Articles Πανευρωπαϊκό Βουνού, Σεπτέμβριος 2009
Sunday, 20 September 2009 13:51

Πανευρωπαϊκό Βουνού, Σεπτέμβριος 2009

Written by Γιάππος Αχιλλέας
Rate this item
(2 votes)

Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα

πόιντερ βουνού

Aosta, 12-13 Σεπτεμβρίου

 

Το ραντεβού για το φετινό Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόιντερ βουνού είχε οριστεί για μια ακόμη χρονιά στο Valgrisenche, στην κοιλάδα της Aosta. Το μικρό αυτό χωριό βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία, καρφωμένο στο δυτικότερο σημείο μιας τεράστιας κοιλάδας μέσα στον απέραντο ορεινό όγκο του Λευκού Όρους (Monte Bianco).

Το Monte Bianco αποτελεί τμήμα των Άλπεων και βρίσκεται στα τριεθνή σύνορα Ιταλίας, Γαλλίας και Αυστρίας. Αποτελεί ένα απίστευτα επιβλητικό βουνό, απαράμιλλης ομορφιάς. Μεγάλα και καταπράσινα δάση κωνοφόρων χαμηλά, απόκρημνα και δυσπρόσιτα γρανιτένια τοπία ψηλότερα, που δίνουν τον ορισμό του «αλπικού τοπίου». Αχανείς πλαγιές με μεγάλες κλίσεις, τρομακτικής όψης και ύψους γκρεμοί, σάρες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν σε μήκος το χιλιόμετρο και διάσπαρτοι παγετώνες στις ψηλότερες κορυφές, απομεινάρια μιας άλλη εποχής.

Το όλο σκηνικό είναι συγκλονιστικό και όπως ήταν φυσικό, μας μάγεψε. Αξίζει να πούμε ότι το Monte Bianco φτάνει τα 4810μ. και αποτελεί τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή στην Ευρώπη, πίσω από τον Καύκασο.

Όσον αφορά τον αγώνα, την πρώτη μέρα θα διαγωνίζονταν οι σκύλοι σε αγριόγαλο, ενώ τη δεύτερη, θα γινόταν σε ορεινή πέρδικα. Την ελληνική αποστολή απαρτίζαμε ο Νίκος Κατσαρός με τον Hellenic Bill και τη Hellenic Serbia κι εγώ με τη Rebecca tou Giappou. Ελληνικό παρόν και στην ομάδα των κριτών με τον κ. Σάκη Πονηρέα.

Η άφιξή μας στο Valgrisenche γίνεται την Πέμπτη αργά το βράδυ και ως εκ τούτου δεν έχουμε ιδιαίτερα εικόνα του τοπίου που μας περιβάλλει. Την Παρασκευή θα είχαμε το χρόνο να περιηγηθούμε στην περιοχή και να προπονήσουμε λίγο τα σκυλιά μας στο άγνωστο αυτό περιβάλλον.

Το πρωί της επόμενης μέρας επικοινωνούμε με τον κ. Lavacchielli, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, ώστε να μας καθοδηγήσει.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο κ. Lavacchielli εκπροσωπούσε την Ιταλία ως κριτής, ήταν επίσης ο πρόεδρος του τοπικού κυνοφιλικού ομίλου της Aosta και ήταν ο νικητής του συγκεκριμένου Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος τόσο το ‘07, όσο και το ‘08 με την Neuve.

Μετά τις οδηγίες του διοργανωτή πηγαίνουμε με το Νίκο στον τόπο που μας υπέδειξε ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους σκύλους μας να εξοικειωθούν με το συγκεκριμένο τερέν. Ο αρχικός μας ενθουσιασμός αρχίζει να κλονίζεται καθώς διασχίζουμε τις περιοχές όπου ευδημούν οι αγριόγαλοι. Απόκρημνες πλαγιές με τεράστιους φυτεμένους βράχους, σκεπασμένες με ελατοδάση, ενώ το ελάχιστο διαθέσιμο έδαφος καλύπτεται πλήρως από μύρτιλους και ροδόδεντρα. Πρόκειται για δύο χαμηλούς θάμνους οι οποίοι απλώνονται σαν χαλί κάτω από τα έλατα. Το ύψος τους σε ορισμένα σημεία φτάνει το ένα περίπου μέτρο και έχουν ένα μικρό καρπό με τον οποίο τρέφεται ο αγριόγαλος. Η εικόνα του συγκεκριμένου τοπίου μάλλον έχει κλονίσει το ηθικό μας, μιας και το μέρος δείχνει αδιαπέραστο. Ευελπιστούμε ότι τελικά ο αγώνας θα γίνει σε τερέν πιο προσπελάσιμα και ένα τέτοιο μέρος επιλέγουμε για να προπονήσουμε τους σκύλους μας.

Μετά τα πρώτα 3-4 λεπτά οι σκύλοι μας δείχνουν να προσαρμόζονται γρήγορα. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι αυτά τα αλπικά ρίκια δεν είναι τόσο σκληρά και αδιαπέραστα όπως είναι ο δικός μας κέδρος. Οι ελπίδες μας αναπτερώνονται.

Το βράδυ της παραμονής του αγώνα η διοργάνωση παραθέτει γεύμα σε τοπικό ξενοδοχείο. Εκεί μας περιμένει μια δεύτερη ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη. Ολόκληρο Πανευρωπαϊκό και ήταν παρόντες 7 άνθρωποι. Ο κύριος και η κυρία Lavacchielli, δυο Γάλλοι συμμετέχοντες, ένας Γάλλος κριτής κι εμείς, οι δύο Έλληνες. Οι πρώτες στιγμές ήταν μάλλον αμήχανες, ενώ στη συνέχεια άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της μάλλον παρακμιακής κατάστασης. Από την κουβέντα προέκυψε ότι προσωπικές και «πολιτικές» αντιπαραθέσεις μεταξύ μεγαλοπαραγόντων της Ευρωπαϊκής κυνοφιλίας, οδήγησε κάποιες χώρες παραδοσιακές του συγκεκριμένου θεσμού, να μην αποστείλουν εθνικές ομάδες. Θλιβερό κι όμως αληθινό. Μέσα στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των πόιντερ, ήρθε να προστεθεί και η πολιτική σκοπιμότητα. Χαρακτηριστικό ήταν ότι η ελληνική εθνική έσωσε τη διοργάνωση, διότι σε περίπτωση απουσίας μας δεν συμπληρώνονταν οι συμμετοχές για να γίνει ένας αγώνας CACIT, όπως ορίζει η FCI.

Mετά την πρώτη ψυχρολουσία ακολουθεί και δεύτερη. Αργότερα το βράδυ διαπιστώνουμε ότι η «διάσημη» ιταλική ομάδα αποτελείται από ένα μόνο σκύλο. Ολόκληρη κυνοφιλική αυτοκρατορία και υπήρχε μόνο ένας εκπρόσωπος των πόιντερ. Η θλίψη μας τεράστια για το πώς προσωπικές διαμάχες και εσφαλμένες πολιτικές οδήγησαν την κορυφαία φυλή βουνού, σε μια εξαφάνιση.

Στην προσπάθειά του το ιταλικό πόιντερ club να αναζητήσει και να αναδείξει άξια άτομα της φυλής, έχει αθλοθετήσει χρηματικό έπαθλο 1000Euro­, για οποιοδήποτε πόιντερ πετύχει μια βαθμολογία ECC στο τουρνουά του Saladini Pilastri. Η πρόκληση αφορά σκύλους όλων των εθνικοτήτων και όχι μόνο ιταλικούς, ενδεικτικό της κρίσης.

Την επόμενη μέρα το πρωί συγκεντρωνόμαστε για τον αγώνα. Έχει ήδη φτάσει και ο δικός μας Σάκης Πονηρέας, ενώ συναντάμε και τον Ιταλό «άνθρωπο - εθνική». Μεταξύ μας και ελάχιστοι θεατές. Το καραβάνι ξεκινά και καταλήγει στην άκρη ενός εξαιρετικά πυκνού και απόκρημνου δάσους. Είμαστε μάλλον απαισιόδοξοι, μιας και οι δικοί μας σκύλοι είναι οι μόνοι που δεν έχουν ξαναβρεθεί σε όμοιο τόπο.

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι σκύλοι δένονται και ακολουθούν τους κριτές ώσπου να έρθει η σειρά τους να διαγωνιστούν. Αυτή είναι μια ακόμη δοκιμασία που ποτέ ξανά δεν έχουν υποστεί οι σκύλοι μας. Ταλαιπωρούνται και μας ταλαιπωρούν, μιας και δεν ακολουθούν υπομονετικά, αλλά τραβάνε στα λουριά συνεχώς. Η υγρασία υπερβολική, νερά τρέχουν από παντού και οι μύτριλοι εξαιρετικά πυκνοί και ψηλοί. Υπό της παρούσες συνθήκες το να κατορθώσεις να παραμείνεις όρθιος ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο καθήκον. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι όλοι οι υπόλοιποι είχαν μπαστούνια με ένα καρφί στο κάτω άκρο.

Ο αγώνας ξεκινάει και ο Hellenic Bill τρέχει πρώτος με ένα Γάλλο. Πολύ γρήγορα προσαρμόζεται στο τερέν και έχει επιβληθεί του συνδιαγωνιζόμενού του. Δείχνει κάποιες τάσεις υπερβολής στην έρευνά του, όμως παρόλα αυτά κατορθώνει να κρατηθεί στο τερέν. Αμέσως μετά τρέχει η Rebecca με την Cocote της Catherine Boudet. Μάλλον μια άτυχη κλήρωση, μιας και η Cocote είναι μια πολύ διάσημη και έμπειρη σκύλα σ’ αυτού του τύπου τους αγώνες.

Οι δυο σκύλες με το που λύνονται, κοντράρονται στην προσπάθειά τους να «μετρήσει» η μία την άλλη. Έτσι το λάθος δεν αργεί να γίνει. Ελάχιστα μέτρα μετά δυο αγριόγαλοι φεύγουν ανεκμετάλλευτοι.

Δίνεται λεπτό και οι σκύλες συνεχίζουν κάνοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό ζευγάρι. Ρυθμός, δύναμη και συνεργασία είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά και των δύο. Λίγο αργότερα μια φέρμα γεμάτη ένταση της Rebecca στη ρίζα ενός βράχου μέσα στους θάμνους, ανέβασε την αδρεναλίνη. Δυστυχώς ο αγριόγαλος απουσίαζε. Η άγνοια του συγκεκριμένου θηράματος που περπατάει σαν δαίμονας, στοίχισε ένα πιθανό πόντο.

Στη συνέχεια οι υπόλοιποι σκύλοι κάνουν από μέτριες έως απογοητευτικές εμφανίσεις και πετιούνται αρκετά γρήγορα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ολόκληρη τη διαδρομή δεν βρήκαμε άλλα πουλια. Η μέρα τελειώνει και καλείται σε επανάκληση ο Bill.

Ο Bill λύνεται και ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά βρίσκεται φερμαριστός στην άκρη από ένα ρυάκι, μέσα στα ροδόδεντρα. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το πουλί δραπέτευσε. Έτσι τελείωσε και η πρώτη μέρα, με κανένα σκύλο στη βαθμολογία.

Την Κυριακή ο αγώνας γίνεται σε ορεινή πέρδικα και είμαστε πιο αισιόδοξοι για κάποιο καλό αποτέλεσμα. Αφού περάσαμε με επιτυχία το πρώτο δύσκολο τεστ, τώρα ανησυχούσαμε μόνο για την παρουσία των πουλιών. Τον αγώνα τώρα ξεκινάει η Rebecca με ένα γαλλικό σκύλο, ο οποίος δυσκολεύεται να ξεκινήσει στην απόκρημνη πλαγιά και μετά από λίγα λεπτά το τούρνο διακόπτεται. Υπόλοιπο χρόνου για τη Rebecca. Οι υπόλοιπες συμμετοχές βουλιάζουν στη μετριότητα, με μοναδική εξαίρεση την Cocote, η οποία είναι δυναμική και πολύ πληθωρική, δείχνει όμως κάποια κενά στη συγκέντρωσή της. Τελευταία έχει μείνει η Serbia του Νίκου, η οποία τρέχει με τη Rebecca που έχει υπόλοιπο χρόνου. Το ζευγάρι αυτό κέρδισε τις εντυπώσεις. Μακράν το καλύτερο τούρνο της ημέρας. Το τρόπαιο έχει πάρει πλέον χρώμα ελληνικό και το μόνο που λείπει είναι τα πουλιά.

Το ζευγάρι αυτό αφήνεται να ψάξει όσο τόπο αντέχει. Δυστυχώς πουλιά πουθενά. Κάποιo παλιό τραύμα της Rebecca βγαίνει στην επιφάνεια και το τούρνο σταματάει. Επανάκληση στη Serbia και στην Cocote. Άδοξα τελειώνει και αυτή η διαδρομή.

Μετά από δυο μέρες στους υπέροχους αυτούς τόπους κατορθώσαμε να συναντήσουμε δύο μόνο αγριόγαλους. Έτσι τελείωσε η διοργάνωση χωρίς να ανακηρυχθεί πρωταθλητής βουνού για το ‘09.

Προσπαθώντας να μάθουμε γι’ αυτή τη μεγάλη απουσία πουλιών, μας είπαν ότι φέτος ο χειμώνας τους ήταν εξαιρετικά βαρύς. Χαρακτηριστικό είναι ότι το χιόνι στην κοιλάδα έφτασε τα έξι μέτρα, ενώ στα ορεινά χωριά που υπάρχουν στα περάσματα για Γαλλία και Ελβετία, το χιόνι έφτασε τα 14 μέτρα!

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι έγινε στις περιοχές όπου διεξήχθη ο αγώνας. Η προστασία των θηραμάτων και ο έλεγχος είναι αυστηρότατος, ενώ είναι συγκλονιστική η κυνηγετική κουλτούρα των ντόπιων κυνηγών. Δυστυχώς όμως η επίδραση των καιρικών συνθηκών στους πληθυσμούς των θηραμάτων είναι καταλυτική.

Η διοργάνωση έκλεισε με μια σεμνή τελετή όπου ο κ. Lavacchielli εμφανώς συγκινημένος μας δώρισε ένα υπέροχο βιβλίο για το Monte Bianco, το βουνό που προφανώς λατρεύει. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Dellatore, ο οποίος μας δήλωσε ότι ως πρόεδρος του Διεθνούς Πόιντερ Club, σκέφτεται να αλλάξει τον τόπο τέλεσης του συγκεκριμένου αγώνα για τη χρονιά που μας έρχεται. Υποψήφια χώρα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να είναι η Ελλάδα. Φαίνεται πως η επικοινωνία με το Σάκη Πονηρέα ήταν καταλυτική στη διαμόρφωση μιας τέτοιας απόφασης. Φυσικά η συνέπεια των ελληνικών εθνικών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις έπαιξε και αυτό σημαντικό ρόλο. Ας ελπίσουμε μια τέτοια σκέψη να ευοδωθεί και να μπορέσουμε να δείξουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη την ομορφιά των ελληνικών βουνών, καθώς και το υψηλό επίπεδο των ελληνικών πόιντερ. Ραντεβού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Last modified on Tuesday, 24 July 2012 17:32
Γιάππος Αχιλλέας

Γιάππος Αχιλλέας

Website: www.giappos-pointers.gr E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

444 comments

 • Comment Link ArthurNible Monday, 02 April 2018 19:15 posted by ArthurNible

  sildenafil 50mg price
  viagra pills 100 mg
  generic viagra pas cher
  viagra tablets
  viagra online authentic
  viagra sales
  buy viagra in delhi
  viagra online sales
  good site to buy viagra

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link ArthurNible Monday, 02 April 2018 14:09 posted by ArthurNible

  cheap viagra and cialis on line
  viagra pills 100 mg
  buy liquid viagra online
  viagra pills 100 mg
  viagra buying in mexico
  viagra sale
  pillenpharm viagra generika
  viagra online sales
  feel like viagra pill face

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link EmersonCar Monday, 02 April 2018 07:16 posted by EmersonCar

  cialis cheap prescription
  buy cialis
  best place buy generic cialis online
  cialis online
  cheap cialis black
  cialis canada
  buy cialis 5 mg canada
  canadian cialis
  cialis pills pictures

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link DonaldDrIth Monday, 02 April 2018 02:05 posted by DonaldDrIth

  cialis pills uk
  generic cialis online pharmacy
  cheap cialis generic no prescription
  generic cialis
  much cialis pills
  buy cialis online
  buy cialis online discount
  cialis
  cialis 20mg cheap

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link AlvinBEK Sunday, 01 April 2018 20:40 posted by AlvinBEK

  how to buy cialis online in australia
  cialis generic
  can cialis pills be split
  generic cialis online without script
  buy cialis from uk
  buy cialis
  can you split cialis pills in half
  cialis
  cheapest way to buy cialis

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link Jerrodren Sunday, 01 April 2018 09:03 posted by Jerrodren

  cheap cialis eu
  generic cialis
  cheap cialis and viagra
  cialis generic
  cialis for sale in usa
  buy cialis online
  cialis cheap online
  cheap cialis
  buy cialis kuala lumpur

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link Lewisgox Sunday, 01 April 2018 02:50 posted by Lewisgox

  discount canadian pharmacy cialis
  cheap cialis
  cialis uk sale
  buy cialis
  buy authentic cialis
  cialis canada
  buy genuine cialis online
  cialis pills
  where to buy cialis online in canada

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link Andrewglusa Monday, 19 March 2018 11:15 posted by Andrewglusa

  download creative cloud
  adobe creative
  download adobe creative cloud
  creative suite
  adobe creative
  adobe photoshop cc 2017
  adobe creative suite 6
  adobe photoshop cs6
  photoshop

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link MichaelCek Monday, 19 March 2018 09:22 posted by MichaelCek

  order cialis at online pharmacy
  buy generic cialis online
  order cialis no prescription canada
  generic cialis tadalafil
  buy cheap viagra and cialis
  cialis online
  cheap cialis lilly
  cialis online
  buy cialis online new zealand

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 • Comment Link Randytoisy Sunday, 18 March 2018 16:26 posted by Randytoisy

  adobe reader 無料ダウンロード
  creative suite
  adobe create
  adobe cs6
  creative cloud files
  adobe photoshop lightroom
  adobe
  adobe photoshop lightroom
  download acrobat reader

  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Add comment