Articles Αγώνες Πρακτικού Κυνηγιού
Sunday, 08 August 2010 13:18

Αγώνες Πρακτικού Κυνηγιού

Written by Γιάππος Αχιλλέας
Rate this item
(1 Vote)

Μετά από τις σημαντικές αλλαγές που επιτελέστηκαν φέτος λόγω της ενεργότερης εμπλοκής του ΚΟΕ στη διοργάνωση αγωνιστικών δραστηριοτήτων, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μια σειρά άρθρων, στα οποία θα ασχοληθούμε με όλες τις διαφορετικές κατηγορίες αγώνων.

Θα ξεκινήσουμε με πρώτη αναφορά στους αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου και στη συνέχεια θα περάσουμε στην Έρευνα Κυνηγίου, Μεγάλη Έρευνα και Κλασικούς Αγώνες.

Στα άρθρα αυτά θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε σε γενικές γραμμές τους κανονισμούς που διέπουν τους αγώνες αυτούς, σε ποιους απευθύνονται, τι αναδεικνύεται σε κάθε ένα τύπο αγώνα και ποια η σπουδαιότητά τους τόσο για τις ίδιες τις φυλές, όσο και για τον κάθε απλό κυνηγό.

Φυσικό λοιπόν είναι να ξεκινάμε από τους αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου. Πρώτον, αυτοί οι αγώνες αποτέλεσαν και την αφετηρία όλων των υπολοίπων αγώνων. Δεύτερον, είναι οι αγώνες οι οποίοι δεν διέπονται από μια «αυστηρότητα» όσον αφορά την εκπαίδευση του σκύλου, με συνέπεια να απευθύνονται κατεξοχήν στον απλό κυνηγό-κυνόφιλο και τρίτον γιατί, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν το σημαντικότερο τύπο αγώνων για την ανάδειξη του πραγματικού σκύλου-κυνηγού.

Δυστυχώς στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι είμαστε από τις λίγες Ευρωπαϊκές ώρες όπου ασχολούμαστε με το κυνήγι στην αυθεντική του μορφή, οι αγώνες πρακτικού κυνηγίου ουσιαστικά δεν υπήρχαν.

Στο ξεκίνημα της Ελληνικής Κυνοφιλίας δόθηκε βαρύτητα, στη συνέχεια όμως γρήγορα το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην Έρευνα Κυνηγίου και τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον το έχει μονοπωλήσει η Μεγάλη Έρευνα. Για το πρακτικό κυνήγι το ενδιαφέρον περιορίστηκε δραματικά. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που θέλουμε να εκλέξουμε μια εθνική ομάδα πρακτικού κυνηγίου η επιλογή γίνεται από τα σκυλιά της Έρευνας Κυνηγίου.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει ότι κάτι τέτοιο είναι φυσικό, μιας και η Έρευνα Κυνηγίου και η Μεγάλη Έρευνα αποτελούν τα «εργαστήρια» της εξέλιξης των σκύλων. Για να στηρίξεις όμως μια «ερευνητική» δραστηριότητα θα πρέπει να ξεκινάς από το «α», κάτι που ισχύει σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων. Από την οικονομία, την υγεία, τη βιομηχανία, δεν θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει εξαίρεση η κυνοφιλία.

Ας δούμε λοιπόν καταρχήν τα μοντέλα τα οποία ισχύουν στις προηγμένες κυνοφιλικά χώρες. Τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ιταλία, το μεγαλύτερο μέρος του αγωνιστικού τους προγράμματος το κατέχουν οι αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου. Όταν πέρσι παρευρέθηκα στην Ιταλία για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πρακτικού Κυνηγίου, στο ξενοδοχείο το οποίο ήταν και το κέντρο της διοργάνωσης, υπήρχε αναρτημένο πρόγραμμα αγώνων που διεξήχθησαν ή επρόκειτο να γίνουν στο συγκεκριμένο χώρο. Στο πρόγραμμα αυτό υπήρχαν περίπου 40 αγωνιστικές μέρες, οι οποίες διοργανώνονταν όχι μόνο από τον ιταλικό όμιλο, αλλά και από το γαλλικό και από τον ελβετικό. Και όλα αυτά μόνο σε μια περιοχή. Αν κάνουμε την αναγωγή σε ολόκληρη την Ιταλία, θα δούμε ότι είναι μερικές εκατοντάδες οι αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου που διοργανώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια. Αντίθετα, οι αγώνες Μεγάλης Έρευνας είναι συνολικά μερικές δεκάδες για ολόκληρη την Ευρώπη. Σημειωτέον, ότι κανένας από αυτούς δεν γίνεται εντός Ιταλίας. Οι λόγοι πολλοί. Έλλειψη τερέν και άγριων πουλιών λέει η μία άποψη. Μπορεί να είναι κι αυτό. Μην αυταπατόμαστε όμως.

Είναι δυνατόν μια τεράστια χώρα όπως η Ιταλία, πανίσχυρη οικονομικά και με χαρακτηριστική ευρηματικότητα να μην μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα; Πάρα πολύ εύκολα. Οι κυριότεροι λόγοι είναι κυρίως άλλοι και θα τους αναλύσουμε όταν αναφερθούμε στο άρθρο για τη Μεγάλη Έρευνα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι κυρίαρχες κυνοφιλικές δυνάμεις δίνουν τεράστια σημασία στους αγώνες αυτούς και σίγουρα όχι τυχαία. Με μεγάλη ικανοποίηση φέτος για πρώτη φορά ο ΚΟΕ εξελίσσει τη διοργάνωση του κυπέλλου. Ο καταξιωμένος αυτός θεσμός μετατρέπεται από μια ημερήσια διοργάνωση σ’ ένα πολυήμερο πρωτάθλημα το οποίο θα συνοδεύεται από την απονομή ενός βαρύτιμου τρόπαιου. Το τρόπαιο αυτό ονομάστηκε «Michelle Iajjeta» προς τιμή του προσφάτως αδικοχαμένου κυναγωγού. Συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή του ΚΟΕ ήταν όλοι οι όμιλοι φυλών (ΟΚΑΔΕ, ΟΕΜΠΕ, ΟΚΕ), δίνοντας κι αυτοί το στίγμα τους για την αλλαγή αυτή.

Όσον αφορά τους κανονισμούς, αυτοί διαφοροποιούνται κυρίως όσον αφορά τις απαιτήσεις στην έρευνα του σκύλου. Ο σκύλος δεν χρειάζεται να «υπερβάλλει» σε ρυθμό και διάθεση, ούτε χρειάζεται να τηρήσει ένα αυστηρό πρωτόκολλο στη μέθοδο. Ο σκύλος καλείται να κάνει περίπου ότι κάνει και όταν πάει στο κυνήγι. Πρέπει να είναι παθιασμένος, συγκεντρωμένος, ευφυής, συνεργάσιμος και αποτελεσματικός. Πρέπει να συναινεί, να απορτάρει ενώ δεν επιβάλλεται να έχει ακινησία. Αν και εδώ πρέπει να πούμε ότι στο εξωτερικό και στα διεθνή πρωταθλήματα ένας σκύλος για να διεκδικήσει CACT θα πρέπει να κάνει ακινησία. Επίσης το απόρτ θα πρέπει να γίνεται κατ’ εντολή. Στην Ελλάδα CACT δίνεται και χωρίς ακινησία, ενώ συνήθως δεν γίνεται έλεγχος απόρτ, κυρίως στις αγγλικές φυλές.Τα τελευταία χρόνια δεν γινεται ελενχος απορτ ουτε στο Πανευρωπαικο Βουνου ουτε  στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπεκάτσας Πόιντερ.

Από τα παραπάνω είναι κατανοητό ότι ο καθένας ο οποίος έχει ένα σκύλο με τα συγκεκριμένα προσόντα, μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου και να διεκδικήσει μία αξιολόγηση του ζώου του.

Εδώ βέβαια πρέπει να πούμε ότι και στους αγώνες αυτούς το ζητούμενο είναι η ανάδειξη των ατόμων τα οποία εκφράζουν σε υψηλό βαθμό τη φυλή τους, κυρίως σε ότι αφορά την ποιότητα του πόντου. Έτσι νικητές αναδεικνύονται αυτοί που θα βρουν θήραμα με το σωστό για τη φυλή τους τρόπο. Παρόλα αυτά επειδή οι κριτές των αγώνων αυτών γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι από τους διαγωνιζόμενους είναι ερασιτέχνες και ίσως είναι η πρώτη φορά που δημόσια και επίσημα παρουσιάζουν τους σκύλους τους, επιτελούν και ένα εκπαιδευτικό ρόλο εκτός από την ευθύνη τους να αναδείξουν το νικητή της μέρας. Έτσι είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν μια πιο επίσημη, αντικειμενική και εξειδικευμένη άποψη για την αξία του κυνηγόσκυλού τους.

Από την άλλη μεριά οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της κυνοφιλίας θα πάρουν μια πολύ πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για το επίπεδο του μέσου κυνηγετικού σκύλου στη χώρα μας. Επίσης θα αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την αξία κάποιων σκύλων - επιβητόρων, καθώς και για το μέσο επίπεδο της κάθε επώνυμης εκτροφής. Το μόνο πρόβλημα το οποίο φαίνεται να υπάρχει στους αγώνες αυτούς είναι ότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο στους διαγωνιζόμενους το επίπεδο του αγώνα. Έτσι κάποιοι πιο ψαγμένοι ερασιτέχνες κάνουν αγωνιστική προετοιμασία στους σκύλους τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σκύλους οι οποίοι ελάχιστες διαφορές έχουν από τα σκυλιά που τρέχουν στην Έρευνα Κυνηγίου ή και στη Μεγάλη Έρευνα. Κάποιοι κριτές τα κρίνουν δίνοντάς τους την κορυφαία διάκριση, ενώ κάποιοι άλλοι τα αποκλείουν ως «εκτός επιπέδου». Αυτό δημιουργεί μια σύγχυση στους ιδιοκτήτες, ενώ κάποιους άλλους τους αποθαρρύνει μιας και δεν μπορούν όλοι να είναι έτοιμοι σε αυτό το επίπεδο. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το παραπάνω ζήτημα θα αντιμετωπιστεί ξεκάθαρα και άμεσα.

Ας δούμε όμως γιατί αυτοί οι αγώνες είναι τόσο σημαντικοί. Είναι πράγματι κατά τη γνώμη μου αγώνες κορυφαίας σημασίας για τον κυνηγετικό σκύλο. Είναι οι αγώνες που προσεγγίζουν πολύ πιο ρεαλιστικά το πραγματικό κυνήγι και φυσικά οι σκύλοι οι οποίοι διακρίνονται έχουν αν όχι μεγαλύτερη, τουλάχιστον ίση σπουδαιότητα με ένα σκύλο που διακρίνεται στην Έρευνα Κυνηγίου και στη Μεγάλη Έρευνα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σκύλοι αυτοί δοκιμάζονται σε όλων των τύπων τα τερέν και τα θηράματα. Από ορτύκι και καμπίσια πέρδικα στον κάμπο, στη βουνίσια πέρδικα σε ορεινά κακοτράχαλα βουνά και στη μπεκάτσα σε όλους τους τύπους των δασών. Όσοι ασχολούμαστε με το κυνήγι γνωρίζουμε ότι για να γίνει ένας σκύλος αποτελεσματικός σε όλα τα παραπάνω θηράματα, θα πρέπει υποχρεωτικά, πέρα από το όποιο ταλέντο διαθέτει, να περάσει πολλές μέρες στα παραπάνω τερέν κυνηγώντας τα αντίστοιχα θηράματα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους σκύλους αυτούς έχουν αποδείξει ότι έχουν επαρκές πάθος να κυνηγήσουν για αρκετές ώρες ασταμάτητα, κάτω από όλες τις συνθήκες. Είναι σκύλοι οι οποίοι έχουν αποδείξει την αντοχή τους στην υπερβολική ζέστη, στο έντονο κρύο, στο σκληρό τερέν, στο υγρό και πυκνό των δασών. Έχει δοκιμαστεί η αντοχή των πελμάτων τους, καθώς και η διατήρηση σε ικανοποιητικό επίπεδο της μύτης τους έστω και μετά από όλες τις παραπάνω δοκιμασίες.

Τέλος, αποκαλύπτεται σε όλη τους τη διάσταση η πραγματική νοοτροπία και ποιότητα των συγκεκριμένων σκύλων. Έτσι αυτά τα άτομα τα οποία μετά από ώρες κυνηγίου διατηρούν την απληστία τους για να ψάξουν τόπο

και παραμένουν ποιοτικά σε κίνηση και πόντο, τότε είναι 100% βέβαιο ότι πρόκειται για αυθεντικούς trialers.

Όλα τα παραπάνω είναι ακρογωνιαίοι παράγοντες προσδιορισμού της αξίας ενός κυνηγόσκυλου. Επίσης, όλα τα παραπάνω προσόντα είναι απαραίτητα συστατικά στοιχεία ενός σπουδαίου κυνηγόσκυλου. Και είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά δεν δοκιμάζονται ουσιαστικά στους υπόλοιπους τύπους αγώνων. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όλοι οι υπόλοιποι τύποι αγώνων είναι άχρηστοι. Απλώς εστιάζουν και αναδεικνύουν πιο εξειδικευμένα χαρακτηριστικά των σκύλων. Είναι αγώνες οι οποίοι στηρίζουν την εξέλιξη των φυλών. Όμως η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου κυνηγόσκυλων θα πρέπει να στηρίζεται στους αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου. Το επίπεδο πλέον των σκύλων έχει ανέβει σημαντικά έτσι ώστε με ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι σήμερα ο κάθε σκύλος που μπορεί να διεκδικήσει ένα CACT σε αγώνες Πρακτικού Κυνηγίου είναι βέβαιο ότι μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό κυνηγό.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να πάμε να κυνηγήσουμε δεν χρειάζεται να έχουμε στα χέρια μας έναν πρωταθλητή Μεγάλης Έρευνας. Είναι σαν να θέλουμε να αγοράσουμε ένα επιβατικό αυτοκίνητο και το πρώτο που κάνουμε είναι να κλείσουμε εισιτήρια για το Grand Prix του Μονακό. Η λογική μας σαν καταναλωτές στην περίπτωση αυτή μας στέλνει προηγουμένως στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για να δοκιμάσουμε τα «test drive» της κάθε μάρκας. Γιατί να κάνουμε κάτι άλλο για τον κυνηγετικό μας σκύλο;

Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες να αποκαταστήσουμε τη φήμη και την αξία του σπουδαίου κυνηγόσκυλου και να πάψουμε να αναφερόμαστε σε αυτόν υποτιμητικά.

Μετά από αυτή τη μεγάλη και ιστορική μεταστροφή προς αυτή την κατηγορία αγώνων, αυτό που πρέπει να γίνει από όλους τους κυνηγούς-κυνόφιλους είναι να αγκαλιάσουμε την πρωτοβουλία αυτή.

Με τη συμμετοχή τους και τη βοήθειά τους να στηρίξουν και την εξέλιξη των αγώνων αυτών. Ίσως έτσι να βρει έδαφος να αναπτυχθεί και ένας αγώνας Grand Master Πρακτικού Κυνηγίου, όπως οι πρώτοι σκύλοι του πρωταθλήματος να υποβάλλονται σε μια ειδική δοκιμασία αρκετά μεγαλύτερης των 15 λεπτών.

Last modified on Tuesday, 24 July 2012 17:25
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

350 comments

 • Comment Link DaltonMex Monday, 02 April 2018 14:52 posted by DaltonMex

  order viagra pills online
  viagra pills 100 mg
  viagra medecin generaliste
  viagra pill
  buy herbal viagra
  viagra online sales
  efeitos colaterais do viagra generico
  viagra online sales
  viagra generico farmacias similares

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link RobertBog Monday, 02 April 2018 01:44 posted by RobertBog

  caverta cheap cialis generic viagra
  buy cialis
  cialis professional cheap
  cialis
  buy cheap generic cialis online
  cialis usa
  cialis discount internet
  cialis pills
  where to buy cialis online no prescription

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link Eldonamumn Sunday, 01 April 2018 21:24 posted by Eldonamumn

  can cialis pills be cut
  generic cialis online pharmacy
  cialis sale au
  generic cialis online without script
  buy cialis legally
  cialis
  order cialis professional
  buy cialis online
  cheap cialis sale online

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link Richardrip Sunday, 01 April 2018 13:48 posted by Richardrip

  genuine cialis sale
  buy cialis online
  cialis pills india
  buy cialis
  can i buy cialis over the counter in usa
  canadian cialis
  discount brand cialis
  cialis pills
  can i cut cialis pills

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link Jerrodren Sunday, 01 April 2018 12:36 posted by Jerrodren

  cialis sale au
  generic cialis online pharmacy
  how to order generic cialis
  generic cialis
  viagra cialis buy uk
  cheap cialis
  buy cialis without prescriptions
  cialis online
  cialis tadalafil 20 mg tablets

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link Arthuretess Sunday, 01 April 2018 03:32 posted by Arthuretess

  buy cialis online discount
  cialis
  how to order generic cialis
  cheap cialis
  where to buy cialis
  canadian cialis
  buy cialis boots
  cialis usa
  buy cialis no prescription in uk

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link DavidJoile Monday, 19 March 2018 13:06 posted by DavidJoile

  get adobe
  adobe cs6
  www.creativecloud.com/redeem
  adobe creative
  adobe photoshop free download
  photoshop cc 2017
  creative cloud adobe
  adobe photoshop lightroom
  adobe 9

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link WillieSor Monday, 19 March 2018 12:03 posted by WillieSor

  cheap non prescription cialis
  generic cialis
  best place buy cialis online uk
  buy generic cialis online
  discount cialis online no prescription
  cialis online
  cialis tadalafil 20mg tablets
  cialis
  36 hour cialis sale

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link Richardnic Sunday, 18 March 2018 12:05 posted by Richardnic

  counter strike
  adobe creative cloud download
  adobe creative suite 6
  adobe creative suite
  creative
  photoshop cs5
  cs timer
  adobe photoshop lightroom
  adobe flash player

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link MatthewWal Sunday, 18 March 2018 10:23 posted by MatthewWal

  cialis for cheap
  buy generic cialis online
  cheap cialis online
  generic cialis tadalafil
  cialis sale us
  buy cialis online
  buy cialis germany
  buy cialis online
  cialis pills india

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Add comment