Πρότυπο - Μορφολογία SOLARO

Η επίσημη περιγραφή των εθνικών χαρακτηριστικών , είναι σε μεγάλο βαθμό ελλιπής έτσι ώστε να καθίσταται δύσκολο να κάνουμε μια ακριβή περιγραφή του προτύπου. Για να  ξεπεραστεί αυτή η αρχική δυσκολία, ο Giuseppe Solaro, ένας από τους  πιο σημαντικούς κυνοτέχνες όλων των εποχών , δημιούργησε ένα μνημειώδες περιγραφικό σχέδιο εθνικών χαρακτηριστικών, τις οποίες παρουσίασε στο Παγκόσμιο Κυνολογικό Συνέδριο του Μονάχου το 1937. Ακλουθεί μια σύντομη σύνοψη του προτύπου του Solaro.

1) Κεφάλι

Δολικοκέφαλα, αυτά στα οποία το συνολικό μήκος του κεφαλιού είναι τα 4/10 του ύψους στο ακρώμιο. Το μήκος του ρύγχους είναι το μισό του μήκους του κεφαλιού, ούτως ώστε το μισό της κεφαλής πρέπει να βρίσκεται σε μια οριζόντια γραμμή η οποία ενώνει τις δυο εσωτερικές γωνιές των ματιών .

Το δυζυγωματικό πλάτος του κρανίου θα πρέπει να είναι μικρότερο από το μισό του συνολικού μήκους του κρανίου, γι’αυτό και ο κεφαλικός δείκτης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 45. Οι διευθύνσεις των δυο αυτών επιμηκών αξόνων του κρανίου και του ρύγχους είναι συγκλίνοντες. Προεκτείνοντας προς τα πίσω τον άνω επιμήκη άξονα του ρινικού καλάμου θα πρέπει πάντοτε αυτός να  περνά κάτω από το οστό της ινιακής απόφυσης,

2) Ακρορύνιο

Βλέποντας το σε προφίλ, είναι ελαφρώς υπερυψωμένο από την οριζόντια γραμμή του ρινικού καλάμου και δεν προεξέχει από την πρόσθια κάθετη των χειλιών αλλά η πρόσθια όψη του βρίσκεται στο ίδιο κάθετο επίπεδο της πρόσθιας όψης του ρύγχους.

Πρέπει να είναι μεγάλο ,υγρό και φρέσκο με τα ρουθούνια καλά ανοιχτά και ευκίνητα. Τα ρινικά πτερύγια δεν πρέπει να είναι σαρκώδη, αλλά λεπτά και οι δυο όψεις τους , η άνω και οι πλάγιες θα πρέπει να δημιουργούν με την πρόσθια όψη ένα καθαρό κάθετο χείλος και όχι κυκλικό.

Ο χρωματισμός θα πρέπει να είναι σκούρος κηλιδώδης μανδύας ,αλλά στο άσπρο-πορτοκαλί πόιντερ οι βλεννογόνοι θα μπορούσαν να είναι κρεατί έως μαύρο.  Ένας ελαφρύς αποχρωματισμός δεν αποτελεί σοβαρό ελάττωμα.

3) Ρινικός κάλαμος

Ευθύγραμμος . Το μήκος και η διεύθυνση περιγράφονται στο κεφάλι. Το πάχος του μετρημένο στο μέσο του μήκους του, θα πρέπει να φτάνει στο 30%του συνολικού μήκους της κεφαλής ή το 70% του ίδιου του μήκους του ρινικού καλάμου.

4) Χείλη και ρύγχος

Τα άνω χείλη σε πρόσθια όψη δημιουργούν στο κάτω τμήμα τους και συγκεκριμένα στο σημείο επαφής τους ένα ημικύκλιο. Είναι πληθωρικά και γι’αυτό η πρόσθια όψη του ρύγχους είναι καλά ανεπτυγμένη σε ύψος. Θα πρέπει όμως να είναι καλά ανεπτυγμένο και σε πάχος και θα πρέπει να εμφανίζεται πεπλατυσμένο.

Το κάτω πλάγιο προφίλ του ρύγχους πριν την συναφή χειλιών, αποτελεί τμήμα αυτών και στο ύψος της συναφής  χαρακτηρίζεται από μια πτυχή του δέρματος.

 

Pg36_LbrA

Χείλος σωστό

 

Pg36_LbrB

Χείλος πλαδαρό

 

 

Pg36_LbrC

 Χείλη με αφανή συναφή

 

Το άνω-κάτω και πλάγιο προφίλ του ρύγχους εμφανίζεται ως ένα ημικυκλικό τόξο μικρής διαμέτρου. Κρατώντας το ρύγχος σε οριζόντια γραμμή θα πρέπει το κατώτερο τμήμα του παραπάνω ημικυκλίου να μην ξεπερνά προς τα κάτω το επίπεδο της συναφής χειλιών η οποία θα πρέπει να αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του κάτω προφίλ του ρύγχους. Η συναφή αυτή θα πρέπει να  είναι έντονη και ο βλεννογόνος της καλά εμφανής δηλαδή ο βλεννογόνος της πτυχής αυτής του άνω με το κάτω χείλος θα πρέπει να είναι αρκετά εμφανής. Η θέση της συναφής  θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό κοντύτερα στην στοματική κοιλότητα. Ένα χαρακτηριστικό που συνδέεται με την συναφή χειλιών των πόιντερ είναι ότι η πτυχή του δέρματος που ξεκινά αμέσως πίσω από την συναφή σε κατεύθυνση σχεδόν οριζόντια προς την περιοχή της παρωτίδας και του λαιμού σαν σε μορφή λωρίδας , δίνοντας μια όψη κρεμαστή, του κάτω τμήματος των μάγουλων. Η λωρίδα αυτή είναι το δέρμα που καλύπτει τον γελαστήρα μυ του Santorini.

Τα χείλη πρέπει να αποτελούνται από λεπτό ιστό, όχι βαρύ ούτε όμως εκκρεμμοειδες η χάλαρο.

Το ρύγχος σε ύψος (η βάθος) – μετρημένο στο ύψος της συναφής – πρέπει να φτάνει τα 8,5/10 του μήκους του.

Το μήκος του ρύγχους αντιστοιχεί στο μήκος του ρινικού καλάμου.

Η υποκόγχια περιοχή θα πρέπει να είναι καλά λαξευμένη. Οι πλάγιες όψεις του ρύγχους θα πρέπει να είναι παράλληλες γι’αυτό η πρόσθια όψη του ρύγχους είναι τετράγωνη.

5) Σιαγόνες

Η εμφάνιση τους δεν είναι στιβαρή. Με φυσιολογική ανάπτυξη και τα οδοντικά τόξα επακριβώς αντικριστά, δηλαδή οι πίσω όψεις των άνω κοπτήρων θα πρέπει να έρχονται σε πλήρη επαφή με την πρόσθια όψη των κάτω κοπτήρων. Οι κλάδοι της κάτω σιαγόνας είναι σε ευθείες  γραμμές  σε όλο το μήκους τους.

 

Pg37_CrMsc

Κρανίο με την σιαγόνα σε παρουσίαση

 

 

Pg37_Mnd

 Η γνάθος

 

Το σώμα της σιαγόνας πρέπει να είναι καλά ανεπτυγμένο και πλήρες στο πρόσθιο τμήμα της ούτως ώστε να αποτελούν στήριγμα των άνω χειλιών στην ένωση τους. Τα δόντια πρέπει να είναι λευκά, ευθύγραμμα, πλήρη σε αριθμό και ανάπτυξη.

6) Αυτί

Το αυτί θα πρέπει να είναι κρεμαστό , μαλακό, λεπτό ,πτυχωτό σε σχήμα σχεδόν τριγωνικό και πεπλατυσμένο, ώστε να εφάπτεται σε όλο το μήκος του στο τοίχωμα των μάγουλων και των παρωτίδων. Η βάση τους είναι πλατιά και καταφύονται πολύ πιο πάνω από τα ζυγωματικά τόξα δηλαδή στο άνω τμήμα των κροταφικών μυών ώστε θα λέγαμε ότι το άνω πλάγιο προφίλ του κρανίου ορίζεται από την κατάφυση των αυτιών. Η κατάφυση αυτή προς τα πίσω ορίζεται από την ένωση της κεφαλής με τον λαιμό και προς τα μπρος φτάνει στα μισά του κρανίου. Η κορυφή του αυτιού καταλήγει σε μια μύτη στενή και ποτέ πολύ κυκλική . Ο χόνδρος του αυτιού πρέπει να είναι λεπτός και να καλύπτεται από δέρμα πολύ εκλεπτυσμένο  ώστε τα επιφανειακά αγγεία; της εξωτερικής επιφάνειας να είναι καλά ορατά. Αυτή η επιφάνεια θα πρέπει να καλύπτεται από δέρμα με εξαιρετικά κοντό τρίχωμα. Το μήκος του αυτιού πρέπει να φτάνει μέγιστα στο χείλος (κάτω ) του λαιμού. Το μήκος του αυτιού πρέπει να αντίστοιχη στο μήκος του ρύγχους. Έτσι σε πόιντερ 60 εκατοστών ύψους στο ακρώμιο το μήκος του κεφαλιού είναι 24 εκατοστά , ενώ το μήκος του αυτιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12 εκατοστά. 

7) Μάτι

Τα μάτια πρέπει να είναι μεγάλα, στρόγγυλα και γυαλιστερά. Δεδομένου της εμφανής ανάπτυξης των μετωπιαίων κόλπων, πρέπει τα μάτια να βρίσκονται υπομετωπιαία. Η έσω γωνία των βλεφάρων πρέπει να βρίσκεται στο μέσο της απόστασης του προσθίου άκρου του ρύγχους και του εξωτερικού απώτερου άκρου της ινιακής ακρολοφίας. Ο οφθαλμικός βολβός έχει σχήμα σφαιρικό. Ούτε κοίλο, ούτε προεξέχον.

 

 

Pg40_Occ

Μάτια σε τοποθέτηση υπομετωπιαία

 

Η ίριδα έχει χρώμα σκούρας ώχρας. Στο άσπρο πορτοκαλί είναι ανεκτό ένα χρώμα όχι τόσο έντονο, όμως ποτέ ένα χρώμα ανοιχτό. Τα βλέφαρα πρέπει να εφάπτονται αρμονικά στον οφθαλμικό βολβό. Το βλεφαρικό χείλος πρέπει να είναι κυκλικό και όχι αμυγδαλωτό. Το χρώμα  των βλεφαρικών χειλιών πρέπει να είναι στο σκούρο κηλιδωτό του μανδύα. Στο άσπρο-πορτοκαλί πρέπει να είναι μαύρο η να μαυρίζει. 

8) Λαιμός

Το μήκος του λαιμού μετρημένο από την βάση του αυχένα έως το ακρώμιο, με τον λαιμό σε έκταση, είναι ίσο με το μήκος της κεφαλής δηλαδή πρέπει να φτάνει τα 4/10 του ύψους στο ακρώμιο. Η περίμετρος του στα μισά του μήκους του σε ένα πόιντερ 60 εκατοστών στο ακρώμιο, πρέπει να είναι 40 εκατοστά δηλαδή 3/5 ή και περισσότερα του μήκους του. Σε σχέση με το ύψος του (ακροώμιο) η διάμετρος θα πρέπει να είναι τα 2/3 η 66,66% του συγκεκριμένου ύψους. Γι’αυτό ο λαιμός πρέπει να είναι καλά δομημένος μυϊκά , στεγνός , μακρύς και ελαφρύς. Το άνω προφίλ του λαιμού είναι τοξοειδές και σταδιακά μειώνεται καθώς προχώρα προς το ακρώμιο. Το κάτω προφίλ δεν πρέπει να χαλάει από την παρουσία χαλαρού δέρματος.

 

Pg40_Col1Pg40_Col2

              Σωστός λαιμός                                             Καθετος λαιμός

 

Pg40_Col3Pg40_Col4

Λεπτός λαιμός                                                            Παχύς λαιμός

 

Πρόσθια άκρα

9) Ωμοπλάτη

Πρέπει να είναι μακρά, κεκλιμένη με μακριούς μυς καλά σχηματισμένους και  να ξεχωρίζουν εμφανώς μεταξύ τους οι δυο ωμοπλάτες.

 

Pg41_Sp1

Ωμοπλάτη σωστά κεκλιμένη

 

Η ωμοπλάτη πρέπει να είναι ελεύθερη σε κίνηση . το μήκος της είναι σχετικά περισσότερο του 1/4 του ύψους του ακρωμίου και σε ένα πόιντερ 60 εκατοστών ύψους, η ωμοπλάτη δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 16 εκατοστά. Η κλίση της πρέπει να είναι 45ο έως 55ο σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο.

Σε σχέση με το μέσο επίπεδο του σκύλου σε όρθια στάση, η κορυφές της ωμοπλάτης πρέπει να είναι πολύ κοντά η μια στην άλλη και δεν πρέπει να απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 1,5 εκατοστό.

 

Pg41_Sp3

Σωστό μετακάρπιο

 

 

Pg41_Sp2

Βραχίονας πολύ κεκλιμένος

 

Pg41_Sp4

Μετακάρπιο λίγο ίσιο

10) Βραχίονας (μπράτσο)

Ο βραχίονας είναι καλά στερεωμένος στον κορμό στα άνω 2/3 του και όπως η ωμοπλάτη θα πρέπει να έχει γερούς και μακριούς μυς, ευδιάκριτους με γερά οστά. Η κλίση του είναι μικρότερη της ωμοπλάτης και βρίσκεται μεταξύ 60ο και 70ο με το οριζόντιο επίπεδο και το μήκος του είναι περίπου 30% του ύψους στο ακρώμιο. Η γωνία βραχίονα-ωμοπλάτης είναι 110ο θεωρώντας ότι η ωμοπλάτη έχει 45ο κλίση. Η διεύθυνση του είναι σχετικά παράλληλη στο μέσο επίπεδο του σώματος . Στο κάτω μέρος τους είναι ελεύθερο από τον κορμό , για αυτό η μασχάλη του πρέπει να είναι ψηλά

Pg42_AppA1Pg42_AppA2

Μπροστινό σωστό πάτημα σε προφίλ                 Σωστή θέση εμπρός ποδιών

 

11) Αντιβράχιο

Παρουσιάζεται έως μια ευθεία κάθετη γραμμή με γερό οστό. Η τομή του είναι οβάλ. Αποτελείται από γέρο οπίσθιο τένοντα (καμπτήρας τένοντας του καρπού) εμφανώς σχηματισμένο με την παρουσία αύλακας. Το μήκος του είναι ίσο με το μήκος του βραχίονα και λίγο λιγότερο από το 1/3 του ύψους του ακρωμίου και συγκεκριμένα το 29,8%. Το ύψος του όλου κάτω άκρου στον αγκώνα ( κορυφή του ωλέκρανου) είναι το 50,87% του ύψους στο ακρώμιο. Έτσι σε ένα πόιντερ 60 εκατοστών το ύψος στον αγκώνα είναι 30,5 εκατοστά.

 

Pg42_AppBC1Pg42_AppD1

Εμπρός πάτημα όχι σωστό                                                    Κάθετο εμπρός πάτημα

 

Pg42_AppB2Pg42_AppC2

Εμπρός ραιβοποδία                                                               Εμπρός βλαισοποδία

 

12) Καρπός

Ο καρπός ακολουθεί την κάθετη  γραμμή του αντιβραχίου. Πρέπει να είναι στεγνός, ευκίνητος , να καλύπτεται από λεπτό δέρμα και το καρπικό φύμα να είναι καλά προεξέχον.

 

13) Μετακάρπιο

Τα μετακάρπια πρέπει να είναι πεπλατυσμένα  από εμπρός προς τα πίσω και να ακολούθου την κάθετη ευθεία του αντιβραχίου σε πρόσθια όψη. Το πάχος τους είναι μικρότερο από αυτό των αντιβραχίων. Πρέπει να είναι στεγνά , καλυμμένα από  λεπτό δέρμα με ελάχιστο υποδόριο κυτταρικό ιστό ούτως ώστε να γίνονται καλά εμφανή και να ξεχωρίζουν σαφώς το ένα από το άλλο τα τέσσερα οστά των μετακαρπίων.

 

Pg43_Mtc1Pg43_Mtc2Pg43_Mtc3

Σωστή κλίση μετακαρπίου                            Μετακάρπιο ευθύ                           Μετακάρπιο πολύ  κεκλιμένο

 

Το ύψος τους δεν πρέπει να είναι λιγότερο από το 1/6 του ύψους όλου του άκρου έως τον αγκώνα. Όταν τα βλέπεις σε προφίλ θα πρέπει να είναι σχετικά επικλινή. 

14) Πέλμα

Το σχήμα τους είναι οβάλ (πέλμα λαγού) , δάχτυλα ενωμένα μεταξύ τους και τοξοειδή, καλυμμένα με τρίχωμα πυκνό και κοντό. Τα δακτυλικά μαξιλαράκια είναι λίγο σαρκώδη, τα πέλματα στεγνά, σκληρά και χρωματιστά. Τα νύχια σκληρά, κυρτά και χρωματιστά. 

15) Σώμα

Το μήκος του κορμού μετρημένο από την βραχιονοομωπλατια κορυφή μέχρι το πίσω μέρος του ισχίου είναι ίσο με το ύψος στο ακρώμιο. 

16) Στήθος

Φαρδύ και καλά ανοιχτό, θωρακικοί μυς καλά σχηματισμένοι. Το φάρδος είναι ευθέως ανάλογο με το φάρδος των πλευρών , μεταξύ των πλαγίων ορίων  του (άνω πρόσθια άκρα των βραχιόνων) και φτάνει το 25% του ύψους στο ακρώμιο.

 

Οι γραμμές ΑΒ και CD δείχνουν τις κλίσεις των ωμοπλατών σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο του κορμού

 

 

Pg44_Mes1

Pg44_Mes2
Pg44_Mes3

Κορυφές ωμοπλατών

ομαλά στενές

Βραχύμορφο

κορυφές ωμοπλατών

απομακρυσμένες

Δολικόμορφο

κορυφές ωμοπλατών

πολύ στενές

                                           

 

17) Πλευρά

Φαρδιά, κατεβαίνουν προς το ύψος των αγκώνων η λίγο πιο χαμηλά, βαθύ , κοίλο στα μισά του ύψους του. Η εγκάρσια διάμετρος είναι μεγίστη στο μέσο του ύψους του, μειώνεται δε αισθητά όσο προχωρεί προς το στέρνο, όχι όμως τόσο ώστε να παίρνει το σχήμα καρίνας.

Pg45_TorCo5

Πλευρά σωστά κυρτωμένα


Τα πλευρά για τον λόγο αυτό είναι μακρά , καλά κυρτά και τα πλευρικά τόξα είναι καλά ανοιχτά. Τα μεσοπλεύρια διαστήματα είναι σαφώς εμφανή. Οι τελευταίες ψευδοπλευρές είναι αρκετά κοντά στο πρόσθιο άκρο του μηρού.

 

Pg45_TorCo4Pg45_TorCo6

Θώρακας βαρελοειδής                                     Πλευρά επίπεδα

 

Η θωρακική χώρα είναι μακρά , σε προφίλ η περιοχή αυτή έχει ημικυκλικό σχήμα και δείχνει να καλύπτει την κοιλιά. Η περιφέρεια των πλευρών πρέπει να είναι περίπου 1/4 περισσότερη από το ύψος στο ακρώμιο και η εγκάρσια διάμετρος τους πρέπει να φτάνει τουλάχιστον το 30,88% του ύψους στο ακρώμιο. Σε ένα πόιντερ 60 εκατοστών , οι διαστάσεις πρέπει να είναι οι εξής : περίμετρος 74 εκατοστά (πίσω από τους αγκώνες), περίμετρος στα πλευρικά τόξα 64 εκατοστά, βάθος 30,5 εκατοστά, ύψος 30 εκατοστά , εγκάρσια διάμετρος από 18,5 έως 19,5 εκατοστά.

 

Pg45_Tor1Pg45_Tor2

Θώρακας καλά σχηματισμένος                                                                Θώρακας με ανεπαρκές ύψος

 

18) Πλάτη

Ακρώμιο υπερυψωμένο στο επίπεδο της ράχης και στενό λόγο της μικρής απόστασης  που έχουν οι κορυφές των ωμοπλατών. Το άνω προφίλ είναι επίπεδο. Το μήκος είναι περίπου 31% του ύψους στο ακρώμιο και συγκεκριμένα σε ένα πόιντερ 60 εκατοστών το μήκος της πλάτης είναι 18,7 εκατοστά.

19) Οσφύ η νεφρό

Ενωμένο με την πλάτη, σχετικά κυρτό σε προφίλ, οι μυς καλά σχηματισμένοι σε πάχος, το μήκος του είναι λίγο λιγότερο από το 1/5 του ύψους στο ακρώμιο. Το πάχος του πλησιάζει το μήκος του με μια αναλογία 14,5/16.

20) Κοιλιά και γλουτοί

Το άνω προφίλ της κοιλιάς ανεβαίνει προς τα πάνω πηγαίνοντας προς τους γλουτούς, δίνοντας έτσι μια μορφή στην κοιλιά στεγνή χωρίς υπερβολές. Η κοιλιά ξεκινά από το τελείωμα του στέρνου και σε ύψος 6-8 εκατοστά από το χαμηλότερο σημείο του θώρακα. Οι γλουτοί πρέπει να είναι σχεδόν ίσοι σε μήκος  με την περιοχή της οσφύς. Η κυρτότητα των γλουτών πρέπει να είναι ελάχιστη.

21) Η λεκάνη

Η οποία προεκτείνει προς τα πίσω την κυρτή γραμμή της οσφύς, πρέπει να είναι φαρδιά, στιβαρή και μυώδης, γι’αυτό η εγκάρσια διάμετρος μεταξύ των δυο ισχίων πρέπει να φτάνει το 1/7 του ύψους στο ακρώμιο. Το μήκος της πρέπει να φτάνει περίπου το 1/3 του ύψους στο ακρώμιο και συγκεκριμένα 28-30%.

 

Pg47_CoxScr

Σωστή κλίση κόκκυγα και ιερού

 

Η κλίση της λεκάνης από το ισχίο μέχρι την έκφυση της ουράς είναι περίπου 10ο-15ο με το οριζόντιο επίπεδο, γι’αυτό και στα πόιντερ η λεκάνη θεωρείται σχεδόν οριζόντια.

22) Ουρά

Εκφύεται από την ευθεία της λεκάνης, παχιά και στιβαρή στη ρίζα της και σταδιακά λεπταίνει έως το άκρο της, το οποίο πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτό και μικρό. Πρέπει να καλύπτεται από λεπτό τρίχωμα και κοντό τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος της.

 

Pg47_Cd1Pg47_Cd2

Ουρά σωστή                                                                                  Ουρά αποκλίνουσα

 

Το μήκος της δεν πρέπει να ξεπερνά το 53% του ύψους στο ακρώμιο και καλύτερα να μην ξεπερνά το ύψος του εμπρός αγκώνα από το έδαφος (50,83% του ύψους του ακρωμίου). Το μήκος της ουράς είναι ανεκτό έως το άνω άκρο του ταρσού με τον σκύλο σε όρθια στάση ηρεμίας.

  • Σκληρή, ευθεία σε  όλο της το μήκος και σε όλες τις στάσεις (οριζόντια-κάθετηη)
  • Το ΄ χερούλι της τουλούμπας ‘ (αντλία) , το πρώτο μισό περίπου εμφανίζει μια ελαφριά κυρτότητα προς κάτω του άνω μέρους, ενώ το δεύτερο μισό εμφανίζει μια αντίθετη κυρτότητα του κάτω μέρους
  • Μοναδική μεγάλη κυρτότητα, η ουρά εδώ παρουσιάζει σε όλο της μήκος μια μοναδική μεγάλη καμπύλη στο πάνω μέρος της.
Pg46_Cd1Pg46_Cd2

Ουρά  ‘’χερούλι της τουλούμπας’’                                                                    Ουρά κρεμαστή

 

Pg46_Cd3Pg46_Cd4

Ουρά λεπτή στην ρίζα της                                                                              Ουρά με μοναδική κλίση ψηλά

                                                                                                                             τοποθετημένη με υπερβολικό τρίχωμα

 

Πίσω άκρα

23) Μηρός  

Μεγάλος , φαρδύς,  μυώδης με μυς καλά σχηματισμένους, οπίσθιο χείλος κυρτό με καλά σχηματισμένη μύτη γλουτών. Το μήκος του δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το 1/3 του ύψους στο ακρώμιο. Η εξωτερική του όψη από το ένα χείλος στο άλλο θα πρέπει να φτάνει τα 3/4 του μήκους του μηρού, έτσι σε ένα πόιντερ 60 εκατοστών το φάρδος του μηρού θα πρέπει να είναι 15 εκατοστά . Η κατεύθυνση του είναι σχετικά λοξή  από πάνω προς τα κάτω και από πίσω προς τα εμπρός (75ο) και σε σχέση με την κατακόρυφο θα πρέπει να είναι παράλληλα με το μέσο επίπεδο του σώματος.

24) Κνήμη

Αποτελείται από γέρο οστό και φέρει μυς στεγνούς ακόμη και στην πρόσθια όψη του. Η αυλάκωση της κνήμης είναι έντονη με κυρίαρχη την παρουσία της σαφηνής’ φλέβας τόσο ώστε να μοιάζει με ένα χονδρό κορδόνι.

 

Pg48_VaccA

Πάτημα σωστό

 

Το μήκος της είναι λίγο μικρότερο από τον μηρό και είναι 32,5% του ύψους στο ακρώμιο. Η κλίση της είναι 38ο από το οριζόντιο επίπεδο.

 

Pg48_VaccBPg48_VaccC

Ραιβοποδία                                                                                                     Βλεσσοποδία

 

25) Ταρσός

Η απόσταση του πέλματος του ποδιού έως την μύτη του ταρσού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 27,27% του ύψους στο ακρώμιο. Δεν είναι αρκετά φαρδύς στο πλάι, η δε πρόσθια γωνία είναι κλειστή δεδομένου της έντονης κλίσης της κνήμης (38ο). Κοιτώντας από πίσω η ευθεία των ταρσών προς το έδαφος πρέπει να βρίσκεται στην ίδια κατακόρυφο που περνά από την άκρη των γλουτών προς το έδαφος.

Pg49_AppA Pg49_AppC
Σωστό πίσω πάτημα Κάτω άκρο με γωνίες πολύ ανοιχτές
Pg49_AppB Pg49_AppD

Ταρσός κεκλιμένος από πάνω προς τα κάτω

και από εμπρός προς τα πίσω

Ταρσός κεκλιμένος από πάνω προς τα κάτω

και από πίσω προς τα εμπρός

 

 

26) Πέλμα

Είναι λιγότερο οβάλ από το πρόσθιο , σε αναλογία όμως με αυτό.

Pg49PiedeA Pg49PiedeB

Πέλμα με σωστό σχήμα

και δάχτυλα καλά κλειστά

Πέλμα πεπλατυσμένο

με δάχτυλα ανοιχτά


27) Μανδύας

Το τρίχωμα πρέπει να είναι πυκνό, ομοιόμορφο σε μήκος, λείο, λεπτό, κοντό, λαμπερό, δεν πρέπει να παρουσιάζει ούτε καν ψήγματα πτυχών σε όλα τα σημεία του σώματος. Ο ιστός του δέρματος θα πρέπει να είναι διαυγής. Το μήκος του τριχώματος είναι 1 εκατοστού και δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 εκατοστό.

28) Δέρμα

Εφάπτεται καλά με το σώμα σε κάθε περιοχή. πρέπει να είναι λεπτό ώστε να είναι εμφανές το φλεβικό δίκτυο ιδιαίτερα στο πτερύγιο του αυτιού και στα πρόσθια άκρα. Ο λαιμός και το κεφάλι δεν πρέπει να παρουσιάζουν ρυτίδες. Το χρώμα των βλεννογόνων πρέπει να είναι μαύρο η καστανό ανάλογα με τις σκούρες κηλίδες του μανδύα. στο δε άσπρο πορτοκαλί θα πρέπει να είναι μαύρο η να μαυρίζει. Στο χρώμα αυτό επιτρέπεται ένα χρώμα κρεατί. Το χρώμα των νυχιών και του δέρματος των δακτυλικών μαξιλαριών πρέπει να είναι σκούρο.

 

29) Ύψος

Στα αρσενικά 55-62 εκατοστά.

Στα θηλυκά 54-60 εκατοστά.

 

30) Βάρος

Από 20 έως 30 κιλά.

31) Περπάτημα

Στο κυνήγι με μεγάλο καλπασμό.

 

ΕΛΛΑΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

1. Κεφάλι : Έντονη απόκλιση των άνω επιμηκών κρανιοπροσωπικών αξόνων
2. Ακρορρύνιο: Ολικώς αποχρωματισμός
3. Ρινικός κάλαμος: Σχήμα κριαροειδές.
4. Μάτι: Αμφόπλευρος αποχρωματισμός των βλεφάρων και αμφοτερόπλευρος στραβισμός
5. Σιαγόνες : Υπογναθισμός, εάν οφείλεται στο μικρό μήκος των βραχιόνων της κάτω σιαγόνας, έντονος προγναθισμός εάν είναι εμφανώς ορατός εξωτερικά.
6. Όργανα αναπαραγωγής : κρυπτοορχειδια, μονοορχειδια.
7. Ουρά : Άνουρο, κοντό μήκος ουράς είτε συγγενές είτε τεχνητά και σε σχήμα αντεστραμμένης προς την πλάτη μάνικας.
8. Άκρα :Παρουσία 5ου δακτύλου( σπιρούνια) στα πίσω άκρα (ταρσό)
9. Χρωματισμός : Σχιστόλιθου, μόλυβδου και τιγροειδές.

10. Δέρμα : Ολικός αποχρωματισμός ακρορρινιου και βλεφάρων.

11. Ύψος : Πάνω από 65 εκατοστά και απόκλιση 2 εκατοστών κάτω από το ελάχιστο επιθυμητό ύψος.

12. Περπάτημα : Νωχελικό, πλαγιοβαδισμός.

13. Γενικά : Κατά την διάρκεια μιας έκθεσης εάν ένα οποιοδήποτε τμήμα του σκύλου αποκλίνει πλήρως από το στάνταρντ τότε αποκλείεται και ο υπό εξέταση σκύλος.

 

Υποσημείωση : Η παρουσίαση του προτύπου του Solaro αποκλειστικό στόχο έχει να ενημερώσει όσο πληρεστέρα γίνεται τους αναγνώστες της σελίδας μας. Θα έχετε βέβαια διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δυο προτύπων. Οφείλουμε λοιπόν να εξηγήσουμε ότι το επίσημο στάνταρντ με το οποίο αξιολογούνται οι σκύλοι είναι αυτό της FCI. Το πρότυπο του Solaro έχει επικρατήσει κυρίως στην Ιταλία.