Απόψεις Συνέντευξη - Όταν το πάθος γίνεται τρόπος ζωής
Κυριακή, 08 Αύγουστος 2010 14:27

Συνέντευξη - Όταν το πάθος γίνεται τρόπος ζωής

Προστέθηκε από Γιάππος Αχιλλέας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(15 ψήφοι)

Γιώργος Τσαμαντάκης: Τα πρώτα σου κυνηγετικά βήματα, πως και πότε έγιναν;

Αχιλλέας Γιάππος: Κλασικά κι εγώ όπως και οι περισσότεροι από εμάς, κατάγομαι από μία οικογένεια με μεγάλη κυνηγετική παράδοση και έτσι ήρθα από πολύ νωρίς σε επαφή με το κυνήγι. Το ιδιαίτερο μ’ εμένα ήταν ότι εξαιτίας ενός σημαντικού προβλήματος υγείας του πατέρα μου, τον συνόδευα συνεχώς στο κυνήγι από ηλικία 13 και κουβαλούσα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το τουφέκι του. Έτσι πραγματικά μπορώ να πω ότι κυνηγάω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Γ.Τ: Μόνο pointer; (γιατί;)

Α.Γ: Παρότι όλοι οι συγγενείς μου κυνηγούσαν τριχωτό θήραμα, εμένα με κέρδισε το κυνήγι των φτερωτών. Το 1983 και σε ηλικία 15 ετών παίρνω το πρώτο μου σκύλο, ένα επανιέλ μπρετόν. Ένα μεγάλο απόκτημα για την ηλικία μου, αλλά και μία πολύ τραυματική εμπειρία, μιας και ήταν ένα «μάλλον» κακό άτομο της φυλής του. Το 1988 έρχομαι σε τυχαία επαφή με ένα αγγλικό σέττερ όπου εκεί για πρώτη φορά βιώνω αυτό που μέχρι τότε μόνο άκουγα, για σκυλιά που «παγώνουν» και περιμένουν ατελείωτα να έρθει ο κυνηγός για να ξεσηκώσει το θήραμα. Σχεδόν αμέσως ψάχνω για να αγοράσω ένα αγγλικό σέττερ. Πάνω στο άγχος μου να αποκτήσω ένα παρόμοιο σκυλί και μη μπορώντας να βρω ένα κουτάβι διαθέσιμο, αγόρασα ότι βρήκα. Ένα ποϊντεράκι αγνώστων λοιπών στοιχείων. Η αγορά αυτή πραγματικά άλλαξε την κυνηγετική μου πορεία. Από τότε έως και σήμερα, παρότι ήρθα σε επαφή με τις περισσότερς φυλές και είδα εξαιρετικά ζώα, δεν ήταν ποτέ αρκετά για να με κάνουν να αλλάξω τα πόιντερ.

Γ.Τ: Πόσα σκυλιά έχεις; Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτά (αίματα, συμπεριφορά, διακρίσεις, κυνήγια κ.λπ.).

Α.Γ: Αυτή τη στιγμή τα προσωπικά μου σκυλιά είναι μόνο 4. Υπάρχουν και άλλα τόσα περίπου στα χέρια πολύ καλών φίλων, καθώς και τρία κουτάβια. Εκτός από ένα θηλυκό το οποίο είναι μια σημαντική μητέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι δικής μου εκτροφής, αποτέλεσμα μιας δωδεκάχρονης προσπάθειας. Τα σκυλιά μου προέρχονται από έναν παλιό γεννήτορα το Rif della Steccaia, ένα σκύλο με σπουδαία κυνηγετικά προσόντα, καθώς και υψηλή μορφολογία. Τα ζώα τα οποία απέκτησα αρχικά είχαν τεράστια δύναμη, μεγάλο κυνηγετικό ταπεραμέντο, ευκολία πάνω στο θήραμα με αποτέλεσμα να φερμάρουν και να συναινούν αυτόματα σε πολύ νεαρή ηλικία, είχαν όλα φυσική θηραματοφορία και όλα διακρίνονταν από μια υψηλή τυπικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη γέννα της καριέρας μου το ‘96, πέντε από τα οκτώ κουτάβια της γέννας κατέκτησαν στη συνέχεια CAC σε μορφολογία από κριτές όπως ο αείμνηστος Ammanati, ο κ. Dellatore, ο κ. Pillard, ο k. Dragan, ο κ. Jourbatovich και άλλοι κορυφαίοι κριτές της ευρωπαϊκής κυνοφιλίας. Υπήρχε όμως στα ζώα αυτά ένα σημαντικό έλλειμμα σε ποιότητα κυρίως όσον αφορά τη μηχανική τους .

Έβαλα λοιπόν στόχο να δουλέψω με αυτό το υλικό, το οποίο αποτελούσε μία πολύ καλή βάση και να φροντίσω να βελτιώσω το κομμάτι αυτό το οποίο υστερούσε. Με πολύ παρατήρηση και αναζήτηση καθώς και με κάποιες αποτυχίες κατόρθωσα να βρω ένα θηλυκό, κόρη ενός σπουδαίου σκύλου, του Amos degli Uberti, η οποία έλυσε πολλά από αυτά τα προβλήματα. Η επιλογή μου αυτή και η βοήθεια της τύχης είχαν σαν αποτέλεσμα τα σκυλιά μου των τελευταίων 5 ετών να έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητά τους και να μπορούν πλέον να πετυχαίνουν σημαντικές διακρίσεις όχι μόνο στη μορφολογία, αλλά και στην εργασία. Χαρακτηριστικό ήταν ότι φέτος το πρωτάθλημα του 2006 τελείωσε βρίσκοντας 4 σκυλιά μου στην κατάταξη εκ των οποίων τα 3 ήταν και εκτροφής μου. Τα αποτελέσματα αυτά έγιναν τόσο στην έρευνα κυνηγίου όσο και στη μεγάλη έρευνα. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι τα 3 από τα 4 σκυλιά είναι θηλυκά εκ των οποίων το ένα μόλις 17 μηνών, η οποία πέτυχε την πρώτη της διάκριση κατά τη διάρκεια του τουρνουά «Μέγας Αλέξανδρος».

Στη μορφολογία δύο σκυλιά μου κέρδισαν τους τίτλους «καλύτερο αρσενικό» και «καλύτερο θηλυκό» πόιντερ ελληνικής εκτροφής για το 2006.

Γ.Τ: Ποιες γραμμές αίματος ακολουθείς;

Α.Γ: Οι γραμμές αίματος που βασικά χρησιμοποίησα είναι αυτές οι δύο που σας προανέφερα. Σ’ ένα τελευταίο ζευγάρωμα που έκανα πριν από 1,5 χρόνο στην Ιταλία χρησιμοποίησα ένα γιο του Ribot della Noce. Θα ήθελα να δηλώσω ότι σαν άτομο δεν έχω κολλήματα και προκαταλήψεις με κάποιες γραμμές αίματος, ούτε δίνω κυρίαρχη σημασία στα pedigree. Οι λόγοι είναι πολλοί και μοιάζουν απλοί. Αρχικά πολλά από τα στοιχεία γενεαλογίας των σκύλων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άλλοι σκύλοι ζευγαρώνονται και άλλοι δηλώνονται. Ακόμη, εάν αυτή τη στιγμή μελετήσουμε το pedigree ενός σπουδαίου πρωταθλητή, θα δούμε ότι σε ένα τεράστιο ποσοστό είναι σχεδόν πανομοιότυπα με το pedigree των σκύλων που βρίσκονται στα χέρια των περισσοτέρων από εμάς. Άρα θεωρητικά οποιονδήποτε από τους σκύλους κι αν ζευγάρωνα με το ίδιο pedigree, το αποτέλεσμα της γέννας θα έπρεπε να ήταν περίπου ίδιο. Όσοι όμως γνωρίζουν, ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έτσι, αρχικά ψάχνω για τα ολοκληρωμένα άτομα. Κοιτάζω να βρω το σκύλο ο οποίος κουβαλάει τα χαρακτηριστικά τα οποία με ενδιαφέρουν. Κατόπιν εξετάζω τη γενεαλογία του για να μπορέσω να δω εάν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα για το αν αυτά τα χαρακτηριστικά είναι γνωρίσματα που εμφανίζονται γενικά στη γραμμή αίματος του σκύλου ή εάν ο σκύλος αυτός είναι αποτέλεσμα ενός «παιχνιδιού της τύχης». Τέλος, μεγάλη αξία δίνω στο επίπεδο των απογόνων του σκύλου αυτού, εάν υπάρχουν.

Γ.Τ: Ασχολείσαι και με την εκτροφή πέρα από την εκπαίδευση;

Α.Γ: Βασικά ασχολούμαι με την εκπαίδευση. Η ενασχόλησή μου με τους σκύλους και η εκπαίδευσή τους ήταν ένα έργο που πάντα με ενθουσίαζε. Από την εποχή του πρώτου μου σκύλου έτρεχα με ένα ποδήλατο στο οποίο είχα προσαρτήσει ένα πλαστικό τελάρο από βιομηχανική ντομάτα στο οποίο έβαζα το κουτάβι και πήγαινα τότε μέχρι τα σημερινά Κωνσταντινοπολίτικα της Θεσσαλονίκης, όπου τότε ήταν μια περιοχή με πολλά χωράφια γεμάτα με πεδινές πέρδικες και προσπαθούσα να το εκπαιδεύσω.

Τα χρόνια περνούσαν, οι σκύλοι άλλαζαν, τα μέσα άλλαζαν, όμως το πάθος παρέμενε, ακόμα και όταν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις μου άφηναν ελάχιστο χρόνο για να ασχοληθώ μ’ αυτό. Τα τελευταία 4 χρόνια πήρα μία σημαντική απόφαση, με την απόλυτη συμπαράσταση της γυναίκας μου, εγκατέλειψα μια μεγάλη καριέρα στο χώρο των φαρμακευτικών πολυεθνικών εταιριών, στις οποίες εργάστηκα για 10 περίπου χρόνια και ασχολήθηκα πολύ πιο συστηματικά με το πάθος μου. Βέβαια και η εκτροφή κατέχει ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μου. Θεωρώ ότι είναι πραγματικά ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι οι πραγματικά ξεχωριστοί εκτροφείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ίσως να περισσεύουν και κάποια δάχτυλα!

Να ξεχωρίσουμε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ «εκτροφής» και «κτηνοτροφίας». Η αθρόα παραγωγή κουταβιών δεν σημαίνει αυτόματα ότι κάνουμε εκτροφή. Η εκτροφή θέλει όραμα και αυστηρό σχεδιασμό. Πραγματικά ελπίζω στο μέλλον να μπορώ κι εγώ να κερδίσω τον τίτλο του εκτροφέα. Παρότι διαθέτω επωνυμία από το ‘98, δεν μπορώ να πω ότι είμαι εκτροφέας, για τον απλούστατο λόγο ότι στα 12 χρόνια ενασχόλησής μου με την καθαρόαιμη κυνοφιλία έχω κάνει μόνο 5 προσωπικές γέννες.

Γ.Τ: Ποια σκυλιά είναι κατάλληλα για αγώνες; Πως θα το ξεχωρίσει ο κυνηγός;

Α.Γ: Κατάλληλα για αγώνες είναι τα σκυλιά που έχουν ποιότητα, μεγάλο ψυχισμό και φυσικά είναι κυνηγοί. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι ένα σπουδαίο κυνηγόσκυλο έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι κατάλληλο για αγώνες. Το μόνο ο οποίο πρέπει να αξιολογηθεί παραπάνω για να καταλήξουμε ότι ένα συγκεκριμένο ζώο μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνες, είναι η εκπαιδευσιμότητά του. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ζώου είναι στην πρώτη ευκαιρία που θα βρει να παρουσιάσει το ζώο του σε κάποιον αγώνα πρακτικού κυνηγίου, ώστε να πάρει και την άποψη ενός κριτή ή να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία κυναγωγό για να τον συμβουλέψει καλύτερα για το επίπεδο και την προοπτική του σκύλου του.

Γ.Τ: Ποιο είναι το επίπεδο των αγώνων στη χώρα μας;

Α.Γ: Οι αγώνες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο κι αυτό προκύπτει εύκολα και αβίαστα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές διακρίσεις των ελληνικών αποστολών τα τελευταία χρόνια. Δεν θέλω να πω πολλά κοινότυπα και χιλιοειπωμένα για την αξία των αγώνων, θέλω όμως να επισημάνω την ανάγκη να έρθει ο κόσμος ξανά πίσω στα τερέν για να βοηθήσει την προσπάθεια των λίγων επαγγελματιών, μερικών κριτών και κάποιων εραστών της αγωνιστικής κυνοφιλίας των οποίων τη δουλειά αξιοποιούμε όλοι μας έχοντας πλέον στα χέρια μας σκυλιά πολύ καλύτερα του παρελθόντος. Η έκκληση αυτή δεν αφορά μόνο το μέσο κυνηγό, αφορά ακόμα και παλιούς κυναγωγούς, εκτροφείς, κριτές και πρώην ιδιοκτήτες. Τα προβλήματα που μπορεί κάποιος να εντοπίσει στους αγώνες, ενδεχομένως να είναι πολλά. Η αποχή όμως δεν τα λύνει. Ας περαμερίσουμε τις διαφορές μας ή τις προκαταλήψεις μας και νομίζω ότι θα βρεθεί ένας κοινός τόπος συνεργασίας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τους αγαπημένους μας σκύλους. Σημαντικό επίσης όλοι οι νέοι οι οποίοι διαβάζουν μέσα από τα περιοδικά για όλους τους σκύλους που φιγουράρουν τα ονόματά τους, για τις σημαντικές παρουσίες και τα σπουδαία τους αποτελέσματα, να έρθουν από κοντά να τους δούνε. Μια τέτοια εμπειρία μόνο θετική μπορεί να είναι και μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα προκύψουν και τα άτομα που θα προάγουν την κυνοφιλία στο μέλλον.

Γ.Τ: Ποιο είναι το επίπεδο των αγγλικών φυλών στην Ελλάδα;

Α.Γ: Το επίπεδο των αγγλικών φυλών στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Ο μέσος Έλληνας κυνηγός είναι σίγουρο ότι σήμερα έχει στα χέρια του ένα ζώο υψηλότερων προδιαγραφών από ότι στο παρελθόν. Ο μέσος όρος έχει σαφώς ανέβει. Αυτό το οποίο πρέπει να προσεχθεί είναι η «βιτρίνα» μας. Οι εκτροφείς αγγλικών φυλών θα πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα της κίνησης, καθώς επίσης και στη μεγαλύτερη τυπικότητα των ζώων. Έτσι, τα κορυφαία ζώα τα οποία προορίζονται για αγωνιστική καριέρα να έχουν περισσότερα εφόδια για να ανταπεξέλθουν στον κορυφαίο ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Οι εποχές όπου μία παγωμένη ουρά και ένα κράτημα κεφαλιού πάνω από τη ράχη ήταν αρκετό, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Γ.Τ: Ο κυνηγός τελικά να επιλέξει κουτάβι από κυνηγόσκυλα ή «αγωνόσκυλα»;

Α.Γ: Για μένα όπως και για πολλούς, ο διαχωρισμός αυτός είναι επίπλαστος και κατά τη γνώμη μου καλλιεργείται τεχνητά κυρίως από κάποιους εκτροφείς των «πραγματικών» κυνηγόσκυλων, των οποίων τα «πραγματικά» κυνηγόσκυλα σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν παρουσιαστεί ούτε σε έναν αγώνα πρακτικού κυνηγίου. Αναρωτιέμαι λοιπόν τότε ποιος είναι αυτός ο οποίος έχει αξιολογήσει αυτά τα ζώα σαν «πραγματικά» κυνηγόσκυλα. Και πώς γίνεται τα ζώα τα οποία παρουσιάζονται μπροστά σε κοινό, κρίνονται από κριτές και πολλές φορές κερδίζουν σε διεθνές επίπεδο, να χαρακτηρίζονται «εικονικά» κυνηγόσκυλα; Νομίζω πως μπορεί ο καθένας να καταλάβει τη σκοπιμότητα αυτού του διαχωρισμού. Έτσι λοιπόν αυτό που πρέπει να κάνει ένας κυνηγός όταν θέλει να αγοράσει ένα κουτάβι, να αφιερώσει λίγο χρόνο και να επισκεφθεί τους δύο ή τρεις εκτροφείς στους οποίους έχει κατασταλάξει ως επιλογές, έτσι ώστε να έχει προσωπική άποψη του επιπέδου των ζώων που έχει στη διάθεσή του ο καθένας και αναλόγως να επιλέξει.

Γ.Τ: Πολλοί διαμαρτύρονται ότι το pointer στις μέρες μας έχει άψογο στυλ αλλά όχι αίσθηση θηράματος, τι έχεις να πεις πάνω σ’ αυτό;

Α.Γ: Θα έλεγα ότι τώρα αγγίζουμε ένα θέμα που καίει. Παρά τη λατρεία που έχω σ’ αυτή τη φυλή, πρέπει να παραδεχτώ ότι το φαινόμενο της έλλειψης αίσθησης θηράματος έχει κάνει την εμφάνισή του. Τα τελευταία χρόνια ίσως λίγο πιο έντονα. Ας μην στεναχωριούνται οι φίλοι του πόιντερ με αυτό που λέω, γιατί εάν κλείσουμε τα μάτια στο πρόβλημα τότε δεν πρόκειται να το λύσουμε ποτέ. Από την άλλη μεριά, ας μην επιχειρήσουν οι λάτρεις άλλων φυλών γιατί το πρόβλημα αυτό έχει αρχίσει να χτυπάει και τις πόρτες άλλων φυλών (σέττερ, επανιέλ). Όλες οι φυλές οι οποίες εμφανίζουν μία έντονη δημοτικότητα αρχίζουν να πλήττονται από το φαινόμενο αυτό. Το πρόβλημα αυτό δε νομίζω ότι μπορεί κανείς με απόλυτο τρόπο να διατυπώσει τους ακριβείς λόγους που το έχουν δημιουργήσει. Περισσότερο υποθέσεις εργασίας μπορούμε να κάνουμε. Η άποψή μου για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι η εξής: α) Η παρουσία πολλών και τις περισσότερες φορές ανέλεγκτων θηλυκών μέσα στις διάφορες εκτροφές αρχίζει πλέον να έχει ανεπιθύμητες δράσεις. Το γεγονός ότι τα ζώα αυτά δεν έχουν κυνηγήσει ποτέ ώστε να δούμε όλο το φάσμα των προτερημάτων και μειονεκτημάτων τους, σιγά σιγά οδηγεί σε έναν εκφυλισμό του κυνηγετικού ταμπεραμέντου και της κυνηγετικής ευφυΐας που ουσιαστικά αποτελούν την αίσθηση του θηράματος. Αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο στη γειτονική μας Ιταλία, όπου οι θηλυκές οι οποίες έχουν ένα ποιοτικό καλπασμό δοκιμάζονται σε κάποια τριφυλλοχώραφα με στημένο θήραμα εκτροφείου για να ελεγχθεί η ποιότητα της φέρμας. Αν περάσουν επιτυχώς το τέστ, τότε τα ζώα αυτά μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία με όλες τις συνέπειες. β) Οι αγώνες κυρίως Μεγάλης Έρευνας ίσως να έχουν βάλει λίγο το χεράκι τους στο πρόβλημα αυτό. Οι σκύλοι αγώνων υποβάλλονται σε μια αυστηρή εκπαίδευση ώστε μεγάλο μέρος της πρωτοβουλίας τους να υποταχθεί στις ανάγκες των κανονισμών. Μέρος της κυνηγετικής ευφυΐας θυσιάζεται στο βωμό της γεωμετρικής παρουσίας. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παρουσίες των σκύλων να είναι αρκετά ομοιόμορφες, πράγμα το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωριστεί ο μεγάλος κυνηγός. Βέβαια, τα αποτελέσματα είναι αμείλικτα και τελικά αναδεικνύεται ο καλύτερος «κυνηγός» μιας και ο σκύλος αυτός μπαίνει συχνότερα στη βαθμολογία.

Το γεγονός όμως ότι ένας σκύλος είναι πιο κυνηγός από τους υπόλοιπους, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο συγκεκριμένος σκύλος είναι σπουδαίος κυνηγαράς. Υπάρχει έντονα η τάση να προτιμούνται οι σκύλοι οι οποίοι έχουν προδιάθεση να κάνουν μεγάλες ευθείες, πράγμα το οποίο κάνει πιο εύκολη τη δουλειά των κυναγωγών. Στην πραγματικότητα όμως το κυνήγι δεν είναι μία απόλυτα γεωμετρική διαδικασία. Η συνεχής όμως χρήση των συγκεκριμένων αρσενικών σκύλων με τις προαναφερθείσες θηλυκές έχει επιτείνει το πρόβλημα της απώλειας αίσθησης θηράματος. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγώνες είναι κακοί ή ότι πρέπει να καταργηθούν γιατί δημιουργούν προβλήματα. Αυτό είναι μια υπεραπλουστευμένη προσέγγιση. Η λύση θα δοθεί και πάλι μέσα από τέτοιες ανοιχτές διαδικασίες και όχι μέσα στα καφενεία. Ενδεχομένως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε αγώνες πρακτικού κυνηγίου υψηλού επιπέδου ή να αναζητηθούν νέοι τύποι αγώνων ή τέλος νέοι τρόποι αξιολόγησης ώστε να προληφθεί η εξάπλωση αυτού του φαινομένου και φυσικά να εξαληφθεί. Στο ζήτημα αυτό απάντηση θα δώσουν άτομα πιο ειδικά από μένα.

Γ.Τ: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για το ξεκίνημα του κουταβιού και σε τι θήραμα;

Α.Γ: Τα κουτάβια γενικά τα ξεκινάω σε αρκετά μικρή ηλικία. Από τεσσάρων περίπου μηνών αρχίζω τις πρώτες επαφές με το αυτοκίνητο και το χωράφι. Έτσι μαθαίνουν να ταξιδεύουν και σιγά σιγά εξοικειώνονται και με τις οσμές του χωραφιού. Ταυτόχρονα δέχονται τα πρώτα τους ερεθίσματα είτε από μικρόπουλα, είτε από πεδινές που τυχαία θα συναντήσουν στο χωράφι. Τα μαθήματα αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα, όμως είναι πολύ σύντομα και όχι πάνω από 15 λεπτά. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα κουτάβια τα οποία από τις πρώτες τους επαφές δείχνουν μεγάλο πάθος. Αυτά τα κουτάβια καλό είναι να περιμένουμε άλλους 2-3 μήνες ακόμα ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη καταπόνησή τους.

Γ.Τ: Ποια θηράματα κυνηγάς;

Α.Γ: Πηγαίνω σε όλα τα κυνήγια που κυνηγιούνται με σκύλο φέρμας με ιδιαίτερη προτίμηση στην ορεινή πέρδικα. Θεωρώ ότι ο βιότοπος της ορεινής πέρδικας αποτελεί τον «απόλυτο στίβο» δοκιμασίας ενός σπουδαίου πόιντερ και είναι ο καλύτερος τόπος για να βιώσει ο κυνηγός τη μοναδικότητα της εργασίας του.

Γ.Τ: Για κάποιον που θέλει να σου φέρει ένα κουτάβι για

ξεκίνημα, τι πρόγραμμα θ’ ακολουθήσεις;

Α.Γ: Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσουμε μία συστηματικότερη εκπαίδευση ενός νεαρού ζώου είναι μεταξύ 8 και 10 μηνών. Το σκυλάκι βγαίνει κατά μέσο όρο 4-5 φορές την εβδομάδα σε μικρά χωράφια με αρκετές πεδινές και για σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν μετά από αρκετές επαφές με θήραμα διαπιστώσω ότι ο νεαρός μαθητής δεν είναι ακόμα έτοιμος να ξεκινήσει την καριέρα του ως κυνηγός, τότε προτείνω στον ιδιοκτήτη του να αναβάλει την εκπαίδευση του σκυλάκου για 2-3 μήνες αργότερα. Έτσι ο ιδιοκτήτης δεν ξοδεύεται άδικα και παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στο ζώο να ωριμάσει ακόμα περισσότερο ώστε να μπορεί να αφομειώσει τα μηνύματα της εκπαίδευσης. Μετά τις πρώτες θετικές αντιδράσεις με το θήραμα το πρόγραμμα εκπαίδευσης εξατομικεύεται για κάθε ζώο καθώς και από τις απαιτήσεις του κάθε ιδιοκτήτη.

Γ.Τ: Τελικά το ορτύκι «χαλάει» το στιλ του pointer;

Α.Γ: Κατηγορηματικά όχι. Η άποψη αυτή είναι μύθος. Για να γίνω πιο σαφής, όταν ο σκύλος μας δεν έχει την τάση να βάζει τη μύτη του στο έδαφος και να αναζητά οσμές από κάτω, τότε δεν πρόκειται να το κάνει για το ορτύκι. Η αλήθεια είναι ότι το ορτύκι λόγω μεγέθους, συμπεριφοράς και της εποχής που το κυνηγάμε, παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες να εντοπιστεί από το σκύλο. Ειδικά εάν πρόκειται για ένα πόιντερ το οποίο κυνηγάει κρατώντας το κεφάλι του ψηλά από το έδαφος. Η οσφρητική ικανότητα όμως ενός καλού πόιντερ του δίνει τη δυνατότητα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να εντοπίσει τα ορτύκια. Στην περίπτωση όπου το ντοπιάρικο ορτύκι ποδαρώνει ασταμάτητα και λόγω προχωρημένης ώρας, η ζέστη και ο αέρας δεν βοηθάνε το σκύλο μας να το εντοπίσει, τότε ένα καλό και έμπειρο ζώο χαμηλώνοντας ίσως και σε μικρή απόσταση από το έδαφος θα καταφέρει να το φερμάρει με υψηλά ποσοστά. Ο σκύλος ο οποίος θα κολλήσει τη μύτη στο χώμα για να ιχνηλατήσει το ορτύκι που τον δυσκολεύει, είναι σίγουρο ότι έχει την τάση να «μουσμουλεύει» και θα το κάνει και σε μία δύσκολη μπεκάτσα και σε μια δύσκολη πέρδικα. Το ορτύκι δεν θα φταίει για το «χάλασμα» του υπέροχου στιλ του πόιντέρ μας. Ο σκύλος αυτός έχει ένα έλλειμμα ποιότητας το οποίο στο κυνήγι ορτυκιού δίνεται η ευκαιρία στον ιδιοκτήτη να το διαπιστώσει πιο εύκολα. Είχα την τύχη να δω εκπληκτικά ορτυκόσκυλα, τα οποία για κανένα λόγο και με κανένα τρόπο δεν μπορούσες να τα υποχρεώσεις να ιχνηλατήσουν. Γι’ αυτό λοιπόν πάρτε τους σκύλους σας και μην φοβάστε να τους πάτε για κυνήγι ορτυκιού. Εάν το υπέροχο πόιντερ δεν είναι «χαλασμένο» από τη «μάνα» του, τότε τα ορτύκια δεν πρόκειται να το «χαλάσουν».

Ελπίζω να κατάφερα να δώσω απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους ανθρώπους της «Pet Plus ΑΕΒΕ», για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και την αμέριστη συμπαράστασή τους στην προσπάθειά μου. Ευχαριστώ κι εσένα προσωπικά, καθώς και το περιοδικό «Άρτεμις», για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα κυνοφιλικά ζητήματα και να επικοινωνήσω με το αναγνωστικό σας κοινό. Τις ευχές μου για καλή συνέχεια στο έργο σας

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιούλιος 2012 17:15
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Περισσότερα στην κατηγορία αυτή: « Αγώνες Μεγάλης Έρευνας - Πολωνία 2008

56108 σχόλια

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Προσθήκη σχολίου