Απόψεις Πανευρωπαϊκό Βουνού, Σεπτέμβριος 2009
Κυριακή, 20 Σεπτέμβριος 2009 13:51

Πανευρωπαϊκό Βουνού, Σεπτέμβριος 2009

Προστέθηκε από Γιάππος Αχιλλέας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα

πόιντερ βουνού

Aosta, 12-13 Σεπτεμβρίου

 

Το ραντεβού για το φετινό Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόιντερ βουνού είχε οριστεί για μια ακόμη χρονιά στο Valgrisenche, στην κοιλάδα της Aosta. Το μικρό αυτό χωριό βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία, καρφωμένο στο δυτικότερο σημείο μιας τεράστιας κοιλάδας μέσα στον απέραντο ορεινό όγκο του Λευκού Όρους (Monte Bianco).

Το Monte Bianco αποτελεί τμήμα των Άλπεων και βρίσκεται στα τριεθνή σύνορα Ιταλίας, Γαλλίας και Αυστρίας. Αποτελεί ένα απίστευτα επιβλητικό βουνό, απαράμιλλης ομορφιάς. Μεγάλα και καταπράσινα δάση κωνοφόρων χαμηλά, απόκρημνα και δυσπρόσιτα γρανιτένια τοπία ψηλότερα, που δίνουν τον ορισμό του «αλπικού τοπίου». Αχανείς πλαγιές με μεγάλες κλίσεις, τρομακτικής όψης και ύψους γκρεμοί, σάρες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν σε μήκος το χιλιόμετρο και διάσπαρτοι παγετώνες στις ψηλότερες κορυφές, απομεινάρια μιας άλλη εποχής.

Το όλο σκηνικό είναι συγκλονιστικό και όπως ήταν φυσικό, μας μάγεψε. Αξίζει να πούμε ότι το Monte Bianco φτάνει τα 4810μ. και αποτελεί τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή στην Ευρώπη, πίσω από τον Καύκασο.

Όσον αφορά τον αγώνα, την πρώτη μέρα θα διαγωνίζονταν οι σκύλοι σε αγριόγαλο, ενώ τη δεύτερη, θα γινόταν σε ορεινή πέρδικα. Την ελληνική αποστολή απαρτίζαμε ο Νίκος Κατσαρός με τον Hellenic Bill και τη Hellenic Serbia κι εγώ με τη Rebecca tou Giappou. Ελληνικό παρόν και στην ομάδα των κριτών με τον κ. Σάκη Πονηρέα.

Η άφιξή μας στο Valgrisenche γίνεται την Πέμπτη αργά το βράδυ και ως εκ τούτου δεν έχουμε ιδιαίτερα εικόνα του τοπίου που μας περιβάλλει. Την Παρασκευή θα είχαμε το χρόνο να περιηγηθούμε στην περιοχή και να προπονήσουμε λίγο τα σκυλιά μας στο άγνωστο αυτό περιβάλλον.

Το πρωί της επόμενης μέρας επικοινωνούμε με τον κ. Lavacchielli, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, ώστε να μας καθοδηγήσει.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο κ. Lavacchielli εκπροσωπούσε την Ιταλία ως κριτής, ήταν επίσης ο πρόεδρος του τοπικού κυνοφιλικού ομίλου της Aosta και ήταν ο νικητής του συγκεκριμένου Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος τόσο το ‘07, όσο και το ‘08 με την Neuve.

Μετά τις οδηγίες του διοργανωτή πηγαίνουμε με το Νίκο στον τόπο που μας υπέδειξε ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους σκύλους μας να εξοικειωθούν με το συγκεκριμένο τερέν. Ο αρχικός μας ενθουσιασμός αρχίζει να κλονίζεται καθώς διασχίζουμε τις περιοχές όπου ευδημούν οι αγριόγαλοι. Απόκρημνες πλαγιές με τεράστιους φυτεμένους βράχους, σκεπασμένες με ελατοδάση, ενώ το ελάχιστο διαθέσιμο έδαφος καλύπτεται πλήρως από μύρτιλους και ροδόδεντρα. Πρόκειται για δύο χαμηλούς θάμνους οι οποίοι απλώνονται σαν χαλί κάτω από τα έλατα. Το ύψος τους σε ορισμένα σημεία φτάνει το ένα περίπου μέτρο και έχουν ένα μικρό καρπό με τον οποίο τρέφεται ο αγριόγαλος. Η εικόνα του συγκεκριμένου τοπίου μάλλον έχει κλονίσει το ηθικό μας, μιας και το μέρος δείχνει αδιαπέραστο. Ευελπιστούμε ότι τελικά ο αγώνας θα γίνει σε τερέν πιο προσπελάσιμα και ένα τέτοιο μέρος επιλέγουμε για να προπονήσουμε τους σκύλους μας.

Μετά τα πρώτα 3-4 λεπτά οι σκύλοι μας δείχνουν να προσαρμόζονται γρήγορα. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι αυτά τα αλπικά ρίκια δεν είναι τόσο σκληρά και αδιαπέραστα όπως είναι ο δικός μας κέδρος. Οι ελπίδες μας αναπτερώνονται.

Το βράδυ της παραμονής του αγώνα η διοργάνωση παραθέτει γεύμα σε τοπικό ξενοδοχείο. Εκεί μας περιμένει μια δεύτερη ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη. Ολόκληρο Πανευρωπαϊκό και ήταν παρόντες 7 άνθρωποι. Ο κύριος και η κυρία Lavacchielli, δυο Γάλλοι συμμετέχοντες, ένας Γάλλος κριτής κι εμείς, οι δύο Έλληνες. Οι πρώτες στιγμές ήταν μάλλον αμήχανες, ενώ στη συνέχεια άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της μάλλον παρακμιακής κατάστασης. Από την κουβέντα προέκυψε ότι προσωπικές και «πολιτικές» αντιπαραθέσεις μεταξύ μεγαλοπαραγόντων της Ευρωπαϊκής κυνοφιλίας, οδήγησε κάποιες χώρες παραδοσιακές του συγκεκριμένου θεσμού, να μην αποστείλουν εθνικές ομάδες. Θλιβερό κι όμως αληθινό. Μέσα στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των πόιντερ, ήρθε να προστεθεί και η πολιτική σκοπιμότητα. Χαρακτηριστικό ήταν ότι η ελληνική εθνική έσωσε τη διοργάνωση, διότι σε περίπτωση απουσίας μας δεν συμπληρώνονταν οι συμμετοχές για να γίνει ένας αγώνας CACIT, όπως ορίζει η FCI.

Mετά την πρώτη ψυχρολουσία ακολουθεί και δεύτερη. Αργότερα το βράδυ διαπιστώνουμε ότι η «διάσημη» ιταλική ομάδα αποτελείται από ένα μόνο σκύλο. Ολόκληρη κυνοφιλική αυτοκρατορία και υπήρχε μόνο ένας εκπρόσωπος των πόιντερ. Η θλίψη μας τεράστια για το πώς προσωπικές διαμάχες και εσφαλμένες πολιτικές οδήγησαν την κορυφαία φυλή βουνού, σε μια εξαφάνιση.

Στην προσπάθειά του το ιταλικό πόιντερ club να αναζητήσει και να αναδείξει άξια άτομα της φυλής, έχει αθλοθετήσει χρηματικό έπαθλο 1000Euro­, για οποιοδήποτε πόιντερ πετύχει μια βαθμολογία ECC στο τουρνουά του Saladini Pilastri. Η πρόκληση αφορά σκύλους όλων των εθνικοτήτων και όχι μόνο ιταλικούς, ενδεικτικό της κρίσης.

Την επόμενη μέρα το πρωί συγκεντρωνόμαστε για τον αγώνα. Έχει ήδη φτάσει και ο δικός μας Σάκης Πονηρέας, ενώ συναντάμε και τον Ιταλό «άνθρωπο - εθνική». Μεταξύ μας και ελάχιστοι θεατές. Το καραβάνι ξεκινά και καταλήγει στην άκρη ενός εξαιρετικά πυκνού και απόκρημνου δάσους. Είμαστε μάλλον απαισιόδοξοι, μιας και οι δικοί μας σκύλοι είναι οι μόνοι που δεν έχουν ξαναβρεθεί σε όμοιο τόπο.

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι σκύλοι δένονται και ακολουθούν τους κριτές ώσπου να έρθει η σειρά τους να διαγωνιστούν. Αυτή είναι μια ακόμη δοκιμασία που ποτέ ξανά δεν έχουν υποστεί οι σκύλοι μας. Ταλαιπωρούνται και μας ταλαιπωρούν, μιας και δεν ακολουθούν υπομονετικά, αλλά τραβάνε στα λουριά συνεχώς. Η υγρασία υπερβολική, νερά τρέχουν από παντού και οι μύτριλοι εξαιρετικά πυκνοί και ψηλοί. Υπό της παρούσες συνθήκες το να κατορθώσεις να παραμείνεις όρθιος ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο καθήκον. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι όλοι οι υπόλοιποι είχαν μπαστούνια με ένα καρφί στο κάτω άκρο.

Ο αγώνας ξεκινάει και ο Hellenic Bill τρέχει πρώτος με ένα Γάλλο. Πολύ γρήγορα προσαρμόζεται στο τερέν και έχει επιβληθεί του συνδιαγωνιζόμενού του. Δείχνει κάποιες τάσεις υπερβολής στην έρευνά του, όμως παρόλα αυτά κατορθώνει να κρατηθεί στο τερέν. Αμέσως μετά τρέχει η Rebecca με την Cocote της Catherine Boudet. Μάλλον μια άτυχη κλήρωση, μιας και η Cocote είναι μια πολύ διάσημη και έμπειρη σκύλα σ’ αυτού του τύπου τους αγώνες.

Οι δυο σκύλες με το που λύνονται, κοντράρονται στην προσπάθειά τους να «μετρήσει» η μία την άλλη. Έτσι το λάθος δεν αργεί να γίνει. Ελάχιστα μέτρα μετά δυο αγριόγαλοι φεύγουν ανεκμετάλλευτοι.

Δίνεται λεπτό και οι σκύλες συνεχίζουν κάνοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό ζευγάρι. Ρυθμός, δύναμη και συνεργασία είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά και των δύο. Λίγο αργότερα μια φέρμα γεμάτη ένταση της Rebecca στη ρίζα ενός βράχου μέσα στους θάμνους, ανέβασε την αδρεναλίνη. Δυστυχώς ο αγριόγαλος απουσίαζε. Η άγνοια του συγκεκριμένου θηράματος που περπατάει σαν δαίμονας, στοίχισε ένα πιθανό πόντο.

Στη συνέχεια οι υπόλοιποι σκύλοι κάνουν από μέτριες έως απογοητευτικές εμφανίσεις και πετιούνται αρκετά γρήγορα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ολόκληρη τη διαδρομή δεν βρήκαμε άλλα πουλια. Η μέρα τελειώνει και καλείται σε επανάκληση ο Bill.

Ο Bill λύνεται και ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά βρίσκεται φερμαριστός στην άκρη από ένα ρυάκι, μέσα στα ροδόδεντρα. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το πουλί δραπέτευσε. Έτσι τελείωσε και η πρώτη μέρα, με κανένα σκύλο στη βαθμολογία.

Την Κυριακή ο αγώνας γίνεται σε ορεινή πέρδικα και είμαστε πιο αισιόδοξοι για κάποιο καλό αποτέλεσμα. Αφού περάσαμε με επιτυχία το πρώτο δύσκολο τεστ, τώρα ανησυχούσαμε μόνο για την παρουσία των πουλιών. Τον αγώνα τώρα ξεκινάει η Rebecca με ένα γαλλικό σκύλο, ο οποίος δυσκολεύεται να ξεκινήσει στην απόκρημνη πλαγιά και μετά από λίγα λεπτά το τούρνο διακόπτεται. Υπόλοιπο χρόνου για τη Rebecca. Οι υπόλοιπες συμμετοχές βουλιάζουν στη μετριότητα, με μοναδική εξαίρεση την Cocote, η οποία είναι δυναμική και πολύ πληθωρική, δείχνει όμως κάποια κενά στη συγκέντρωσή της. Τελευταία έχει μείνει η Serbia του Νίκου, η οποία τρέχει με τη Rebecca που έχει υπόλοιπο χρόνου. Το ζευγάρι αυτό κέρδισε τις εντυπώσεις. Μακράν το καλύτερο τούρνο της ημέρας. Το τρόπαιο έχει πάρει πλέον χρώμα ελληνικό και το μόνο που λείπει είναι τα πουλιά.

Το ζευγάρι αυτό αφήνεται να ψάξει όσο τόπο αντέχει. Δυστυχώς πουλιά πουθενά. Κάποιo παλιό τραύμα της Rebecca βγαίνει στην επιφάνεια και το τούρνο σταματάει. Επανάκληση στη Serbia και στην Cocote. Άδοξα τελειώνει και αυτή η διαδρομή.

Μετά από δυο μέρες στους υπέροχους αυτούς τόπους κατορθώσαμε να συναντήσουμε δύο μόνο αγριόγαλους. Έτσι τελείωσε η διοργάνωση χωρίς να ανακηρυχθεί πρωταθλητής βουνού για το ‘09.

Προσπαθώντας να μάθουμε γι’ αυτή τη μεγάλη απουσία πουλιών, μας είπαν ότι φέτος ο χειμώνας τους ήταν εξαιρετικά βαρύς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το χιόνι στην κοιλάδα έφτασε τα έξι μέτρα, ενώ στα ορεινά χωριά που υπάρχουν στα περάσματα για Γαλλία και Ελβετία, το χιόνι έφτασε τα 14 μέτρα!

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι έγινε στις περιοχές όπου διεξήχθη ο αγώνας. Η προστασία των θηραμάτων και ο έλεγχος είναι αυστηρότατος, ενώ είναι συγκλονιστική η κυνηγετική κουλτούρα των ντόπιων κυνηγών. Δυστυχώς όμως η επίδραση των καιρικών συνθηκών στους πληθυσμούς των θηραμάτων είναι καταλυτική.

Η διοργάνωση έκλεισε με μια σεμνή τελετή όπου ο κ. Lavacchielli εμφανώς συγκινημένος μας δώρισε ένα υπέροχο βιβλίο για το Monte Bianco, το βουνό που προφανώς λατρεύει. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Dellatore, ο οποίος μας δήλωσε ότι ως πρόεδρος του Διεθνούς Πόιντερ Club, σκέφτεται να αλλάξει τον τόπο τέλεσης του συγκεκριμένου αγώνα για τη χρονιά που μας έρχεται. Υποψήφια χώρα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι η Ελλάδα. Φαίνεται πως η επικοινωνία με το Σάκη Πονηρέα ήταν καταλυτική στη διαμόρφωση μιας τέτοιας απόφασης. Φυσικά η συνέπεια των ελληνικών εθνικών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις έπαιξε και αυτό σημαντικό ρόλο. Ας ελπίσουμε μια τέτοια σκέψη να ευοδωθεί και να μπορέσουμε να δείξουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη την ομορφιά των ελληνικών βουνών, καθώς και το υψηλό επίπεδο των ελληνικών πόιντερ. Ραντεβού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιούλιος 2012 17:32
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Gallery Φωτογραφιών

380 σχόλια

 • Link σχολίου JamesTIT Σάββατο, 17 Φεβρουάριος 2018 00:45 γράφτηκε από JamesTIT

  windows mail
  windows update
  windows mail
  windows 10 download
  microsoft windows network

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου JamesTIT Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 22:40 γράφτηκε από JamesTIT

  microsoft 360
  windows store
  microsoft windows 10 upgrade
  windows 10 upgrade
  microsoft store sydney

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου PeterBeito Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 14:42 γράφτηκε από PeterBeito

  viagra online holland
  viagra no pres
  best way to get results from viagra
  viagra without a doctor prescription
  why is the price of viagra going up
  viagra prices
  best online generic viagra
  viagra online
  costo viagra 100 mg

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου JustinMence Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 11:58 γράφτηκε από JustinMence

  viagra purple pill
  viagra no prec
  viagra how to get prescribed
  viagra no prec
  where to order viagra
  viagra coupons
  easy get viagra doctor
  cheap viagra
  can you get pregnant taking viagra

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Rogerorerm Παρασκευή, 16 Φεβρουάριος 2018 05:12 γράφτηκε από Rogerorerm

  outlook office 365
  windows store
  windows photo viewer
  windows live sign in
  windows 10 upgrade

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Joshuanex Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 21:25 γράφτηκε από Joshuanex

  where to buy legit viagra online
  viagra without a doctor prescription
  buy cialis and viagra online
  viagra no prescription
  can u buy viagra london
  viagra tablets
  price viagra cvs pharmacy
  viagra coupon
  buy brand viagra cheap

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου JeromeRes Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 17:24 γράφτηκε από JeromeRes

  can you buy viagra online in ireland
  viagra without a prescription
  best price for viagra at pharmacy
  viagra without a prescription
  generic viagra at walgreens
  viagra tablets
  walgreens price for viagra
  online viagra
  viagra 25mg . vs. 50mg

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου JeromeRes Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 16:36 γράφτηκε από JeromeRes

  evolution viagra salesman synopsis
  viagra without a doctor
  sildenafil x 50 mg
  viagra no prec
  buy viagra shoppers drug mart
  viagra online
  sildenafil 100 mg
  viagra pills
  online viagra kopen

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Joshuanex Πέμπτη, 15 Φεβρουάριος 2018 05:38 γράφτηκε από Joshuanex

  precio del sildenafil generico
  viagra no prescription
  safe generic viagra sites
  viagra without prescription
  viagra on sale at tesco
  viagra pills
  has anyone tried generic viagra
  viagra prices
  viagra buy generic

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Link σχολίου Williamtwibe Τετάρτη, 14 Φεβρουάριος 2018 22:23 γράφτηκε από Williamtwibe

  microsoft windows live mail
  windows updates
  windows 10 free upgrade
  windows 10 upgrade
  microsoft office 365

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Προσθήκη σχολίου