνει με σκύλους ξένης εκτροφής. Ένα γεγονός το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει και στο οποίο θα πρέπει να σκύψουμε εάν πραγματικά θέλουμε να ηγηθούμε στο Ευρωπαϊκό στερέωμα. Υπήρχαν και υπάρχουν κάποιοι σκύλοι ελληνικής εκτροφής οι οποίοι στέκονται με αξιώσεις στους ευρωπαϊκούς στίβους.

Ο αριθμός τους όμως είναι μικρός και εάν από αυτούς εξαιρέσουμε τους σκύλους των οποίων οι γονείς είναι ξένης εκτροφής, τότε πραγματικά μιλάμε για ελάχιστους. Δυστυχώς η κυριαρχία των Ιταλών στο συγκεκριμένο χώρο είναι απόλυτη και όποιος αρνείται να το δει τότε αυταπατάται.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε τι είναι αυτό που έχει δώσει στην Ιταλία αυτή την ηγετική θέση στον Ευρωπαϊκό χώρο. Μερικοί από τους πιο βασικούς λόγους είναι η τεράστια κυνοφιλική τους παράδοση, οι πολλοί και διαφόρων τύπων αγώνες, οι πολλοί και μεγάλοι εκτροφείς, οι σπουδαίοι κυναγωγοί και φυσικά πολλοί και αρκετά εύποροι ιδιοκτήτες.

Για τον καθένα από τους παραπάνω λόγους θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πάρα πολλά. Ο κάθε ένας από μόνος του αποτελεί μια τεράστια ενότητα και ένα πεδίο προβληματισμού. Όμως όλοι οι παραπάνω λόγοι δεν είναι αρκετοί από μόνοι τους για να δώσουν την πρωτιά. Άραγε δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Σαφώς και ισχύουν. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τους γείτονές μας να διαφέρουν;

Είναι η ίδια φιλοσοφία λαού που έχει κυριαρχήσει παγκόσμια στη μόδα, στα σπορ αυτοκίνητα, στην τέχνη κ.λπ. Ο Ιταλός ότι φτιάχνει το φτιάχνει με μεράκι δίνοντας μεγάλη σημασία στην αισθητική. Για τον Ιταλό ένα παπούτσι δεν είναι μόνο κάτι που φοράμε για να προστατεύσουμε τα πόδια μας όταν περπατάμε. Είναι ένα στολίδι, ένα στοιχείο της προσωπικότητάς του, ένα σύμβολο του κοινωνικού του status και ίσως ένα αξεσουάρ της ματαιοδοξίας που κουβαλάει ο κάθε ένας από εμάς. Έτσι λοιπόν το ιταλικό κυνοφιλικό σύστημα με την ίδια φιλοσοφία και μάρκετινγκ έχει επέμβει και στον κυνηγετικό σκύλο με συνέπεια πλέον να αποτελεί την απόλυτη παγκόσμια δύναμη. Έτσι ο σκύλος δεν καλείται πλέον απλώς να βρει τα θηράματα αλλά πρέπει να το κάνει και με στιλ. Ο σκύλος πλέον θα πρέπει εκτός από την τσάντα να γεμίσει και την ψυχή και το μυαλό του κυνηγού με ένα «μπουκέτο» από όμορφες παραστάσεις. Έτσι λοιπόν ο σκύλος πέρασε σε άλλο επίπεδο.

Τα εργαλεία για όλες τις προηγμένες κυνοφιλικά χώρες ήταν λίγο έως πολύ τα ίδια. Οι Ιταλοί όμως τα χρησιμοποίησαν με διαφορετικό τρόπο. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι όλοι οι σκύλοι ιταλικής εκτροφής είναι αστέρια. Κάθε άλλο. Ακόμη και γι’ αυτή την υπερδύναμη ο σπουδαίος σκύλος είναι εξαιρετικά δύσκολο να γεννηθεί. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τα νούμερα.

Πέρυσι στην Ιταλία γεννήθηκαν περίπου 20 χιλιάδες σέττερ και για πρώτη φορά έγιναν τα πρώτα σκυλιά σε παραγωγή στην Ιταλία ξεπερνώντας τα παραδοσιακά πρώτα γερμανικά ποιμενικά, με ένα μέσο όρο 7 κουταβιών ανά γέννα προκύπτει ότι έγιναν περίπου 3000 γέννες σέττερ. Θέλετε να δούμε πόσα από αυτά θα γίνουν οι σπουδαίοι πρωταθλητές του αύριο; Ας το δούμε λοιπόν.

Τα τελευταία χρόνια οι σκύλοι ιταλικής εκτροφής που τρέχουν στη μεγάλη έρευνα είναι περίπου 80. Τα μισά περίπου από αυτά είναι πόιντερ. Άρα μιλάμε για 40 περίπου σέττερ. Τα πραγματικά όμως σπουδαία σέττερ είναι ίσως και λιγότερο από τα μισά. Έτσι ο αριθμός τους κατεβαίνει στα 15-20. Αν υπολογίσουμε ότι η μέση καριέρα ενός σπουδαίου σκύλου είναι 4-5 χρόνια, τότε βλέπουμε ότι οι σκύλοι οι οποίοι θα αντικαταστήσουν αυτούς οι οποίοι θα «συνταξιοδοτηθούν» είναι περίπου 3-5 σκύλοι ανά έτος. Άρα από τα 20000 σέττερ που γεννήθηκαν το 2006 τα σκυλιά που θα αρχίζουν να εμφανίζονται με αξιώσεις στους ευρωπαϊκούς στίβους το 2008 θα είναι μόλις 3-5. Σχεδόν 1 κάθε 600-1000 γέννες. Νομίζω ότι αυτό αποκαλύπτει και το μέγεθος της δυσκολίας του να γεννηθεί ένας σπουδαίος σκύλος.

Στα παραπάνω να συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι ο μέσος Ιταλός ιδιοκτήτης έχει στα χέρια του σκυλιά όπου ποιοτικά βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το μέσο όρο των σκυλιών που διαθέτει ο Έλληνας κυνηγός, τότε η παραπάνω αναλογία γίνεται ακόμα χειρότερη αν τη μεταφέρουμε στην ελληνική πραγματικότητα.

Από αυτά φαίνεται ότι εκ των πραγμάτων είναι πολύ δύσκολο στην Ελλάδα να γεννήσουμε πολλούς και σπουδαίους σκύλους. Ίσως και να έχουμε ήδη γεννήσει περισσότερους από όσους μας αναλογούν. Δυστυχώς η φύση είναι εξαιρετικά φειδωλή στην παραγωγή ταλέντων.

Εδώ βέβαια παρεμβαίνουμε εμείς προσπαθώντας να γεννήσουμε εξαιρέσεις σε αντίθεση με τις επιταγές της φύσης για τη διατήρηση ενός επαρκούς μέσου όρου.

Θα μπορούσαν όμως οι παρεμβάσεις μας αυτές να είναι τέτοιες ώστε εμείς να επιτύχουμε υψηλότερα ποσοστά από αυτά των Ιταλών ώστε σε βάθος χρόνου να μπορέσουμε πραγματικά να τους φτάσουμε και γιατί όχι, να τους ξεπεράσουμε;

Την απάντηση στο παραπάνω πρόβλημα την έχει δώσει εδώ και χρόνια ένας σπουδαίος εκτροφέας πόιντερ από τη Γερμανία, ο κ. Uli Werchau. Ένας πραγματικά χαρισματικός εκτροφέας, ο οποίος έχει κερδίσει κατά κράτος τους αντίστοιχους Ιταλούς συναδέλφους του τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια. Πολλοί και μεγάλοι ευρωπαϊκοί τίτλοι τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά. Το αποκορύφωμα της εκτροφικής του καριέρας ήταν φέτος όχι μόνο γιατί σκύλος εκτροφής του κέρδισε Κύπελλο και Πρωτάθλημα Ευρώπης, αλλά γιατί οι περισσότερες ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες είχαν στη σύνθεσή τους σκύλους εκτροφής του, καθώς και απογόνους τους. Ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα μεγαλύτερης αξίας και από τα κύπελλα.

Τι έκανε όμως αυτός ο κύριος; Μήπως έκανε αρκετές χιλιάδες γέννες ώστε να γίνει το αντίπαλο δέος της ιταλικής εκτροφής πόιντερ; Κάθε άλλο. Όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι είναι ένας εκτροφέας μικρής «παραγωγικότητας» Η συνταγή του, μυστική.

Φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο να συνδυάσει τη γαλλική κυνηγετική παράδοση  με την ιταλική φινέτσα χρησιμοποιώντας μια γερμανική μεθοδολογία.

Απέδειξε ότι για να έχεις κορυφαίο αποτέλεσμα δεν χρειάζεται να χαθείς σε ένα λαβύρινθο από πειραματισμούς, ούτε σε ένα τεράστιο πλήθος από γέννες. Γνώση, παρατήρηση, σχεδιασμός και φαντασία είναι τα συστατικά της επιτυχίας. Τα συστατικά αυτά είναι δυνατόν  να αποκτηθούν από τον καθένα που φιλοδοξεί να διακριθεί εκτροφικά. Άρα θεωρώ ότι δεν είναι άπιαστο το ελληνικό όραμα για ακόμα υψηλότερες διακρίσεις στο μέλλον, διότι η εκτροφή δεν είναι θέμα σκύλων, αλλά θέμα εκτροφέων.

Όλα τα χρόνια οι σπουδαίοι σκύλοι οι οποίοι βρίσκονταν στη διάθεση των σημαντικών εκτροφέων ήταν πάντα λίγοι και δυστυχώς συγκεκριμένοι... λίγο έως πολύ όλοι τους ίδιους επιβήτορες χρησιμοποιούν. Το αποτέλεσμα όμως που παράγει ο καθένας είναι διαφορετικό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε εκτροφέας βλέπει με διαφορετική οπτική τον κάθε σκύλο, διαφορετικά τον αξιολογεί και αναλόγως επιλέγει εάν και πότε θα τον χρησιμοποιήσει.

Την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί και για την επιλογή των δικών του  θηλυκών που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει. Έτσι λοιπόν η εκτροφή μοιάζει με έναν πίνακα ζωγραφικής όπου ο κάθε εκτροφέας έχει μπροστά του όλα τα χρώματα του φάσματος με άπειρες δυνατότητες να συνδυαστούν μεταξύ τους. Τα χρώματα αυτά είναι τα αμέτρητα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε σκύλου και ο καθένας ανάλογα με το στόχο και τη φαντασία του συνθέτει τα χρώματα αυτά για να δημιουργήσει το έργο του. Κάποιοι απλώς βάφουν, κάποιοι όμως φτιάχνουν «έργα τέχνης».

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα σας αναφέρω μια κουβέντα που έτυχε να έχω με τον κ. Werchau. Τον ρώτησα τότε εάν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ στην εκτροφή του ένα συγκεκριμένο μεγάλο σύγχρονο επιβήτορα. Μου απάντησε πως «όχι» και στη συνέχεια όταν τον ρώτησα «γιατί;», μου επισήμανε ότι κατά τη γνώμη του τα μακριά και ανοιχτά δάχτυλα τα οποία ο σκύλος έχει και που τα μεταδίδει με μεγάλη συχνότητα στους απογόνους του, τον εμπόδισαν να τον βάλει στην εκτροφή.

Σε μια άλλη επικοινωνία με κάποιον άλλο διάσημο Ιταλό εκτροφέα, συζητήθηκε το όνομα του ίδιου επιβήτορα, τον οποίο ο ίδιος χρησιμοποίησε αρκετά. Στο σχόλιο για τα ανοιχτά πέλματα που μεταδίδει ο επιβήτορας, αυτός ο εν λόγω εκτροφέας απάντησε ότι «σε αγώνες κάμπου τα ελαφρώς ανοιχτά πέλματα έχουν κατά τη γνώμη του πλεονέκτημα!».

Το ίδιο χαρακτηριστικό του ίδιου σκύλου ήταν γνωστό και στους δύο εκτροφείς. Ο ένας τον απέρριπτε και ο άλλος τον χρησιμοποιούσε για το ίδιο ακριβώς γνώρισμα. Τα αποτελέσματα βέβαια είναι αυτά τα οποία επιβεβαιώνουν ή όχι την ορθότητα των επιλογών. Το παράδειγμα ίσως ακραίο και μεμονωμένο, όμως δείχνει πιστεύω ξεκάθαρα ότι τα «εργαλεία» είναι γνωστά όμως ο καθένας επιλέγει ξεχωριστά πώς θα τα χρησιμοποιήσει.

Επίσης δείχνει και τη διαφορά μεταξύ της γερμανικής και της ιταλικής φιλοσοφίας. Η ιταλική εκτροφική φιλοσοφία παράγει τεράστιους αριθμούς από ζώα με μία κατασκευαστική και μηχανική αρτιότητα, ποντάροντας στο ότι στατιστικά θα βρεθούν ανάμεσά τους και κάποιοι σπουδαίοι κυνηγοί. Στον αντίποδα αυτής, η γερμανική φιλοσοφία όπου εκτρέφει κυνηγούς προσπαθώντας να τους βελτιώσει μηχανικά, ποντάροντας στο ότι στατιστικά θα βρεθούν και κάποιοι σπουδαίοι καλπαστές. Σε βάθος χρόνου η φιλοσοφία αυτή φαίνεται να κερδίζει την ιταλική, μιας και τα αποτελέσματα ειναι συντριπτικά και αμείλικτα. Στο τέλος όλων αυτό είναι που μετράει και φυσικά αποτελέσματα χωρίς πόντο σε θήραμα δε γίνεται. Το μυαλό και η ψυχή του κυνηγού κερδίζουν και όχι οι ωμοπλάτες, οι οσφές και οι λεκάνες.

Όσοι γνωρίζουμε τα σκυλιά του ευγενέστατου κ. Uli από την εποχή του Oscar, θυμόμαστε ότι ήταν σκύλοι κυνηγοί με μία μηχανική επάρκεια. Δεν υπήρχαν εκπληκτικοί καλπαστές ούτε απέραντες νοοτροπίες. Δουλεύοντας όμως πάνω σ’ αυτή τη βάση βελτίωσε το επίπεδο των σκυλιών του σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον κάποιοι να έχουν τεράστια νοοτροπία ή να συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στους καλύτερους καλπαστές στην Ευρώπη. Μα θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ελληνική εκτροφή;

Το παραπάνω ευρωπαϊκό παράδειγμα προς μίμηση, θεωρώ ότι βρίσκεται κοντά στην ελληνική πραγματικότητα. Είμαστε ακόμη ένας λαός που κυνηγάμε με πάθος, τα σκυλιά μας έρχονται ακόμη σε επαφή με άγριο θήραμα και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογούμε τα σκυλιά μας κάτω από πιο ρεαλιστικές συνθήκες.

Είναι σαφώς ευκολότερο για μας να ξεχωρίσουμε τα άτομα αυτά τα οποία αναπτύσσουν μια σημαντική ευχέρεια στο να βρουν και να χειριστούν ένα πραγματικό θήραμα.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πλούτος. Έχοντας αυτή την υποδομή είναι εξίσου δυνατό και για εμάς να επιτύχουμε τον άθλο της γερμανικής εκτροφής. Αυτό βέβαια για να επιτευχθεί πρέπει να αναπτυχθεί ένα τέτοιο δίκτυο αγώνων ώστε να δοθεί στον κάθε κυνηγό-κυνόφιλο η δυνατότητα να παρουσιάσει το σκύλο με τον οποίο κυνηγάει.

Η διαδικασία αυτή θα φέρει στην επιφάνεια αστέρια τα οποία «χάνονται» κυνοτεχνικά μέσα στους λόγγους και τα ρουμάνια. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι δεν έχουν αντίστοιχα ζώα, να δουν συναδέλφους τους - και όχι επαγγελματίες - που κυνηγάνε στα ίδια βουνά με αυτούς, με σκυλιά όμως υψηλότερες κλάσης. Έτσι και με τη βοήθεια των κριτών θα μπορέσουν όλοι να περάσουν στο επόμενο επίπεδο όπου πλέον ο μέσος Έλληνας κυνηγός να διαθέτει ακόμη καλύτερο σκύλο. Να μάθει να κρίνει το σκύλο του με την ίδια αυστηρότητα που κρίνει και τον ξένο. Τις απαιτήσεις που έχει από τον επιβήτορα που πρόκειται να χρησιμοποιήσει, τις ίδιες να απαιτεί και από το θηλυκό που έχει στα χέρια του. Αυτό είναι μια διαδικασία που την ευθύνη της οργάνωσης φέρουν κατά κύριο λόγο οι κυνοφιλικές και κυνηγετικές οργανώσεις. Η επιτυχία της όμως είναι ευθύνη όλων μας.

Η εκτροφή καλών σκύλων δεν είναι ευθύνη μόνο των ομίλων, των επαγγγελματιών εκτροφέων και των κυναγωγών. Είναι ευθύνη όλων των κυνηγών - κυνόφιλων. Δεν επιτρέπεται ακόμα σήμερα να διυλίζουμε «τον κώνωπα» στους ξένους σκύλους και να καταπίνουμε «την κάμηλο» στους δικούς μας.

Ας δείξουμε όλοι τους σκύλους μας στη πρώτη ευκαιρία που θα μας δοθεί και ας δεχτούμε κριτική. Ας τρέξουμε τα μπεκατσόσκυλά μας σε ένα αγώνα μπεκάτσας ή τα περδικόσκυλά μας σε ένα αγώνα πέρδικας. Είναι σίγουρο ότι όλοι να βγούμε κερδισμένοι. Ποιος άραγε θα μείνει αδιάφορος στη θέα ενός σπουδαίου περδικόσκυλου που αγωνίζεται με πάθος και ποιότητα μέσα στα βράχια και πετυχαίνει μια σπουδαία φέρμα; Είναι σίγουρο ότι και ο πιο μεγάλος εγωιστής θα υποκλιθεί σε ένα τέτοιο θέαμα. Από τη στιγμή που θα δοθεί σε όλους η δυνατότητα έστω και για λίγο να γευτούν την απόλαυση που προσφέρει ένας «μεγάλος» σκύλος, τότε είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να τον βρουν και τελικά αρκετοί θα τον αποκτήσουν. Από το σημείο αυτό, η κορυφή απέχει ελάχιστα. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι μισοί περίπου σκύλοι που τρέχουν στη Μεγάλη Έρευνα στην Ιταλία είναι σκύλοι χωρίς «επωνυμία» που σημαίνει ότι προέρχονται από γέννες που έκαναν απλοί κυνηγοί ή ερασιτέχνες εκτροφείς.

Ένα οικοδόμημα για να φτάσει ψηλά χρειάζεται μια μεγάλη βάση. Πόσες σπουδαίες θηλυκές μπορούν να έχουν στα χέρια τους οι επαγγελματίες εκτροφείς; Ελάχιστες μπροστά στον αριθμό που μπορούν να έχουν στα χέρια τους οι κυνηγοί. Όταν η εκτροφή γίνει υπόθεση των πολλών, τότε θα μπορούμε πλέον με σιγουριά να μιλάμε για ελληνική κυνοφιλία και πραγματικούς θριάμβους.

Τίποτα δεν είναι αδύνατο!

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιούλιος 2012 17:20
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία από Γιάππος Αχιλλέας

Gallery Φωτογραφιών

αρχή της σελίδας